Pornind de la cuvintele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că „fiecare om poate deveni mâinile iubirii milostive a lui Dumnezeu prin care lucrează în lume ca să ridice și să vindece pe cei răniți
Rugăciunea, ancoră de mântuire pentru suflet
Titlul acestui articol este inspirat din gândirea şi rostirea duhovnicească a Sfântului Ioan Gură de Aur: „Rugăciunea lucrează ca apa asupra focului, este ca o ancoră de mântuire pentru sufletul amenințat să se înece”. Aceste comparații ale Sfântului Ioan Hrisostom sunt extrem de sugestive în înțelegerea rolului rugăciunii în procesul de mântuire a sufletului. Din aceste cuvinte ni se descoperă locul și puterea rugăciunii în urcușul nostru duhovnicesc spre dobândirea vieții veșnice.
Pentru creștinul ortodox, rugăciunea este esențială în procesul de desăvârșire spirituală. Ea ne oferă posibilitatea de a descoperi tezaurul duhovnicesc al sufletului nostru. „Rugăciunea este aripa credinței, roadă a nădejdii, oglindă a dragostei, pecete a virtuții… izvor nesecat de sfințenie și de trăire creștinească..., cheia cu care deschidem porțile cerului și lăsăm să se coboare asupra noastră harul lui Dumnezeu.” (Învățătura de credință creștină ortodoxă)
Pornind de la aceste cuvinte de învățătură, înțelegem cât de importantă este rugăciunea și mai ales primim încredinţare că noi creștinii ortodocși trebuie să ne rugăm pentru a ajunge la mântuire, pentru că „cel ce se roagă stă mereu în legătură cu Izvorul vieții, cu Dumnezeu, de la Care primește ajutor...” (Episcopul Vasile Coman)
Noi, creștinii, am învățat să ne rugăm de la Mântuitorul Iisus Hristos, Care ne-a lăsat Rugăciunea Domnească „Tatăl nostru...” (Matei 6, 9-13)
De la Sfinții Părinți am învățat Rugăciunea inimii: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul!” Rugăciune prin care mii de creștini au ajuns la sfințenie, iar unii dintre Părinții duhovnicești, la trăirea bucuriei apostolice de la Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos de pe Muntele Tabor, adică la vederea luminii taborice.
De aceea pentru noi rugăciunea este modul de a căuta desăvârșirea duhovnicească și mântuirea sufletului.
După cum ne învață Biserica, „rugăciunea îmbărbătează pe cel deznădăjduit, ridică pe cel căzut, mângâie pe cel întristat, înviorează pe cel obosit de povara vieții, întoarce la pocăință pe cel păcătos, întărește pe cel îndoielnic în credință, smerește pe cel trufaș, pe cel aspru îl îmblânzește, pe cel pizmaș îl potolește și către lucrarea de fapte bune pe toți îi povățuiește” (Învățătura de credință creștină ortodoxă).
În concluzie, pentru noi ortodocșii, rugăciunea este respirația sufletului ce ne poartă către mântuire, adică spre viața veșnică din Împărăția lui Dumnezeu.