„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Rubrica pentru copii: Paste de primăvară
Dragii copii,
Pentru că suntem la început de primăvară vom prepara astăzi o reţetă cu legume. Este o reţetă utilă, mai ales că ne aflăm în postul dinaintea Paştelui. Ingrediente: 1 morcov, 1 ceapă, 1 dovlecel, o jumătate de vânătă, 1 legătură de ceapă verde, 1 ardei, sare, piper, ulei de măsline, 5 căţei de usturoi, 300 grame paste spiralate, 2 roşii medii, 1 legătură de pătrunjel. Preparare 1. Se pune o oală cu apă pe foc,în care s-a presărat şi puţină sare. În timp ce fierbe apa, se curăţă legumele. 2. Morcovul se taie în fâşii dreptunghiulare, nu foarte subţiri. Ceapa se taie rondele. Dovlecelul şi vânăta (cele două legume se spală, se şterg de apă, însă nu se curăţă de coajă) se taie bucăţele. Ceapa verde se spală şi se taie rondele. Roşiile se curăţă de coajă şi se taie în rondele subţiri. Ardeiul se taie transversal în fâşii lungi şi subţiri. 3. Când apa a început să dea în clocot, se pun pastele şi se lasă să fiarbă conform indicaţiilor de pe ambalaj (în jur de 10 minute). După ce pastele au fiert, se iau de pe foc, se pun într-o sită, se scurg de apă şi se pun sub jet de apă rece. Se lasă la scurs. 4. Într-o tigaie încăpătoare se pun legumele şi puţin ulei de măsline. Se călesc puţin, timp de cel mult 10 minute, cât să pătrundă puţin uleiul în ele. Se adaugă sare, piper şi usturoiul tăiat mărunt. 5. Se iau pastele care s-au scurs şi s-au răcit şi se adaugă peste legume. Se amestecă. Pastele se iau de pe foc şi se presară pătrunjel fin tocat. Tipuri de paste Există astăzi aproximativ 350 de tipuri de paste. Cele mai cunoscute sunt: spaghetele, macaroanele, fussili (paste spiralate), lasagna (foi de paste), gnocchi (melcişori), ruote (rotiţe), tagliatele (tăieţi), penne (paste scurte), filini (tăiţei subţiri pentru supă), cannelloni (paste cilindrice pentru umplutură), farfalle (paste fundiţă). Cuvântul italienesc „pasta“ vine din latinescul cu acelaşi nume care însemna „cocă, aluat“. Dacă pastele, în toate formele şi dimensiunile, sunt specifice Italiei, tăiţeii se folosesc cu preponderenţă în bucătăria asiatică. Pastele sunt obţinute dintr-un amestec de apă şi făină de grâu sau de secară. În zilele noastre, datorită culturilor ecologice, pastele sunt obţinute din făină integrală şi au o culoare maronie, faţă de pastele tradiţionale care sunt albicioase. Pastele pot avea în compoziţia lor spanac sau roşii, de unde şi culoarea lor verde sau roşie. Reţetele de paste sunt numeroase, de la paste simple cu condimente până la paste cu peşte sau carne. Majoriatea reţetelor includ şi un sos alb pentru pastele care prepară cu somon, de pildă sau roşu pentru pastele cu carne sau legume. (Iuliana NIŢĂ)