Pornind de la cuvintele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că „fiecare om poate deveni mâinile iubirii milostive a lui Dumnezeu prin care lucrează în lume ca să ridice și să vindece pe cei răniți
Întâlnirea Internaţională a Tineretului Ortodox
În perioada 1-4 septembrie 2016 se va desfăşura la Bucureşti „Întâlnirea Internaţională a Tineretului Ortodox”, un eveniment cu participare naţională şi internaţională, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de Arhiepiscopia Bucureştilor, împreună cu Patriarhia Română. Evenimentul se dorește a fi unul de anvergură, propunându-și să adune peste 2.500 de tineri. Tema întâlnirii este „Iisus Hristos - bucuria vieţii”.
În viaţa oricărui neam, rolul tinerilor este unul esenţial, deoarece priveşte însăşi dăinuirea acestuia, cu tot ceea ce are el mai bun: credinţă, tradiţii, cultură ş.a. Biserica Ortodoxă Română vine în întâmpinarea tinerei generaţii, prin organizarea unor astfel de întâlniri, pline de efervescenţă spirituală şi culturală, de activități de formare și informare, de dialoguri care să le hrănească mintea și inima. Scopul întrunirii este formarea tinerilor, prin participarea la programele educative, duhovnicești, culturale și artistice din Capitală, pentru a deveni la rândul lor formatori în comunitățile din care fac parte. În acest sens amintim că au mai fost organizate, în anul 2014, la Baia Mare, Reuniunea Tinerilor Ortodocşi, iar în anul 2015, Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa, la Cluj-Napoca. Anul acesta, capitala României este gazda Întâlnirii Internaționale a Tineretului Ortodox. „Pe acest traseu de formare spirituală, culturală și socială a tinerilor, cetatea Bucureștilor își propune să fie, în anul 2016, un reper în dezvoltarea României de mâine. Capitală a României, centru al vieții religioase, politice și economice, dar și artistic și cultural, Bucureștiul reprezintă și cel mai important centru universitar al țării, aducând anual mii de tineri în aulele universităților. Aici se dezvoltă multe dintre abilitățile pe care le vor folosi de-a lungul carierei profesionale, însă prea puțin se insistă asupra formării unor caractere pregătite pentru viață. De aceea, Patriarhia Română dorește să vină în întâmpinarea tinerei generații și să fie un prieten onest al acesteia pe drumul spre înnoirea spirituală și morală a României. Conștientă de complexitatea acestui parcurs, ea invită tinerii să-și întoarcă privirile spre Hristos și să caute, mai întâi, «Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui» (Matei 6, 33), iar restul, adică succesul academic, bucuria întemeierii unei familii trainice, împlinirea în plan profesional etc., vor veni ca roade ale întâlnirii cu Hristos. Tinerii au nevoie nu doar să fie îndrumați, dar mai ales să fie ascultați și încurajați. În acest sens, Întâlnirea Internațională a Tineretului Ortodox din septembrie 2016 reprezintă un cadru prielnic pentru dialog, pentru cunoașterea celuilalt și pentru a sărbători bucuria întâlnirii cu Hristos”, ne-a declarat pr. Aurel Mihai, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
Obiectivele specifice
Obiectivele specifice Întâlnirii Internaţionale a Tineretului Ortodox ce va avea loc în Capitală în toamna acestui an sunt: participarea la viața duhovnicească, spirituală a comunităților locale din București; creşterea nivelului de formare și informare a tinerilor cu privire la valorile tradiţiei, istoriei, ştiinţei şi artei locale, naţionale şi universale; redefinirea conceptului de bucurie din perspectiva întâlnirii cu Hristos; implicarea tinerilor în activităţi de promovare a artelor; promovarea ideii de voluntariat în rândul tinerilor; creşterea numărului de voluntari în grupurile de tineret şi în comunităţile locale; promovarea valorilor familiei creştine şi a atitudinii pro-viaţă; conştientizarea că adevăratul succes în viaţă este legat de virtuţi şi valori spirituale; înţelegerea importanţei unei educaţii integrale, atât ştiinţifice, cât şi religioase.
Cazarea participanţilor din ţară şi din străinătate se va face în cămine studenţeşti. Fiecare cămin va avea un coordonator, ajutat de 10 voluntari. La cazare, toţi tinerii vor primi materialele întâlnirii (tricou, ecuson, caiet etc.) şi cheia camerei în care vor fi cazaţi şi care va rămâne pe tot parcursul şederii la recepţia căminului, pe care o vor asigura voluntarii. De asemenea, vor exista şi anumite obiective turistice, şi anume: Muzeul Antipa, Muzeul Țăranului Român, Muzeul Satului, Muzeul de Geologie, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie, Palatul Parlamentului, Palatul Patriarhiei, șantierul Catedralei Mântuirii Neamului.
Eparhiile vor fi responsabile de selectarea atentă a tinerilor. Fiecare grup va avea un responsabil, ajutat de patru asistenţi (un asistent la 10 participanţi). Selectarea participanţilor se va face după următoarele criterii: tineri ortodocși, băieţi și fete, cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani, responsabili cu activitatea de tineret la nivelul parohiilor, cu experiență de minimum doi ani în structurile parohiale; tinerii între 16-18 ani (maximum 20% din totalul grupului) vor fi selectaţi numai cu acordul scris al părinţilor; tineri activi în asociațiile de tineret ASCOR și LTCOR şi în alte asociații ale tinerilor; studenți teologi şi elevi seminarişti (nu mai mult de 10% din totalul grupului); profesori care predau la liceu/facultate.