„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Rubrica pentru părinţi: Cum să fii un bun părinte
A fi părinte reprezintă una dintre cele mai grozave experienţe pe care un adult le poate avea. Există un instinct natural în fiecare dintre noi care apare dinainte de venirea pe lume a copilului.
Nu ştiu dacă există un set de reguli care să se refere la modul în care o mamă să-şi educe copilul, dar ştiu cu siguranţă că există multă dragoste şi cred că este de ajuns. Atunci când copilul are ceva de spus, ascultaţi-l. Este foarte important. Ascultaţi şi fiţi atent la ce are de spus. O să observaţi că atunci când vă ascultaţi copilul, veţi detecta cu uşurinţă şi ceea ce omite să vă spună. Lăsaţi deschise canalele de comunicare cu copilul dumneavoastră şi discutaţi în clipa în care are ceva să vă spună, şi nu mai târziu. Nu există nimic mai important pe lume pentru un părinte decât copilul său. Când discutaţi cu copilul, uitaţi-vă în ochii lui şi urmăriţi-i expresia feţei. Copiii ascultă cu inima. Atunci când simt că ceva nu este în regulă în felul în care-l priviţi, spuneţi-vă punctul de vedere. Să nu îl lăsaţi pe copil să se simtă vreodată inferior. De multe ori, adulţii privesc copiii ca pe nişte mici creaturi inferioare. Dar copiii nu sunt o prelungire a părinţilor. Copiii sunt mici adulţi în devenire, ce au dorinţe proprii şi nu îndeplinesc rolul de a împlini insuccesele părinţilor. Un părinte se regăseşte în copilul său: în gesturi, mimică, înfăţisare, năzbâtii. Cred că un părinte trebuie să lase garda jos şi să îşi aducă aminte ce plăcut este să fie din nou copil. Timpul pe care îl petreceţi cu copilul nu este nicicând de prisos. Când pregătiţi mâncare, prăjituri, de exemplu, invitaţi-i şi pe copii să vă ajute la pregătirea lor - a blatului, a cremei. Este o încântare pentru ei! Asta face parte tot din joacă. De aceea, chiar şi atunci când sunteţi stresat sau foarte obosit, alocaţi-vă măcar o jumătate de oră jocului. Toată oboseala de peste zi va dispărea atunci când veţi veni acasă, vă veţi îmbrăţişa copiii, vă veţi juca cu ei: construiţi castele din cuburi, coloraţi împreună, jucaţi-vă cu maşinuţele. Timpul pe care îl petreceţi cu copilul (în parc cu bicicleta, la locul de nisip, la leagăn sau pe tobogan sau în vizită la muzeu ori la un spectacol de teatru, la Grădina Botanică) vă va ajuta să vă cunoaşteţi mai bine copilul. Implicaţi-vă în activităţile sale de la grădiniţă sau şcoală. Ajutaţi-l la teme. Mergeţi la şcoală să-i cunoaşteţi profesorii. Vorbiţi des cu educatoarea, învăţătoarea sau diriginta. Ştiu că toate acestea cer timp, dar totul este spre binele copilului.