Pornind de la cuvintele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că „fiecare om poate deveni mâinile iubirii milostive a lui Dumnezeu prin care lucrează în lume ca să ridice și să vindece pe cei răniți
Colegiul „Sfântul Nicolae”, o școală a voluntariatului creştin
Sunt tineri, entuziaşti, mereu cu gândul la nevoile aproapelui, iar mânaţi de dorinţa de a face bine în numele lui Hristos depăşesc orice obstacol. Voluntarii din cadrul comunităţii Colegiului „Sfântul Nicolae” al Arhiepiscopiei Iaşilor Îl întâlnesc pe Dumnezeu deopotrivă în chipul luminos al fiecărui copil pe care îl încalţă sau în ochii calzi şi blânzi ai unui bătrân singur. Pentru băieţii şi fetele colegiului, voluntariatul reprezintă acel timp al dăruirii în care ajutorul oferit se întoarce înzecit prin zâmbetele, recunoştinţa şi pacea sufletească ce îi ajută să-şi trăiască frumos tinereţea.
Credinţa în Dumnezeu, responsabilitatea, respectul şi implicarea sunt câteva dintre valorile după care se ghidează tinerii din cadrul Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iași. Comunitatea tinerilor teologi numără aproximativ 80 de membri şi a fost creată cu şapte ani în urmă, în special cu scopul „de a dezvolta experienţele formative în realizarea vocaţiei preoţeşti”, după modelul colegiului din Capranica (Italia). „Comunitatea este structurată pe mai multe comisii și departamente în care activează tinerii teologi, dar și oameni dornici de a atinge această dimensiune a voluntariatului creştin”, după cum spune Cristian Butnăraşu, coordonatorul voluntarilor Colegiului „Sfântul Nicolae”. Activitatea colegiului vizează să formeze o comunitate VIE (Voluntariat, Implicare şi Experiențe) în cadrul celor șapte departamente: liturgic, misionar, cultural, timp liber, imagine și comunicare media, administrativ şi proiecte.
Unul dintre voluntarii care se implică în toate activităţile desfăşurate de colegiu, dar şi coordonator al proiectului „Dăruieşte un zâmbet”, este Ionela Abunei, de profesie asistent social la Centrul de zi pentru bătrâni „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”. Pentru ea, voluntariatul reprezintă mai mult decât o (pre)ocupare în timpul liber: „Voluntariatul înseamnă dăruire şi chiar vocație, la baza lui se află dorința de a-i ajuta pe cei de lângă noi. În acelaşi timp, pot spune că este şi o provocare continuă, pentru că într-o societate normală este nevoie de oameni care să modeleze valorile comunității, să cultive repere către care copiii să aspire să le dobândească. Actele de binefacere înnobilează și înfrumusețează omul, faptele bune pot schimba viața noastră, dar mai ales îi pot salva pe cei care au nevoie de un singur impuls, o recunoaştere, un ajutor la momentul potrivit pentru a renaşte”.
De 10 ani, se implică activ în ajutorarea semenilor, participând ca voluntar atât în instituţiile laice, cât şi în anumite departamente ale Bisericii. În ultimii patru ani a devenit, după cum singură spune, „un ucenic al Sfântului Ierarh Nicolae” în cadrul comunităţii colegiului Arhiepiscopiei Iaşilor, „o adevărată școală a voluntariatului”.
Ce aduce în plus voluntariatul creştin? Îl aduce pe Dumnezeu în mijlocul lor, al elevilor şi studenţilor care îşi trăiesc frumos anii tinereţii, şi al beneficiarilor: copii şi bătrâni care primesc în viaţa lor o rază de speranţă. „Toată această perioadă a fost un timp al dăruirii, am avut șansa să intervin în sprijinul tuturor categoriilor sociale vulnerabile alături de echipe responsabile. Am întâlnit zeci de copii prin diverse proiecte ale colegiului, proiecte desfășurate în comunități rurale, în spitale. Am cunoscut zeci de familii monoparentale, familii defavorizate, care mi-au predat adevărate lecții de viață. În cadrul acestor proiecte sociale, culturale, educaționale, medicale și filantropice L-am întâlnit pe Dumnezeu în chipul luminos al fiecărui copil, în inima mamei care nu-și pierde nădejdea, în curajul tatălui care face eforturi să-și crească singur copiii, în privirea plină de recunoştinţă a oamenilor străzii și în fiecare vorbă înțeleaptă a bunicilor. În toată această perioadă m-am îmbogățit și împlinit sufletește”, a subliniat Ionela Abunei.
Sprijin pentru copii şi bătrâni
Voluntarii de la Colegiul „Sfântul Nicolae” se implică în bunul mers al cetăţii, iar perioada zbuciumată prin care am trecut fiecare dintre noi din luna martie încoace a arătat că oamenii pot merge mai departe doar împreună. „În perioada aceasta am sprijinit în special persoanele singure şi bătrânii vulnerabili. Voluntarii noştri le-au făcut cumpărăturile de bază, le-au asigurat medicamentele. O parte dintre beneficiari şi-au plătit alimentele, iar celor fără posibilităţi financiare le-am asigurat noi, din fonduri proprii, atât alimentele, cât şi medicamentele. În acelaşi timp, urmare a parteneriatului cu Fundația Comunitară Iași, am livrat săptămânal, în primele două luni de pandemie, în aproape toate unitățile medicale din orașul Iași, aparatură medicală și cele necesare susținerii persoanelor din linia întâi (dezinfectant, măști, mănuși, combinezoane, viziere etc.). Am fost, după cum ne-au caracterizat cei de la Fundaţia Comunitară, «mâinile și picioarele lor». Tot în această perioadă, în colaborare cu JCI Iași, am fost parte din campania intitulată «Cafea pentru medici», în cadrul căreia am distribuit aproximativ 4.700 de cafele cadrelor medicale timp de o lună. De asemenea, cu ajutorul Fundației «Sfânta Parascheva» din Chicago, SUA, am oferit aparatură medicală (concentratoare de oxigen, nebulizatoare și pulsoximetre) în valoare de aproximativ 10.000 de dolari spitalelor județene din Piatra Neamț și Botoșani”, după cum a mărturisit Cristian Butnăraşu, coordonatorul voluntarilor Colegiului „Sfântul Nicolae”.
Frumoasa colaborare cu Fundaţia „Sfânta Parascheva” din Chicago, condusă de Mariana Cuceu, numără cinci ani de proiecte comune. „Din 2015, fără întrerupere, Fundaţia «Sfânta Parascheva» a sprijinit acţiunile noastre de voluntariat, fie că vorbim de proiectul «Cutia cu papucei pentru ei», prin care oferim încălțăminte nouă copilașilor din medii defavorizate, fie de proiectul «Dăruiește un zâmbet», o acțiune ce are la bază consultul stomatologic avizat de o clinică profesională pentru copiii fără posibilităţi materiale”, a enumerat Cristian Butnăraşu doar câteva dintre proiectele derulate în sprijinul copiilor nevoiaşi.
Un motiv de bucurie pentru voluntarii din comunitatea Colegiului „Sfântul Nicolae” este şi obţinerea unor fonduri ca urmare a colaborării cu Fundaţia Comunitară Iaşi. „Colaborarea strânsă cu Fundația Comunitară s-a realizat în contextul noului coronavirus, iar până acum liantul de legătură a fost platforma «Cros pentru şcoli», proiect de bază al fundației. Am aplicat pentru un apel de finanțare din fondul de urgență pentru comunitate oferit ONG-urilor care lucrează cu persoanele vulnerabile în pandemie. Vom primi aproximativ 4.000 de lei pentru acoperirea costului cu echipamentele de protecție pentru 30 de zile de activitate în sprijinul persoanelor vulnerabile: măști, mănuși, dezinfectanţi sau termometru noncontact”, a detaliat Cristian Butnăraşu.
Deşi perioada critică pare că a fost depăşită, iar apelurile sunt mai puţine decât în urmă cu două luni, voluntarii răspund oricărei solicitări venite din partea bătrânilor şi a persoanelor singure care au nevoie de sprijin. Totodată, copii de toate vârstele au primit luna aceasta şi vor mai primi daruri în cadrul proiectului „Cutia cu papucei și altele pentru ei”, derulat cu sprijinul Spălătoriei H2O Clean din Iași şi al oamenilor cu suflet mare din oraş. „Pregătim în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Inspectoratul Școlar Județean Iași, prin prof. Denisa Mănoiu, inspector la disciplina Religie, o campanie prin care ne dorim să oferim un kit complet (o tabletă şi o cartelă cu internet) elevilor cu situații grele în familie din zone unde nu există posibilitatea conectării la internet, ajutând astfel la crearea unui mediu propice de învățare și de continuare a studiilor. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi al oamenilor care ne sprijină, vom derula şi alte acţiuni de întrajutorare, însă dorim să le facem cunoscute la momentul potrivit”, a mai subliniat coordonatorul voluntarilor Colegiului „Sfântul Nicolae”.
Activităţile caritabile derulate de tinerii studenţi şi teologi ieşeni sunt completate de evenimente culturale şi educaţionale: conferinţe, concerte, seri de poezie, simpozioane, lansări de carte etc., organizate cu scopul de a oferi tinerilor posibilitatea de a creşte şi a se dezvolta urmând învăţătura Bisericii.