Anul 2024, dedicat în Patriarhia Română pastorației și îngrijirii bolnavilor și Sfinților tămăduitori fără de arginți, ne-a oferit prilejul redescoperirii importanței unei lucrări mari și sfinte, aceea
Generalul Berthelot omagiat de Academia Română
Anul Centenar este prilej de evocare a prietenilor României care au avut o contribuție esențială la realizarea idealului Marii Uniri. Un astfel de prieten este generalul Henri Mathias Berthelot (1861-1931), șeful Misiunii Militare Franceze în România din Primul Război Mondial. Astfel, Academia Română organizează azi, 19 iulie 2018, la Conacul Berthelot, o serie de manifestări sub titlul „100 de ani de la Marea Unire. Contribuția Franței și a Misiunii Militare Franceze condusă de Generalul Henri Mathias Berthelot la refacerea, dotarea și instruirea Armatei Române în Primul Război Mondial”. Evenimentul va începe la ora 11:00 cu o sesiune de discuții moderată de academicianul Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, și în cadrul căreia vor lua cuvântul academicianul Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, Ioan Moșteanu, director de cabinet la Ministerul Apărării Naționale, și Marina Huzoni, primarul comunei General Berthelot.
Romfilatelia va prezenta, cu această ocazie, emisiunea filatelică intitulată „General Berthelot”, se va semna panoul filatelic dedicat Centenarului Marii Uniri și se va decerna medalia aniversară „General Berthelot”. Evenimentul va continua cu o depunere de coroane la bustul generalului francez și plantarea unui stejar în curtea conacului.
Manifestările se vor încheia cu proiecția documentarului „Francezii și românii în Marele Război”, realizat de Marcela Feraru, și a interviului realizat de TRINITAS TV, Televiziunea Patriarhiei Române, cu Jean Claude Dubois, nepotul generalului Berthelot.
Conacul, donat de francez Academiei Române, al cărei membru de onoare a fost, găzduiește în această perioadă și expoziția „Generalul Henri Mathias Berthelot pe frontul românesc (1916-1918)”.
Generalul Berthelot a fost omagiat de Academie și la sediul din București, pe 14 iunie 2018, într-un eveniment organizat în colaborare cu Ambasada Franței și Institutul Cultural Român.
Devenit consilier strategic al regelui Ferdinand, generalul Berthelot a reorganizat armata română și a susținut pe căi diplomatice cauza noastră. În semn de recunoștință, România i-a acordat cetățenia de onoare și cele mai înalte distincții și i-a dăruit un conac care astăzi îi poartă numele, la fel ca și comuna hunedoreană în care acesta se găsește.