Anul 2024, dedicat în Patriarhia Română pastorației și îngrijirii bolnavilor și Sfinților tămăduitori fără de arginți, ne-a oferit prilejul redescoperirii importanței unei lucrări mari și sfinte, aceea
Două noi filme TRINITAS TV dedicate anului 2020
În contextul evenimentelor și activităților misionar-mediatice dedicate anului 2020 - „Anul omagial al pastorației părinţilor şi copiilor” şi „Anul comemorativ al filantropilor ortodocşi români”, televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române a lansat de curând două noi DVD-uri: „Părinți și copii în iubirea lui Hristos” și „Binefăcătorii”. Primul film documentar prezintă modele de familii numeroase care le-au dăruit copiilor o educație aleasă, într-un mediu în care s-au dezvoltat cu responsabilitate dragostea și unitatea. Al doilea film prezintă publicului chipuri de mari filantropi ai Bisericii Ortodoxe Române, clerici și mireni, care s-au remarcat prin fapta cea bună și năzuința de a-L imita pe Dumnezeu, Cel care este izvorul și modelul suprem al iubirii de oameni.
Noul film documentar „Părinți și copii în iubirea lui Hristos”, cu o durată de 60 de minute, arată că familia este cadrul firesc și minunat în care sunt dobândite și împărtășite cele mai autentice și înalte bucurii. Filmul realizat de televiziunea Patriarhiei Române vine ca o alternativă benefică, într-o lume tot mai secularizată, arătând cum se schimbă totul când tinerii se căsătoresc, dar și cum înflorește viața lor împreună, mai ales prin nașterea de prunci, sporind astfel darurile și împlinirile în toate aspectele vieții.
Într-o atmosferă de dragoste reciprocă, binecuvântată de Dumnezeu prin Taina Cununiei, copiii născuți și crescuți în familii creștine care îi îndrumă către Biserică și către întâlnirea cu Mântuitorul Iisus Hristos primesc o educație aleasă, întrucât viețuiesc atât într-o adevărată școală a iubirii, cât și în una a rugăciunii. „Biserica îi întărește pe părinți și le spune că sunt pe drumul cel bun, într-o societate în care lumea se miră când te vede că ești din nou însărcinată și îți spune că este un curaj extraordinar. Biserica vine și mângâie aceste mame, aceste familii care au nevoie de suport moral. Copiii se cresc cu bani, mâncarea, hainele și școala necesită un efort financiar, însă, în primul rând, copiii se cresc cu credință, cu iubire, cu dăruire, dar mai ales cu propriul exemplu. Pe parcursul filmului am întâlnit psihologi care întăresc această idee și care afirmă faptul că echilibrul oricărui om în viața aceasta este dat de familia în care s-a născut”, a declarat, pentru TRINITAS TV, Cristina Teleanu, realizatorul filmului documentar.
Filmul „Părinți și copii în iubirea lui Hristos” urmărește să arate frumusețea familiilor cu mulți copii, în care părinții sunt modele de viață atât pentru fiii și fiicele lor, cât și pentru comunitățile în care trăiesc, arătând că familia este nucleul societății, dar și garanția unei vieți sociale sănătoase. „În acest documentar, putem întâlni familii numeroase, care ies cumva dintr-o regulă nescrisă pe care societatea de astăzi o promovează, și anume familii care au maximum doi copii. În aceste familii vedem ce bucurie imensă există în momentul în care ele se reunesc. Vedem cum aceste familii au reușit să aibă copii foarte bine instruiți, mulți dintre ei ajungând să studieze până la treapta de școală doctorală. Tot aici vedem cum acești copii reușesc mult mai bine să se integreze în societate”, a precizat, pentru TRINITAS TV, Răzvan Clipici, producătorul documentarului.
Totodată, sunt prezentate și școli sau instituții sociale ale Bisericii Ortodoxe Române care vin constant în sprijinul copiilor defavorizați sau abandonați, oferindu-le educație și îndrumare. În mijlocul Bisericii, acești copii sunt înconjurați necondiționat de dragostea părintească a clericilor, voluntarilor și cadrelor didactice, care se ocupă atât de formarea lor educațională, cât și de cea spirituală. Aici li se oferă posibilitatea de a studia în continuare asemenea celorlalți copii, de a avea o viață normală, de a lega prietenii, devenind astfel la maturitate cetățeni responsabili și oameni utili societății.
Urmărind acest film, avem câteva ceasuri de folositoare relaxare în fața ecranului împreună cu familia noastră, aflând portrete de familii împlinite, așezate cu măiestrie în rama cinematografiei, ca dăinuire și dăruire peste timp, pentru noi cei de astăzi și pentru generațiile ce vor urma.
„Binefăcătorii”
Documentarul „Binefăcătorii”, al doilea DVD realizat de TRINITAS TV în această perioadă, are o durată de 67 de minute și aduce în prim-plan chipuri de mari filantropi ai Bisericii Ortodoxe Române, prezentând publicului personalități care s-au remarcat prin activitatea lor filantropică, clerici și mireni, arătând astfel că a iubi pe aproapele este, de fapt, un răspuns la iubirea lui Dumnezeu. Printre aceștia îi putem descoperi pe Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Voievod Neagoe Basarab, Mitropolitul Anastasie Crimca, Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, Safta Brâncoveanu sau Vasile Stroescu.
„La început, se prezintă faptul că Dumnezeu este izvorul filantropiei și aceste mari personalități despre care ulterior vorbim în film s-au inspirat din filantropia divină, astfel încât ei să-i răsfrângă faptele asupra celor aflați în nevoi, asupra celor care făceau parte din categorii vulnerabile. Mai întâi, vorbim despre epoca patristică și despre sfinții mari care s-au remarcat prin acte filantropice. Aici îi putem aminti pe Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul, Sfântul Ioan cel Milostiv sau pe Sfântul Teodor Studitul. Apoi, venim în Țările Române, unde prezentăm marii voievozi, precum și boierii care s-au remarcat prin activitățile lor filantropice: Sfântul Ștefan cel Mare, Sfântul Constantin Brâncoveanu, Spătarul Mihail Cantacuzino - renumit pentru construirea Spitalului Colțea. De asemenea, vorbim și despre un alt gen de filantropie decât cel cu care oamenii s-au obișnuit, și anume filantropia culturală. Aici amintim construirea de școli, încurajarea și susținerea elevilor merituoși la studii în străinătate”, a declarat, pentru TRINITAS TV, Răzvan Clipici, realizatorul și producătorul filmului documentar.
Sunt foarte multe astfel de acte filantropice pe care Biserica Ortodoxă Română le-a susținut și pe care le-a încurajat prin însăși structura credinței și lucrării sale. Bisericile și mănăstirile româneşti au fost întotdeauna puncte importante de întărire duhovnicească și trupească pentru credincioșii din toate tagmele sociale, oferindu-le hrană, liniște sufletească și ocrotire. Activitatea socială a Bisericii nu este altceva decât continuarea lucrării filantropice a Mântuitorului Iisus Hristos, Care a vindecat bolnavi, a iertat păcatele oamenilor, a împărţit pâine celor flămânzi, a suferit de bunăvoie pentru noi prin jertfa răscumpărătoare de pe cruce.
Pelicula prezintă și momente din perioada celor două războaie mondiale, în care soldații români aflați pe câmpurile de luptă au primit sprijin moral și îmbărbătare de la preoții militari, fiind evidențiat, de asemenea, și ajutorul mănăstirilor oferit răniților de război. Este prezentată personalitatea Patriarhului Justinian Marina, care în perioada comunistă, când Biserica a rămas fără resursele folosite în trecut pentru realizarea filantropiei, a oferit ajutor atât deținuților politici, cât și membrilor familiilor aristocrate, cărora li se confiscase mare parte din avere.
La final, documentarul realizat de TRINITAS TV aduce în atenția privitorului numeroasele activități filantropice desfășurate de Biserica Ortodoxă Română după căderea regimului comunist și până în prezent. Aici sunt prezentate instituții de ocrotire socială, centre socio-educaționale, așezăminte medicale, aziluri pentru bătrâni, precum și așezăminte pentru copii. De asemenea, este prezentat și Spitalul „Providența” din Iași, construit după anul 1989 de Biserică, dar și multe alte acțiuni social-filantropice desfășurate la nivelul Patriarhiei Române pentru persoanele aflate în dificultate.
DVD-urile pot fi achiziționate de la magazinele de colportaj din Arhiepiscopia Bucureştilor.