Pornind de la cuvintele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că „fiecare om poate deveni mâinile iubirii milostive a lui Dumnezeu prin care lucrează în lume ca să ridice și să vindece pe cei răniți
Centru multifuncţional în curtea Bisericii „Sfântul Andrei”-Parva
De aproape trei ani, Biserica „Sfântul Andrei”-Parva a încheiat un parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) sector 6 pentru înfiinţarea unei grădiniţe în incinta curţii parohiale. Astăzi, aici sunt educaţi, hrăniţi şi îngrijiţi gratuit 120 de copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani, proveniţi din familii defavorizate. Centrul Social Multifuncţional „Sfântul Andrei”, după cum este cunoscut în mod oficial, reprezintă o mare şansă oferită micuţilor cu posibilităţi financiare reduse de a avea o copilărie neumbrită de lipsuri.
Ca într-o gospodărie autentică, în curtea Bisericii „Sfântul Andrei”-Parva, activităţile încep de la primele ore ale zilei. Se lucrează intens la pictarea sfântului locaş (circa 3.500 mp), zidit în perioada 2001-2010, după modelul Catedralei „Sfânta Sofia” din Constantinopol, şi se pregătesc sălile, hrana şi spaţiile de joacă pentru primirea în bune condiţii a copilaşilor de la grădiniţa ridicată aproape de Altarul închinat Sfântului Apostol Andrei.
Părintele Sorin Corneanu, parohul bisericii, veghează atent. Cu toate că responsabilităţile sunt numeroase atât la parohie, cât şi la Centrul social „Sfântul Andrei”, preotul nu-şi îngăduie odihnă şi îşi asumă bucuros misiunea. Fire caldă, deschisă şi sociabilă, părintele este prietenul de nădejde al enoriaşilor săi. Pentru copiii celor mai nevoiaşi dintre aceştia a venit cu o soluţie care îi scapă de multe griji - construirea unei grădiniţe sociale.
Prevenirea abandonului şcolar timpuriu
„Centrul Social Multifuncţional «Sfântul Andrei» îşi propune susţinerea familiilor defavorizate din sectorul 6 prin integrarea preşcolară a copiilor din aceste familii, în scopul prevenirii abandonului şcolar. Centrul oferă servicii recreative, educative, de îngrijire, hrană şi supraveghere pe timp de zi. Oferta educaţională respectă programa Ministerului Educaţiei Naționale. Copiii sunt antrenaţi în activităţi instructiv-educative şi de socializare în vederea dezvoltării potenţialului fizic, intelectual, spiritual şi psihosocial. Mai mult, se are în vedere dezvoltarea vocaţională şi socială a copiilor prin realizarea de activităţi opţionale şi extracurriculare”, explică preotul Sorin Corneanu.
Cei mici au la dispoziţie săli de clasă personalizate, amenajate în funcţie de vârstă şi de tematica proiectelor în care sunt angrenaţi de educatori. Sălile de joacă au rol multifuncţional (spaţiu de joacă/dormitor) şi sunt dotate corespunzător. De asemenea, spaţiul destinat momentelor festive oferă un ambient adecvat pentru organizarea de serbări, vizionări de teatru, filme, desene animate.
Un cabinet medical, o sală pentru servirea mesei şi un loc de joacă în aer liber asigură celor mici o stare bună de sănătate, confort şi siguranţă, sub stricta supraveghere a personalului didactic, medical şi auxiliar al centrului social. Pe lângă programul standard al fiecărei grupe, grădiniţa oferă o serie de activităţi opţionale: învăţarea limbii engleze, cursuri de dans, educaţie muzicală/instrumentală, lecţii de educaţie religioasă, atelier de pictură.
Doamna Iuliana Corneanu, şeful centrului, consideră că parteneriatul între Biserică şi DGASPC sector 6 răspunde nevoilor stringente pe care societatea actuală le întâmpină în privinţa accesului la educaţia preșcolară copiilor proveniţi din familii cu venituri mici. „120 de copii beneficiază, în mod gratuit, de activităţi educative, de îngrijire, hrană, odihnă. Prin opţionalul de Religie, pe care îl punem la dispoziţia copiilor, cu acordul părinţilor, fără a percepe vreo taxă, dorim să le cultivăm celor mici un set solid de valori morale, etice şi spirituale, contribuind astfel la formarea caracterului lor. Religia este o componentă importantă a vieţii, iar copiii trebuie educaţi în acest sens, astfel încât să facă faţă provocărilor vieţii şi să se raporteze la lume prin prisma dragostei faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni”, mai spune doamna Corneanu.
„George frecventează de doi ani Centrul social «Sfântul Andrei». Observ că băieţelul meu s-a dezvoltat armonios din punct de vedere emoţional, lingvistic şi, nu în ultimul rând, spiritual. La grădiniţă, fac ore de religie, învaţă ce este bine şi ce este rău şi cum să se roage. Cadrele didactice reuşesc să le explice copiilor simplu şi firesc, într-un limbaj accesibil, despre Bunul Dumnezeu şi asta mă bucură”, spune doamna Mitroi.
Asemenea lui George, colegii lui sunt copii frumoşi, disciplinaţi şi sociabili. Spre exemplu, Bianca de la grupa mijlocie, pasionată de colorat, vine cu plăcere la grădiniţa ocrotită de Sfântul Andrei, pentru că, spunea ea, „grădiniţa noastră e mare şi frumoasă şi este foarte aproape de casa părintelui, unde mergem să ne împărtăşim”.
Condiţii de admitere
Părinţii interesaţi, locuitori ai sectorului 6, îşi pot înscrie copiii preşcolari în programul Centrului social „Sfântul Andrei” după ce depun mai întâi solicitările de înscriere la sediul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sector 6, str. Cernişoara nr. 38-40 (în spatele Pieţei Gorjului), telefon: 0217/457 237.
În funcţie de venitul pe membru de familie, preşcolarii pot fi acceptaţi în cadrul Centrului „Sfântul Andrei”, după cum urmează: copiii care provin din familii cu un venit de până la 705 lei / membru de familie beneficiază de servicii gratuite; părinţii care obţin un venit între 706 lei/membru - 1.000 lei/membru vor achita 30% din costuri; pentru copiii care vin din familii cu un venit între 1.001 lei/membru - 1.500 lei/membru se va achita 50% din costuri; familiile cu un venit situat între 1.501 lei/membru - 2.000 lei/membru vor plăti 70% din costuri.
Mai multe detalii privind procedura de admitere se pot obţine la numărul de telefon 0314/382 390 al Centrului social multifuncţional „Sfântul Andrei”, din strada Aleea Parva nr. 1B, sector 6, Bucureşti.