Pornind de la cuvintele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că „fiecare om poate deveni mâinile iubirii milostive a lui Dumnezeu prin care lucrează în lume ca să ridice și să vindece pe cei răniți
Filantropia, o constantă în Episcopia Oradiei
Asociaţia Filantropia Oradea sprijină eparhia ortodoxă în desfăşurarea lucrării ajutorării semenilor în colaborare cu parohiile din judeţul Bihor, cu preoţii misionari ai capelelor de spital şi ai aşezămintelor şi cu clericii din penitenciare şi armată. Membră a Federaţiei Filantropia a Patriarhiei Române, organizaţia derulează programe dedicate sprijinirii copilului şi familiei, persoanelor cu dizabilităţi, integrării comunitare a romilor şi a străinilor cu şedere legală în regiunea de vest a României. Cel mai important proiect al asociaţiei este „Aripi de înger”, prin care construiesc cinci case de tip familial pentru 60 de copii găzduiţi în prezent într-un centru de plasament. În ultimele săptămâni, eforturile au fost concentrate pe sprijinirea cadrelor medicale, bolnavilor, persoanelor bătrâne nedeplasabile, nevoiaşilor şi forţelor de ordine, în contextul pandemiei de COVID-19.
Centrul de resurse al Asociaţiei Filantropia Oradea organizează cursuri de formare profesională continuă pentru calificarea, specializarea, perfecţionarea şi dezvoltarea abilităţilor adresate adulţilor. Părintele Laurenţiu Lazăr, consilier eparhial la Sectorul social-filantropic al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei şi preşedinte al Asociaţiei Filantropia, ne-a prezentat principalele proiecte pe care le coordonează şi ne-a însoţit într-o vizită pe câteva şantiere unde acestea se materializează.
Împreună construiesc un „acasă”
Proiectul „Aripi de înger” vine în întâmpinarea unei realităţi sociale: toate centrele de plasament trebuie închise până la 31 decembrie 2020, urmând ca beneficiarii să fie mutaţi în locuinţe de tip familial. Este o prevedere europeană la care ţara noastră s-a aliniat din punct de vedere legislativ. În prezent, Centrul de plasament nr. 2 din Oradea găzduieşte 60 de copii de toate vârstele. Pentru aceştia, Asociaţia Filantropia şi-a propus ridicarea a cinci case de tip familial, în care să fie integraţi câte 12 copii care să primească afecţiune, educaţie, protecţie, îngrijire şi speranţă. Principalul scop al proiectului este prevenirea marginalizării sociale, întrucât aceşti copii şi tineri sunt expuşi abandonului şcolar, cerşetoriei, vagabondajului, delincvenţei juvenile şi problemelor socio-psiho-emoţionale. Proiectul este desfăşurat în parteneriat cu DGASPC Bihor.
Îmbucurător este faptul că există deja finanţare pentru 4 din cele 5 case, datorită sumelor asigurate de donatori. În continuare, iniţiatorii proiectului şi-au propus strângerea sumei de 150.000 de euro pentru acoperirea cheltuielilor de ridicare a celei de-a 5-a case în Parohia Ortodoxă Oşorhei, judeţul Bihor. Pentru fiecare casă, membrii asociaţiei şi voluntarii îşi doresc să achiziţioneze şi câte un microbuz. La fel de îmbucurător este și faptul că în proiect se implică peste 50 de copii şi tineri, membri ai cluburilor de educaţie nonformală pentru tineret IMPACT, elevi înscrişi la cinci unităţi de învăţământ din Oradea: Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”.
Pe lângă DGASPC Bihor, proiectul se bucură de sprijinul unor parteneri de nădejde. Fundaţia „Hope and Homes for Children” România finanţează şi construieşte trei dintre casele de tip familial, iar Fundaţia „Sera” România finanţează şi o construieşte pe cea de-a patra. Asociaţia Filantropia Oradea finanţează şi construieşte cea de-a cincea clădire rezidenţială, achiziţionează câte un microbuz pentru fiecare şi acoperă costurile de obţinere a autorizaţiilor de funcţionare pentru toate cele cinci case de tip familial. Trei dintre terenurile de câte 1.000 de metri pătraţi au fost puse la dispoziţie de parohii ortodoxe: „Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”-Oradea, Zorilor-Oradea; „Sfânta Anastasia şi Sfântul Petru Movilă”-Paleu. Celelalte două terenuri sunt în razele parohiilor Rontău şi „Bunavestire”-Oşorhei.
Cum putem ajuta
Pentru un proiect de asemenea anvergură, orice ajutor este binevenit. Orice persoană fizică poate contribui prin sume plătite direct din contul bancar personal, accesând butoanele de donaţii de pe site-ul filantropiaoradea.ro, cu cardul prin mobilpay.ro sau prin direcţionarea a 3,5% din impozitul global. Participarea la evenimentele caritabile organizate de partenerii de proiect sau ca voluntar este o modalitate prin care îţi poţi oferi timpul sau expertiza profesională pentru a ridica aceste case de tip familial. Pentru persoanele juridice, sponsorizarea acestei cauze prin bani, produse sau servicii necesare poate aduce împlinirea sprijinirii unor copii care merită şansa unei vieţi comunitare deplin integrate, în timp ce direcţionarea a 20% din impozitul pe profit este o formulă gratuită de ajutorare. Deoarece proiectul este inclus în campania naţională de fundraising „Aripi de înger”, poţi dona 2 euro/lună prin SMS la 8844 cu textul „ARIPI”.
Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a aşezat piatra de temelie pentru fiecare casă aflată în construcţie şi efectuează periodic vizite pe şantier pentru supravegherea lucrărilor. „În data de 12 iunie 2019 a fost organizată o rugăciune de binecuvântare a primului loc de casă, rostită de Preasfințitul Părinte Sofronie în Parohia Ortodoxă Zorilor din Oradea, păstorită de părintele profesor Miron Erdei. La mijlocul lunii octombrie 2019 au fost încheiate lucrările de zidărie și s-a început montarea tâmplăriei de susținere a podului. Până la sfârșitul Postului Crăciunului au fost încheiate lucrările de construcții, sunt deja montate acoperișul de tablă și ferestrele din termopan. Lucrările au fost reluate în luna martie, când s-a fixat izolația exterioară și a început montarea instalației electrice. Cel de-al doilea șantier a fost deschis de Episcopul Oradiei în toamna anului trecut, în Parohia Ortodoxă Paleu, păstorită de părintele Vasile Cosmin Popa, iar în prezent casa se pregătește de montarea tâmplăriei pentru pod. În cazul celui de-al treilea șantier, deschis la Parohia Ortodoxă Oșorhei, păstorită de părintele Nicolae Robotin, lucrările începute la sfârșitul lunii februarie 2020 au evoluat în ritm alert, fiind astăzi la faza de montare a tâmplăriei de pod și a instalațiilor electrice din interior. Cel de-al patrulea șantier va fi deschis în cursul lunii mai la Parohia Ortodoxă «Sfântul Dimitrie» din Oradea, păstorită de părintele Dan Lele, iar al cincilea, în toamna acestui an, în Parohia Ortodoxă Rontău, păstorită de părintele Virgiliu Bocșan. Așadar, chiar și în această perioadă de mare dificultate, dată de amenințarea pandemică a virusului SARS-CoV-2, încercăm să ne unim eforturile pentru sprijinirea copiilor abandonați, care au nevoie de un cămin. Toate acestea nu ar fi posibile fără sponsorii noștri și îi pomenesc aici pe cei care aduc contribuția cea mai mare, HHC România, Fundația Sera România, dar și un număr semnificativ de sponsori, peste 50 de societăți comerciale, organizații non-profit, parohii sau persoane fizice, care împreună sprijină acest frumos proiect de integrare în comunitate a copiilor abandonați și cărora, în numele copiilor beneficiari, le mulțumim din suflet”, ne-a declarat părintele Laurenţiu Lazăr, consilier eparhial la Sectorul social-filantropic.
Un liant între oameni, culturi și obiceiuri
Centrul Regional de Integrare al Asociaţiei Filantropia Oradea a fost înfiinţat în 2012 în oraşul de pe Criş pentru a sprijini migranţii din comunitate. În prezent, acesta desfăşoară programul „Integrare ACUM II - Abordări complexe și unitare pentru migranți”, în parteneriat cu Instituția Prefectului Județul Timiș şi Instituția Prefectului Județul Caraș-Severin. Serviciile acoperă 6 judeţe din partea de sud-vest a ţării: Timişoara, Arad, Bihor, Hunedoara, Mehedinţi, Caraş-Severin. „Proiectul își propune să sprijine integrarea socio-economică şi culturală a beneficiarilor de protecție internaţională și a resortisanților țărilor terțe în societatea românească prin furnizarea informaţiilor şi serviciilor de care aceştia au nevoie într-o singură locație și prin consolidarea colaborării și implicării active a autorităților și comunității locale în sprijinirea migranților. Beneficiarii sunt persoane cu protecție internaţională sau cu permis de ședere în România pe termen scurt sau lung, care necesită sprijin în vederea integrării în ţara noastră. Prin acest proiect, centrul nostru oferă în mod gratuit servicii specializate de consiliere socială şi juridică, asistenţă materială pentru categorii vulnerabile, cursuri de limba română şi acomodare culturală, activităţi de petrecere a timpului liber pentru migranţi, acţiuni specifice pentru beneficiarii minori şi medierea relaţiei cu instituţiile româneşti”, ne-a declarat Adriana Popa, manager al Centrului Regional de Integrare - Filantropia Oradea.
Au fost consolidate reţele judeţene de voluntari şi grupuri de lucru, sesiuni de formare şi sesiuni de informare și conștientizare a fenomenului migrației în comunitatea locală. „Imigranții sunt priviți uneori cu multă reticență, ei sunt văzuți ca niște străini cu care nu ne este ușor să conviețuim. Totuși, acești oameni vin în țara noastră înarmați cu credință, speranță și puterea de a o lua de la capăt. Mulți dintre ei își lasă acasă oamenii dragi, locuința, locul de muncă și o iau de la început. Venind la noi în țară se lovesc de diverse provocări și au nevoie de informare, îndrumare, cursuri de limba română, consiliere socială și juridică, asistență materială și, ca oricare dintre noi, de o vorbă bună. Cursurile de acomodare culturală desfășurate la sediul CRI Filantropia Oradea au teme concrete precum obiceiurile, viața de zi cu zi în România, drepturi și responsabilități, familia, istorie și geografie, tradiții culturale românești, gastronomie etc. În cadrul acestor sesiuni, noi îi familiarizăm cu obiceiurile din țara noastră și îi încurajăm să ne prezinte și ei tradițiile lor. Astfel, venind la centrul nostru, ei socializează, își fac prieteni, se informează și se acomodează mai ușor”, ne-a declarat Cristina-Teodora Țenț, asistent social în cadrul Asociației Filantropia Oradea. Un loc aparte în procesul de integrare îl au evenimentele culturale organizate de asociaţie, acestea adunând la un loc oameni de diverse culturi, religii, etnii care au un limbaj comun: bucuria, emoția, empatia și dragostea. „Am văzut oameni îmbrățișați, fericiți, cu zâmbetul pe buze și de fapt am realizat astfel că proiectul nostru contribuie nu doar la integrarea cetățenilor străini, ci și la o comuniune frumoasă între oameni”, a mai spus asistentul social Cristina-Teodora Ţenţ.
Loujaina Shehade Karsifi a ajuns din Liban în România la vârsta de 18 ani. „Am fost atât de încântată să călătoresc, să fiu independentă, responsabilă și în acelaşi timp tristă să-mi părăsesc familia și țara pentru a urma studiile cu succes. Când am venit aici, în Oradea, mi-a fost teamă să rămân singură, să renunț la ceea ce obișnuiam să fac: voluntariat social. Dar, din fericire, am întâlnit prieteni buni, am început să descopăr locul, mâncarea și să învăț limba, care este o provocare și un obstacol imens pentru mine. În cele din urmă am găsit Centrul Regional de Integrare - Filantropia Oradea, unde am întâlnit oameni amabili care m-au îmbrățișat cu încredere și dragoste”, mărturisea tânăra în ianuarie 2020.
Suflul credinței împotriva COVID-19
Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, prin Asociația eparhială Filantropia Oradea, membră a Federației Filantropia a Patriarhiei Române, a lansat o chemare la solidaritate adresată preoților și credincioşilor ortodocși din județul Bihor pentru a contribui, fiecare după putinţă, la dotarea unei unităţi de terapie intensivă din Bihor cu un ventilator pulmonar, aparat de care depinde salvarea vieţii celor mai grav afectaţi de efectele noului coronavirus. „Costul unui aparat de acest fel este de 20.000 de euro. Până în prezent protopopiatele din cuprinsul eparhiei noastre au strâns suma de 70.100 de lei, fond deja vărsat în contul Fundației Comunitare Oradea, care se ocupă de achiziționarea aparatului”, ne-a declarat părintele consilier eparhial Laurenţiu Lazăr.
Pe fondul declarării stării de urgență ca urmare a pandemiei de COVID-19, Asociația Filantropia Oradea, împreună cu Fundația de Scleroză Multiplă Bihor, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, oferă sprijin Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Oradea, care a deschis linia de tip TelVerde (apel gratuit): 0800.410.430 pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile în fața provocărilor pandemice, persoane cu dizabilități, bolnavi cronici, persoane vârstnice, persoane cu probleme de sănătate, singure și fără sprijin, persoane care nu mai pot frecventa centre de zi, servicii comunitare care în această perioadă sunt închise.