În anul 2021, declarat de Patriarhia Română „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, ne-am gândit să întocmim și un posibil „decalog” al obligațiilor concesionarului, într-un cimitir, în conformitate cu prevederile noului Regulament al cimitirelor (notat în continuare cu RC).
1. Concesionarul este obligat să respecte planul de sistematizare al cimitirului și regulile de construire, să amenajeze mormintele, să le împodobească cu flori și verdeață, să păstreze curățenia, să achite taxele datorate și să respecte prevederile RC, întreținând în stare corespunzătoare construcțiile funerare și amenajările făcute pe locul de înmormântare (cf. art. 26 RC).
2. Concesionarul este obligat să respecte programul stabilit de Consiliul parohial, de Consiliul economic, respectiv, de Sectorul de resort al Administrației eparhiale, care va fi afișat la intrarea în cimitir (cf. art. 27 RC). Persoanele care doar vizitează cimitirele sunt obligate să păstreze liniștea, ordinea și curățenia în incinta acestora, precum și programul de vizitare stabilit de administratorul cimitirului și afișat la intrarea acestuia, să respecte prevederile din incinta cimitirului, din camerele mortuare sau din sălile de ceremonii funerare, unde sunt interzise consumul băuturilor alcoolice și fumatul, ținuta indecentă și alte conduite lipsite de respect (cf. art. 28 RC).
3. Concesionarul este obligat să solicite slujba Înmormântării (solicitarea se face la cererea titularului dreptului de concesiune sau aparținătorului titularului decedat), prezentând actele necesare efectuării ei (adeverința de înhumare eliberată de autoritatea publică locală competentă, certificatul de îmbălsămare, certificatul de deces și actele aferente locului de înmormântare: Actul de concesiune, chitanțele ce dovedesc plata la zi a taxei de întreținere anuală a locului de înmormântare, C.I. al titularului dreptului de concesiune), aceasta realizându-se numai în locurile concesionate sau dobândite gratuit din cimitirul respectiv (cf. art. 31 RC).
4. Concesionarul este obligat să cunoască faptul că este interzisă vânzarea locului de înmormântare concesionat sau atribuit gratuit și că orice convenție încheiată de titularul Actului de concesiune cu o terță persoană privind transmiterea dreptului de folosință a locului concesionat sau atribuit în folosință gratuită, cu încălcarea prevederilor regulamentului, este nulă (cf. art. 22 RC).
5. Concesionarul este obligat să cunoască faptul că deshumările și reînhumările (care se realizează, de regulă, după 7 ani) se efectuează sub supravegherea unui delegat al parohiei, al mănăstirii sau al Centrului eparhial, după caz, dar și prin participarea familiei decedatului (aceasta trebuie să fie notificată în prealabil, pentru a fi prezentă la acest demers printr-un reprezentant al său, fie soț supraviețuitor sau soție supraviețuitoare, fie descendenți sau, când aceștia nu există, ascendenți, în ordinea stabilită de legiuitor) (cf. art. 34 RC).
6. Concesionarul este obligat să respecte dimensiunile construcțiilor funerare, impunând firmei autorizate/PFA să urmeze întocmai condițiile prevăzute în documentația tehnică și în aprobarea de executare a lucrării, ultima emisă de Consiliul parohial, Consiliul economic al mănăstirii sau Permanența Consiliului eparhial. Când lucrările funerare se efectuează în regie proprie, acestea să se realizeze cu respectarea și asumarea prevederilor tehnice (cf. art. 32 RC) și cu aprobarea organismelor bisericești competente. În acest caz, responsabilitatea executării lucrării revine în mod exclusiv concesionarului. Este interzisă realizarea unei construcții funerare (cavou, criptă, borduri etc.) cu încălcarea prevederilor stipulate în RC. În cazul încălcării acestor dispoziții de către concesionarul locului de înmormântare, administrația cimitirului va lua măsuri pentru demolarea construcției, pe cheltuiala celui aflat în culpă (cf. art. 37 RC).
7. Concesionarul este obligat să urmărească îndeaproape realizarea construcției funerare. Administratorul cimitirului este exonerat de orice obligație și răspundere privind calitatea executării lucrărilor funerare executate de terțe persoane. La executarea lucrărilor de construcție în cimitire, se vor proteja mormintele și construcțiile învecinate, spațiile verzi și căile de acces. La locul construcției se va aduce material pregătit și numai în cantitățile necesare executării lucrării în acea zi. Transportarea materialelor de construcție în cimitir se va face cu grijă, pentru a nu deteriora mormintele sau aleile. Orice daună va fi suportată de beneficiarul lucrării (cf. art. 38 RC).
8. Concesionarul este obligat să cunoască situațiile în care încetează dreptul de concesiune și urmările acestuia. Concesiunea locurilor de înmormântare atribuite în folosință nelimitată încetează prin anularea Actului de concesiune, în următoarele situații: concesionarul titular a renunțat în scris la dreptul său de concesiune, concesionarul titular a renunțat la calitatea de membru al Bisericii Ortodoxe Române, concesionarul titular a decedat, fără a avea moștenitori, titularii sau dobânditorii prin moștenire ori donație ai dreptului de concesiune nu au achitat taxele la care erau obligați potrivit art. 24 alin. 2, titularii actului de concesiune nu au achitat timp de 7 ani consecutivi taxa prevăzută de art. 19 alin. 2, când s-a observat menținerea în stare de neîngrijire timp de 7 ani, de părăsire sau de degradare a locului de înmormântare concesionat. Concesiunea locurilor de înmormântare atribuite în folosință temporară încetează: la împlinirea perioadei de 7 ani, ce se socotește de la data emiterii actului de concesiune și dacă nu s-a solicitat și nu s-a aprobat prelungirea (cf. art. 42 și 43 RC).
9. Concesionarul este obligat să cunoască faptul că, dacă dreptul de folosință asupra locului de înmormântare a încetat, în conformitate cu prevederile art. 43-46 și 48 din RC, trebuie ca în termen de 90 de zile să își ridice de pe locul respectiv toate construcțiile și bunurile ce îi aparțin, după ce a înștiințat parohia, mănăstirea sau, după caz, Centrul eparhial. Dacă în termen de 90 de zile de la încetarea dreptului de folosință, construcțiile și bunurile existente pe acel loc de înmormântare nu au fost ridicate de către fostul titular sau de către moștenitorii săi, acestea devin bunuri părăsite și trec, fără despăgubire, în proprietatea bisericii. Asupra bunurilor părăsite organismele bisericești decid în consecință (cf. art. 40 RC).
10. Concesionarul este obligat să cunoască faptul că, în cazuri deosebite, datorită caracterului de bun sacru pe care îl are cimitirul, precum și a destinației precizate în art. 7-9 din RC, dacă unul dintre concesionarii unui loc de înmormântare a renunțat la calitatea de membru al Bisericii Ortodoxe Române, acesta nu mai poate fi înmormântat între decedații ortodocși și pierde dreptul său de concesiune asupra acelui loc de înmormântare, iar la decesul său se va proceda potrivit prevederilor art. 47 din RC. În situația în care concesionarul unui loc de înmormântare renunță la calitatea de membru al BOR, dreptul de concesiune încetează, fiind aplicabile prevederile art. 47 RC.
(Rubrică realizată de pr. Ciprian Bâra)