„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Vocabular religios
- abstinenţă (gr. nisteia): practică de penitenţă care constă din renunţarea voluntară la diferite alimente sau activităţi lumeşti, din motive religioase. Postul reprezintă o formă a abstinenţei.
- acrivie: aplicarea strictă a canoanelor în cazuri în care doctrina şi tradiţia Bisericii trebuie să fie respectate cu rigoare. În cursul istoriei, acrivia a alternat cu iconomia. Acrivia şi iconomia sunt două modalităţi de care Biserica dispune în exercitarea autorităţii sale canonice. Canoanele sinoadelor ecumenice menţionează două categorii de eretici şi schismatici, faţă de care Biserica procedează diferit când este vorba de primirea lor la Ortodoxie: unii sunt acceptaţi ca botezaţi valid, prin repudierea în scris a ereziei lor şi prin săvârşirea Tainei Mirungerii (arieni, macedoneni, sabelieni, novatieni, tetradiţi, apolinarieni, eutihieni, dioscoriţi, severieni); alţii sunt primiţi ca nebotezaţi, urmând să fie apoi catehizaţi, (eunomieni, montanişti, sabelieni, manihei, valentinieni, marcionişti). Criteriul acestei analize a fost regula de credinţă apostolică sau Ortodoxia, de la care nu exista dispensă. - Acta Martyrum: documente pentru perioada persecuţiilor, ce cuprinde vieţile marilor martiri creştini din secolele II-IV, care au pătimit pentru Hristos. - aer (sl. vozdukh): Cel mai mare dintre cele trei valuri folosite pentru acoperirea potirului şi a discului în timpul Euharistiei. Reprezintă vălul în care a fost învelit trupul lui Hristos. În timpul citirii Crezului, preotul clatină Aerul, simbolizând cutremurul ce a avut loc la răstignire şi Pogorârea Sfântului Duh. - agapa. (gr. agapi) Cina Dragostei, ce avea loc în Biserica timpurie şi despre care vorbeşte Sf. Apostol Pavel în (I Cor. 11: 20 34). Agapa este şi numele Vecerniei ce se ţine în după-amiaza zilei de Paşti. Credincioşii îşi exprimă dragostea frăţească, dându-şi sărutul păcii, în amintirea lui Hristos, Cel ce a înviat.