Pornind de la cuvintele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că „fiecare om poate deveni mâinile iubirii milostive a lui Dumnezeu prin care lucrează în lume ca să ridice și să vindece pe cei răniți
Admiterea la liceu a copiilor românilor de pretutindeni
Românii de pretutindeni pot beneficia în învăţământul preuniversitar de stat din România de locuri la liceu sau şcoală profesională fără plata taxelor de şcolarizare, cu bursă sau fără bursă. Admiterea pe cele 1.351 de locuri disponibile pentru românii din diasporă se va face anul acesta exclusiv online, în perioada 15-22 iulie, după cum ne-a precizat prof. Gabriela Conea, inspector la Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi. Odată admişi, elevii vor avea anumite beneficii, inclusiv asistenţă medicală gratuită şi cazare.
În învăţământul preuniversitar de stat din România sunt alocate anual locuri la care aspiră copiii românilor de pretutindeni. Potrivit metodologiei de şcolarizare, aceste locuri de studii sunt „fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă pentru înscrierea în învățământul preuniversitar de stat, ciclul liceal și învățământ profesional”, respectiv „fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă pentru înscrierea în învățământul preuniversitar de stat, ciclurile primar, gimnazial şi liceal”.
Pentru anul şcolar 2021-2022 există un total de 1.351 de locuri pentru românii din diasporă distribuite astfel: 152 de locuri pentru clasa a X-a şcoală profesională; 239 de locuri - clasa a IX-a şcoală profesională; 281 de locuri la clasa a X-a liceu şi 678 de locuri la clasa a IX-a liceu (filieră tehnologică, vocaţională, teoretică).
În contextul pandemic actual, admiterea în învăţământul preuniversitar a românilor din diasporă se desfăşoară exclusiv online, după cum ne-a declarat prof. Gabriela Conea, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar al Judeţului Iaşi, instituţie desemnată de Ministerul Educaţiei să organizeze examenul în cele mai bune condiţii pentru candidaţi. În acest sens, elevii şi părinţii lor au la dispoziţie, în afara metodologiei amintite, şi un draft ce cuprinde toţi paşii necesari pentru a aplica, cu indicaţii privind completarea fişei de înscriere, întocmirea dosarului de înscriere şi modul de salvare şi transmitere a documentelor. „În contextul pandemiei, admiterea în acest an se face exclusiv electronic. Fișierele vor fi transmise doar la o adresă electronică sau încărcate pe o platformă dedicată acestui scop, care va fi comunicată pe site-ul http://www.isjiasi.ro (la secțiunea Admitere elevi din Republica Moldova), în data de 14 iulie 2021. Perioada transmiterii fișierelor este 15-22 iulie 2021. Dosarele trimise în format fizic (prin poștă, delegat, personal etc.) nu vor fi evaluate! Rolul nostru, al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, este de a organiza acest proces cât mai transparent”, ne-a declarat inspectorul de specialitate Gabriela Conea.
Totodată, candidaţii trebuie să ştie că dosarul de înscriere se încarcă pe platforma dedicată admiterii o singură dată, iar transmiterea repetată a unui dosar duce la anularea tuturor dosarelor pentru persoana în cauză.
Ulterior, candidaţii declaraţi admişi vor prezenta documentele în original direct la şcoala unde vor urma cursurile.
Accesul în învățământul preuniversitar la profilurile artistic şi sportiv este condiționat de promovarea probelor de aptitudini; la profilul teologic - de prezentarea recomandării în scris a ierarhilor; la clasele bilingve - de promovarea probei de verificare a cunoștințelor de limbă modernă, susținute de candidați la liceele din România la care au fost repartizați. Aceste probe se desfășoară în perioada imediat următoare admiterii. Elevii respinși la probele de aptitudini sau verificare a cunoștințelor de limbă modernă vor fi reorientați spre alte profiluri de către inspectoratele școlare județene.
Pentru învățarea limbii române, candidaţii înscrişi la studii preuniversitare pot urma „Cursul de iniţiere în limba română” la una dintre unităţile de învăţământ desemnate de inspectoratele şcolare judeţene sau de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti în acest scop, în aceleași condiții financiare în care au fost admiși.
Din experienţa anilor trecuţi, prof. Conea precizează că cei mai mulţi elevi care vin să studieze în România provin din Republica Moldova şi Ucraina, însă există câteva solicitări şi din ţări precum Albania şi Serbia.
Rezultatele parţiale vor fi anunţate pe 27 iulie, iar cele finale, pe 30 iulie.
Românii de pretutindeni care pot studia în România
Din categoria românilor de pretutindeni fac parte, în conformitate cu prevederile Legii nr. 299/2007, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele care îşi asumă în mod liber identitatea culturală română, persoanele de origine română și cele aparţinând filonului lingvistic şi cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor României, indiferent de etnonimul folosit: armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuţovlahi, daco-români, fărşeroţi, herţeni, istro-români, latini dunăreni, macedoromâni, macedo-români, maramureşeni, megleniţi, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi, vlasi, volohi, macedo-armânji, precum şi toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus.
Tot în categoria românilor de pretutindeni se încadrează şi românii emigrați, fie că au păstrat sau nu cetățenia română, descendenții acestora, precum și cetățeni români cu domiciliul stabil sau reşedinţa în străinătate.
Beneficiile studiului în România
Elevii declaraţi admişi beneficiază, conform prevederilor în vigoare, de finanțarea taxelor de şcolarizare, bursă lunară (65 de dolari) care se acordă pe parcursul anului școlar, inclusiv în vacanţele legale, cu excepţia vacanţei de vară. Totuşi, în timpul vacanţei de vară, elevii pot primi bursă „dacă sunt reţinuţi la şcoală pentru activităţi curriculare”.
De asemenea, elevii mai beneficiază de finanțarea cheltuielilor de cazare în căminele școlare, de la bugetul MEN prin inspectoratele şcolare judeţene/ISMB (în actualul context pandemic în limita locurilor disponibile); asistență medicală gratuită în caz de urgențe medico-chirurgicale și boli cu potențial endemo-epidemic, în conformitate cu legislația internă în vigoare; transport în aceleași condiții ca elevii români, potrivit prevederilor legale; alt tip de burse, în conformitate cu legislația în vigoare (de performanţă, merit sau studiu).
Bursa primită de la statul român se suspendă însă în cazul repetenţiei pentru anul de studii repetat, urmând ca aceasta să poată fi redobândită, în anul de studii următor, după promovarea anului repetat. Pe perioada suspendării bursei, elevii care repetă anul vor studia fără taxă de şcolarizare, dar fără bursă. Potrivit legii, dacă elevul obține domiciliul stabil pe teritoriul României, acesta va putea să-şi continue studiile în aceleaşi condiţii cu cetăţenii români, în conformitate cu prevederile legale.
Copiii românilor de pretutindeni pot opta pentru unul dintre locurile libere, iar departajarea se face în ordinea descrescătoare a mediei de admitere. Formula de calcul a mediei este diferită pentru cei care au urmat gimnaziul în România, respectiv în ţara de provenienţă.
Modul de calcul al mediei de admitere, completarea opţiunilor, etapele admiterii computerizate, precum şi alte informaţii utile privind modul de transmitere a documentelor de la dosarul electronic pot fi accesate aici.