„În vremea aceea a intrat Iisus, într-o sâmbătă, în casa unuia dintre mai-marii fariseilor, ca să mănânce pâine. Și a zis celui care-L chemase: Când faci prânz sau cină, nu chema pe prietenii tăi, nici p
Semnal editorial: Sfaturi practice pentru creştinul ortodox
Prin „O zi de viaţă sfântă“, Editura Sofia aduce în faţa celui ce doreşte să-şi îmbunătăţească viaţa duhovnicească o carte care însumează îndrumări practice pe care, la jumătatea secolului al XIX-lea, mitropolitul Grigorie al Sankt Petersburgului le adresa credincioşilor ortodocşi.
Mitropolitul Grigorie s-a născut pe data de 1 noiembrie 1784 într-un sat din gubernia Moscovei, fiind fiu de diacon. După absolvirea Academiei teologice din Sankt Petersburg, a îmbrăţişat viaţa monahală, îndeplinind de-a lungul timpului slujiri de stareţ al mănăstirii „Sf. Iosif“ din Volokolamsk, episcop, şi, începând din anul 1856, mitropolit. A fost profesor la Academia teologică din Sankt Petersburg, a scris lucrări de dogmatică şi a susţinut o dizertaţie de doctorat. În centrul preocupărilor sale de erudit se afla întotdeauna tema referitoare la apărarea dogmei ortodoxe de propaganda catolică, dar şi de popularitatea crescândă a unor scrieri având caracter mistic, departe de tradiţia ortodoxă şi chiar creştină. Mitropolitul Grigorie a jucat un rol important în înfiinţarea periodicelor Bisericii Ruse. Prin efortul său, a apărut, în 1821, prima revistă religioasă în Rusia şi, în 1858, primul săptămânal religios, în care se prezentau cronici ale evenimentelor din viaţa bisericii şi ale hotărârilor guvernului din Departamentul de credinţă ortodoxă. Cartea intitulată „O zi de viaţă sfântă“ a fost publicată pentru prima dată în 1856 în Sankt Petersburg. Mitropolitul Grigorie începe prin a le adresa cititorilor o Chemare pentru creştini: „Te numeşti creştin? Eşti creştin în fapt? Trăieşti aşa cum ar trebui să trăiască un creştin, adică doreşti cu ardoare şi cauţi cu nesaţ cele pe care le caută un creştin adevărat? Răsplata pe care Domnul o făgăduieşte adevăratului creştin în viaţa de apoi trebuie mult râvnită...Începe să trăieşti, după învăţătura din Sfânta Scriptură, o viaţă sfântă, plăcută lui Dumnezeu.“ Conţinutul lucrării „O zi de viaţă sfântă“ este structurat sub forma unor răspunsuri formulate dintr-o perspectivă creştin-ortodoxă la întrebări corespunzătoare fiecărui moment al zilei: „Ce să facem dimineaţa?“, „Cum să ne purtăm faţă de ceilalţi oameni?“, „Cum să ne purtăm în unele din cele mai obişnuite momente ale vieţii?“, „Cum să ne comportăm în munca noastră de zi-cu-zi?“ Iată doar câteva din lista de întrebări la care mitropolitul Grigorie oferă, într-un stil uşor de citit, plăcut şi atractiv, răspunsuri valabile şi pentru noi, cei din secolul XXI. El ne asigură că „dacă vei urma cu credincioşie aceste sfaturi, vei vedea că nu vei mai avea nevoie de altele. Va trebui să-ţi petreci ziua care urmează la fel cum ai petrecut-o pe cea dintâi.“