„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Rubrica pentru părinţi: Cum să fiţi un tată activ în viaţa copilului dumneavoastră
A fi tată nu este un rol covârşitor de greu. La fel ca „a fi mamă“, şi „a fi tată“ este la fel de important. În multe familii se întâmplă însă ca toate sarcinile legate de creşterea copilului să cadă în seama mamei. Astfel că mama este cea care se ocupă de hrana copilului, de îmbrăcat, de băiţa de seară, de plimbările prin parc, de înscrierea la şcoală sau grădiniţă, de cumpărat cadouri pentru onomasticile prietenilor copilului şi altele asemenea. Tatăl, în cel mai bun caz, îşi duce copilul la şcoală sau la grădiniţă, merge rareori cu el în parc, şi cam atât. De multe ori, pretextul „sunt obosit, du-te la mama“ este arhicunoscut.
Ca tată, trebuie să realizaţi că şi rolul dumneavoastră este important în ceea ce priveşte creşterea şi educarea copilului. Mai întâi de toate, arătaţi-i copilul multă dragoste şi afecţiune. Arătaţi-i că îl iubiţi necondiţionat şi spuneţi-i aceste cuvinte. Ca tată vă iubiţi copilul pentru că el este deosebit, lăsând la o parte atitudinea, comportamentul sau performanţele. Petreceţi timp alături de copilul dumneavoastră. Tatăl este cel ce asigură un echilibru fundamental în viaţa de familie. Nu spuneţi niciodată că, dacă sunteţi bărbat şi, implicit, tată, nu trebuie să faceţi curat, să spălaţi vasele, să mergeţi cu copiii în parc. Poate că uneori şi mama copilului simte la fel, însă nu are încotro. Indiferent cât de obosit şi stresat vă întoarceţi de la serviciu, alocaţi-vă câteva minute pentru a discuta cu copilul. Întrebaţi-l ce a făcut la şcoală sau grădiniţă, dacă i-a plăcut mâncarea, cu cine s-a jucat în parc. Încercaţi să aflaţi ce planuri are pentru sfârşit de săptămână şi fiţi dumneavoastră cel care îi propuneţi să mergeţi în parc, sau la teatru de copii, sau la grădina botanică. Învăţaţi şi să puneţi întrebări, nu numai să ascultaţi. De multe ori, copiii aşteaptă să fie întrebaţi. Întrebaţi-l dacă este fericit, spuneţi-i cât de mult îl iubiţi şi cât de fericit sunteţi că este copilul dumneavoastră. Vorbiţi-i şi despre munca dumneavoastră, spuneţi-i ce aţi făcut la serviciu, cu cine v-aţi întâlnit. Într-o zi, când sunteţi mai liber, puteţi să vă duceţi cu fiul sau fiica dumneavoastră la serviciu pentru câteva minute. Copiii sunt extrem de încântaţi să vadă locul de muncă al părinţilor lor. Întodeauna fiţi de partea mamei. Unul dintre cele mai importante sentimente pe care un tată le poate avea este de a arăta copilului cât de mult o iubeşte pe mama. Creaţi-i şi stabiliţi-i copilului, ca tată, un set de principii şi valori sănătoase. Acestea îl vor ajuta să se ghideze mai târziu în viaţă şi să treacă peste numeroase aspecte ale unor perioade dificile.