„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Smerenia este moartea păcatului şi viaţa virtuţilor
Şi au intrat iarăşi în Ierusalim. Şi pe când se plimba Iisus prin templu, au venit la El arhiereii, cărturarii şi bătrânii. Şi I-au zis: Cu ce putere faci acestea? Sau cine Ţi-a dat Ţie puterea aceasta, ca să le faci? Iar Iisus le-a zis: Vă voi întreba şi Eu un cuvânt: răspundeţi-Mi şi vă voi spune şi Eu cu ce putere fac acestea: Botezul lui Ioan din cer a fost, sau de la oameni? Răspundeţi-Mi! Şi ei vorbeau între ei, zicând: De vom zice: Din cer, va zice: Pentru ce, dar, n-aţi crezut în el? Iar de vom zice: De la oameni - se temeau de mulţime, căci toţi îl socoteau că Ioan era într-adevăr prooroc. Şi răspunzând, au zis lui Iisus: Nu ştim. Şi Iisus le-a zis: Nici Eu nu vă spun vouă cu ce putere fac acestea. Marcu 11, 27-33
Cărturarii, arhiereii şi bătrânii amintiţi în Evanghelia de astăzi au venit în faţa Domnului Hristos cu gândul ascuns de a-L prinde în cuvânt. Ei nu întrebau din acea curiozitate specifică omului care doreşte să se lumineze, ci adresau întrebări viclene. Doreau ca eventualele afirmaţii ale Mântuitorului să poată fi folosite ca şi capete de acuzare. Au uitat că în faţa lor se afla Cel care este Izvorul înţelepciunii. Mântuitorul i-a pus pe farisei să găsească un răspuns neechivoc în legătură cu persoana Sfântului Ioan Botezătorul. Evidenţa spunea că Ioan a fost trimisul lui Dumnezeu, dar fariseii au evitat cu bună ştiinţă răspunsul direct. Domnul Hristos nu i-a lăsat în beznă, ci le-a arătat că lumina nu are nici un amestec cu întunericul. El este Lumina lumii şi mereu aduce răspunsuri şi certitudini. Sfântul Ioan Gură de Aur aşa ne învaţă: „Dacă mândria este moartea virtuţilor şi viaţa păcatelor, smerenia este moartea păcatului şi viaţa virtuţilor”.