„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Rubrica pentru părinţi: Cum să ne educăm copiii să iubească teatrul
Se poate observa în ziua de astăzi că este dificil pentru un părinte să-şi organizeze timpul astfel încât să-şi educe copilul să iubească arta, frumosul. Cred că oricât de ocupaţi am fi ca părinţi trebuie să ne facem timp pentru copiii noştri. Un spectacol de teatru este mult mai educativ şi util decât desenele animate de la televizor sau un joc pe calculator. Pentru mulţi dintre noi, însă, privitul la televizor şi jocurile pe calculator ne creează iluzia că ai noştri copii sunt în siguranţă în casă, tomai pentru că joaca afară presupune riscuri: trafic, violenţă etc., dar necesită şi atenţie. Poate din acest motiv, petrecerea timpului liber pe care-l au copii noştri se rezumă la calculator şi televizor. Copiii au ajuns astfel să nu mai iubească natura, nu mai ştiu să se bucure de o carte bună, au uitat să comunice tocmai pentru că părinţii au uitat, la rândul lor, să vorbim cu ei.
Copiii însă au nevoie de socializare, de experienţe de viaţă, de joc. O bună modalitate de a petrece o zi de sâmbătă dimineaţa este un spectacol de teatru pentru copii. Copiilor trebuie să le spunem dinainte că sâmbătă dimineaţa, de pildă, vom ieşi împreună la teatru. Le spunem despre ce piesă este vorba, eventual consultăm împreună programul. Le citim povestea înainte, Tom Degeţel, Cenuşăreasa, Capra cu trei iezi, Cei trei purceluşi, Jack şi vrejul de fasole etc. Copiii trebuie să ştie că în sala de teatru vor sta liniştiţi timp de aproape o oră, cât durează piesa, că se va stinge lumina, iar acest lucru nu trebuie să-i înspăimânte. După ce piesa de teatru a luat sfârşit, putem fie să ne plimbăm cu copiii în parc, fie să mergem la o cofetărie. Negreşit vom întreba copilul ce a apreciat la piesa de teatru, ce i-a plăcut cel mai mult, asigurându-l că vom mai veni şi data viitoare. Dacă pregătim copiii dinainte şi le cultivăm pasiunea pentru frumos, reuşim să-i culturalizăm încă de la o vârstă timpurie. Pe măsură ce va creşte, copilul va învăţa să aprecieze ceea ce-i bun, să-şi cultive gusturile şi să ştie că o oră petrecută în faţa televizorului sau a calculatorului nu-i va oferi satisfacţia intelectuală pe care i-o poate da un spectacol de teatru.