Anul 2024, dedicat în Patriarhia Română pastorației și îngrijirii bolnavilor și Sfinților tămăduitori fără de arginți, ne-a oferit prilejul redescoperirii importanței unei lucrări mari și sfinte, aceea
Comuniune și rugăciune - caracteristicile esențiale ale taberei ortodoxe din Polonia
Mănăstirea „Buna Vestire” din orașul Suprasl, Polonia, a găzduit, în perioada 18-24 iulie 2022, 90 de tineri ortodocși, unind într-un gând și o credință reprezentanți din 22 de țări. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, au participat 13 tineri ascoreni.
Tematica taberei a fost reprezentată de îndemnul Mântuitorului Hristos: „Mergeți și roadă să aduceți” (Ioan 15, 16), rămânând astfel în inimile participanților atât bucuria comuniunii, cât și responsabilitatea rodirii duhovnicești în Hristos. Am avut deosebita bucurie să fim întâmpinați de Preafericitul Părinte Sava, Mitropolitul Varșoviei și al întregii Polonii, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Iacob de Bialystok și Gdansk și de Preasfințitul Părinte Andrei de Supraśl. Gazde ospitaliere, într-o atmosferă de tihnă și liniște sufletească, s-au îngrijit să avem parte de cele mai bune condiții.
În cadrul activităților, am participat la conferința „Tineretul secolului 21 și conștiința ortodoxă”, susținută de pr. prof. dr. Vasileios Thermos. Părintele ne-a vorbit despre importanța vieții duhovnicești pentru tânărul de astăzi și despre necesitatea fundamentală de a menține trează conștiința ortodoxă. Spre seară, am avut bucuria de a lua parte la o piesă de teatru despre viața Sfintei Maria (Skobtsova) de la Paris. A fost o reprezentație aparte, care ne-a captivat prin înfățișarea vieții și lucrării misionare pe care sfânta a avut-o la Paris, în perioada interbelică.
Conferinţe, dezbateri, pelerinaje
Pe parcursul taberei am luat parte și la dezbateri cu caracter istoric, discutându-se despre realizările federației Syndesmos, în perioada anilor 1953-1999. Astfel, am fost plăcut impresionați să aflăm că Syndesmos a fost fondată în anul 1953, la Paris, la inițiativa părintelui Alexander Schmemann, iar primul președinte al federației a fost Paul Evdokimov, sprijinit de către părintele John Meyendorf, în calitate de secretar general. De-a lungul anilor în care a activat, Syndesmos a grupat numeroase asociații de tineret ortodox din întreaga lume și a organizat tabere pan-ortodoxe, care au fost un creuzet de inspirație pentru toți tinerii din Bisericile Ortodoxe. Pentru noi a fost o bucurie să trăim, pe parcursul acestei tabere, spiritul de comuniune și rugăciune care se naște din freamătul și căutarea sinceră a tinerilor din toate Bisericile Ortodoxe.
Tabăra de la Supraśl nu putea fi lipsită de bucuria pelerinajelor. Am vizitat mai multe mănăstiri, printre care cele de la Zwierki, „Sfântul Dimitrie” și „Sfânta Ecaterina” din Zaleszany, Grabarka și Parohia Bielsk-Podlaski. Trebuie menționat faptul că în pelerinajul la Mănăstirea Grabarka, respectând tradiția locului, delegația noastră a adăugat în tezaurul amintirilor duhovnicești ale mănăstirii o cruce din lemn, realizată în România, pe care este gravat numele ASCOR.
Momentul de maximă intensitate duhovnicească a fost trăit de către toți participanții la Sfânta Liturghie din noaptea de vineri spre sâmbătă. Strana, compusă din tineri, a oferit răspunsurile la Sfânta Liturghie în mai multe limbi, fiind un simbol al universalității Ortodoxiei. S-a cântat în limbile slavonă, greacă, arabă, engleză, franceză, iar noi, românii, ne-am bucurat să cântăm Heruvicul în limba română.
Impresii din tabără
„În cadrul unor astfel de întâlniri putem realiza mai bine care este moștenirea spirituală și culturală pe care o avem ca popor. De asemenea, vedem mai ușor cum putem fi naționali cu fața spre universal. Sperăm ca pe viitor să întărim relațiile cu tinerii ortodocși de pretutindeni, prin misiunea comună pe care o avem ca tineri ai Bisericii” (Iulian Tomeac, președinte ASCOR Iași).
„Am participat cu drag la întâlnirea Supraśl 2022, din Polonia. M-am bucurat să văd unitate în rândul participanților la acest eveniment pan-ortodox. Am resimțit harul comuniunii și diversității Bisericii Ortodoxe - toți suntem chemați să fim lucrători ai harului Domnului nostru Iisus Hristos. Aștept cu drag continuarea discuțiilor dintre tinerii ortodocși din toată lumea și întărirea legăturilor dintre noi” (Vlad Iancu, voluntar ASCOR București).
„Până la 20 de ani m-am întrebat mereu cum este în afara granițelor țării mele, cum trăiesc Ortodoxia celelalte popoare, ce obiceiuri au, cum se bucură de viață, cum se comportă la rândul lor cu oamenii din celelalte culturi. Rămân cu amintiri de neprețuit, cu un dor mare în inimă, dar, mai presus de toate, cu sentimentul unității și solidarității într-Una Sfântă Treime, pe care l-am resimțit aici mai mult decât oriunde, prin întâlnirea atâtor culturi diferite și atâtor oameni deosebiți” (Elena Bontaș, voluntar ASCOR Iași).
„Am fost entuziasmat de a cunoaște, din punct de vedere istoric și cultural, reprezentanți din toată lumea ortodoxă, cu dorința de a ne împrieteni unii cu alții și a cânta cu toții în același duh «Aliluia»! Am învățat că plecarea în afara granițelor țării ne face responsabili atât pentru comportamentul nostru, cât și pentru cinstirea țării noastre. Delegația României a reușit să aducă această cinstire Țării, printr-o organizare bună și prin valorificarea folclorului românesc. Mă bucur de locurile pe care le-am vizitat, pentru prieteniile pe care le-am legat și îmi doresc ca aceste prietenii, bazate pe virtute, să fie cultivate și desăvârșite mai departe întru Hristos” (Ștefan Gaftonianu, voluntar ASCOR București).
„Pentru mine, Supraśl 2022 a fost o demonstrație de unitate în Ortodoxie, o ocazie de a vedea în tinerii de toate naționalitățile un model de creștini care își mărturisesc credința, fie că se află într-o țară majoritar ortodoxă cum e Grecia, fie într-una minoritară, precum Finlanda. Ortodoxia nu e caracterizată nici de culoarea pielii și nici de țara de proveniență. Ortodoxia înseamnă iubire față de Hristos și comunitate, iar sentimentul de apartenență alături de oamenii ce împărtășesc aceleași valori și aceeași credință cu tine este unul deosebit. Ortodoxia trece de orice graniță” (Sophia Chiriac, coordonator ASCOR Iași).
Această tabără va rămâne ca o manifestare de referință, făcând parte din prezentul continuu al vieții duhovnicești pe care trebuie să o trăiască fiecare tânăr creștin-ortodox. Dragostea, ospitalitatea, prietenia și dorința de a asigura întregul confort sufletesc sunt trăsăturile pe care le-am remarcat la gazdele noastre și reprezintă pentru fiecare dintre noi un model demn de urmat.