Pornind de la cuvintele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că „fiecare om poate deveni mâinile iubirii milostive a lui Dumnezeu prin care lucrează în lume ca să ridice și să vindece pe cei răniți
Alături de bolnavii în stadiu terminal din Brașov
Centrul de îngrijiri socio-medicale la domiciliul pacienților incurabili din cadrul Protopopiatului Brașov își desfășoară activitatea de peste 21 de ani. Mai mult de 600 de pacienți au beneficiat de-a lungul anilor de serviciile medicale și de îngrijire oferite de personalul centrului, precum și de îndrumarea duhovnicească a preoților implicați în activitățile așezământului.
Inițiativa de a înființa un centru prin care să fie oferite servicii de îngrijiri paliative bolnavilor în stadiul terminal din Brașov a aparținut unor medici și preoți ferm convinși că Biserica trebuie să răspundă și acestor nevoi ale credincioșilor ei. În anul 2003, medicul Daniela Moșoiu împreună cu pr. conf. univ. dr. Nicolae Moșoiu, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, au înființat acest centru în cadrul Protopopiatului Brașov, împreună cu alţi medici cu suflet mare, dornici să fie alături de cei în suferință. „După înființarea centrului nostru, doamna doctor Daniela Moșoiu și părintele Nicolae Moșoiu împreună cu alte persoane au dezvoltat Hospice-ul «Casa Speranței» în Brașov. Centrul nostru are un parteneriat cu hospice-ul și pacienții care nu mai doresc să stea în spital sunt preluați de noi și îi îngrijim la domiciliu. Medicul de la centrul nostru, doamna Anca Cerasela Petrescu, lucrează și la Hospice-ul «Casa Speranței». Serviciile centrului sunt susținute în mare parte din fondurile protopopiatului. Serviciile sunt gratuite, dar beneficiarii pot oferi donații lunare dacă doresc. Avem o familie care ne sponsorizează și din fondurile primite achiziționăm medicamente, materiale sanitare și tot ceea ce avem nevoie pentru îngrijirea pacienților. Toate parohiile din Protopopiatul Brașov contribuie la susținerea financiară a centrului nostru”, ne-a spus protopopul de Brașov, părintele Dănuț-Gheorghe Benga.
„Pacienții au mai multă încredere”
Serviciile oferite de personalul centrului au ca scop îmbunătățirea calității vieții pacienților aflați în fază terminală și acordarea suportului psiho-social, emoțional și duhovnicesc. Familiile pacienților sunt ajutate să conștientizeze specificul și evoluția bolilor, precum și nevoile pe care bolnavii le au în această fază terminală. De asemenea, familiile trebuie pregătite pentru momentul dificil în care îl vor pierde pe cel drag. „Majoritatea pacienților noștri au familii care apelează la noi pentru că oferim servicii medicale cu personal calificat. Familia este copleșită de ceea ce se întâmplă și devenim sprijinul lor moral. Efortul, munca noastră nu sunt cantitative. Nu luăm pacienți mulți pentru că nu dovedim absolut nimic prin aceasta. Pe noi ne interesează calitatea vieții pacienților până în momentul în care pleacă la Domnul sau până la momentul în care ies din evidența noastră”, ne-a spus coordonatorul centrului, Livia Albani.
Personalul centrului este format din medic, asistent medical, infirmiere, psiholog și preot. Toți sunt legați de chemarea de a fi în slujba aproapelui aflat în suferință și conștientizează rolul Bisericii în asistența bolnavilor în stadiu terminal. „Pacienții au mai multă încredere când aud că este un centru al Bisericii. Am avut pacienți care s-au declarat atei toată viața și când au mers infirmierele la ei, prin modul lor de a se comporta și de a se îngriji de ei, au produs schimbări și am adus preoți pentru a le face Sfântul Maslu, s-au spovedit, s-au împărtășit”, ne-a mai spus Livia Albani.
Îngrijirile, asistența medicală și spirituală sunt oferite până la capăt. Sunt situații, însă, când serviciile nu mai pot fi oferite. „Pacienții se pot retrage pe parcurs, iar dacă nu renunță suntem alături de ei până la trecerea lor la Domnul. Unii pacienți devin duri, nu au un comportament corespunzător față de echipă, din cauza bolii înaintate pot fi violenți, recalcitranți și de aceea încercăm să ocrotim personalul”, a mai adăugat Livia Albani.
„Lucrăm pentru sufletul nostru”
Îngrijirea la domiciliu are ca principal avantaj confortul psihic pe care îl au pacienții atunci când simt căldura căminului și dragostea familiei și a îngrijitorilor. Suferințele aduse de boală sunt mult mai greu de suportat atunci când pacientul se află departe de familie, de rude, de cei apropiați și de căminul lor. De aceea, majoritatea pacienților în stadiu terminal preferă să fie îngrijiți acasă și nu în spitale sau așezăminte medicale, atunci când situația permite acest lucru.
Aparținătorii sau chiar pacienții solicită serviciile centrului pentru a le fi ușurat traiul zilnic, pentru a primi îngrijirea specializată de care au atâta nevoie. După solicitare, reprezentanții centrului merg la domiciliul pacientului pentru a face o anchetă socială. Mai apoi, medicul sau asistentul medical face o primă vizită pentru a evalua starea pacientului și a stabili un plan de tratament și de îngrijire, în funcție de nevoile bolnavului. Sunt stabilite în această etapă prioritățile în tratament și îngrijirea ulterioară. „Serviciile noastre sunt oferite în baza unei cereri pe care beneficiarul sau aparținătorii o înregistrează la Protopopiatul Brașov, apoi merg la medicul de familie, care va menționa toate bolile, toate afecțiunile. În general, am preluat mai mult pacienți bolnavi de cancer în stadiu terminal, pentru că așa a fost proiectul de la început. Am avut pacienți într-o stare atât de gravă, încât pansam împreună cu infirmierele câte două ore. Am avut cazuri foarte grave și este o muncă grea, dar noi toți lucrăm pentru sufletul nostru, pentru credința noastră, nu pentru remunerație”, ne-a spus asistenta medicală Frosa Ciorbea.
Dintre cei peste 600 de pacienți îngrijiți de personalul centrului până în prezent, 90% au fost bolnavi de cancer în stadiu terminal. De asemenea, 60% din totalul pacienților adulți aflați în atenția centrului au trecut la cele veșnice.
Pastorație și credință
În prezent, personalul centrului din cadrul Protopopiatului Brașov îngrijește 30 de persoane din oraș. Pe lângă serviciile medicale și cele de îngrijire, cum sunt igiena corporală, hrănirea pacientului, satisfacerea nevoilor fundamentale, mobilizarea acestuia, curățenia din locuință și cumpărăturile, personalul se îngrijește și de partea spirituală a asistenței bolnavilor din evidență. „Solicităm preotului care i-a fost duhovnic pacientului respectiv să ofere asistența religioasă, iar dacă nu, îi rugăm pe preoții misionari din cadrul Protopopiatului Brașov să ne ajute, sau pe preoții parohi de pe raza căruia se află pacientul”, ne-a mai spus pr. Dănuț-Gheorghe Benga.
Prezența preotului în echipa de îngrijire este recunoscută ca o parte esențială a îngrijirii holistice a pacientului aflat în stare terminală. De aceea, pastorația bolnavilor în stare terminală este, așa cum ne-au spus reprezentanții centrului, foarte importantă. Credința oferă pacienților liniște sufletească, lumină, pace și nădejdea că dincolo de pragul trecerii din această viață îi așteaptă comuniunea veșnică în iubire cu Dumnezeu.