Pornind de la cuvintele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că „fiecare om poate deveni mâinile iubirii milostive a lui Dumnezeu prin care lucrează în lume ca să ridice și să vindece pe cei răniți
Liga femeilor vâlcene, lucrare sub ocrotirea Maicii Domnului
În aceste vremuri tulburi, în care provocările cotidiene ne copleșesc, a ajuta familia greu încercată, semenii să facă față lipsurilor este un act de adâncă iubire a aproapelui. În asemenea momente, filantropia creștină devine nu numai o formă de ajutorare, ci și o adevărată armă material-morală cu care luptăm în bătălia cu încercările de tot felul ale fiecărei zile. Iată de ce activitatea Asociației „Liga femeilor creștin-ortodoxe din Arhiepiscopia Râmnicului”, care întrunește în jur de 120 de mame, este în fapt un fel de mână lucrătoare a Maicii Domnului.
„ O mamă râde râsul nostru, varsă lacrimile noastre, iubește iubirea noastră, suferă teama noastră. Trăiește bucuriile și necazurile noastre și împărtășește speranțele și visurile noastre”, spunea scriitoarea britanică Julia Summers. Un mare adevăr pe care membrele asociației vâlcene îl concretizează în activități, obiective și proiecte îndreptate, în primul rând, spre ajutorarea familiei nevoiașe, aflată în criză existențială prin lipsa celor necesare traiului zilnic: alimente, bani pentru utilități, medicamente, intervenții medicale costisitoare, boli grave etc.
Calea de a îmblânzi existența
Nu este, așadar, de mirare că în perceperea lor familia creștină este un templu sfânt, în care se depozitează plinătatea virtuților creștine. Este celula din care s-a născut și pe care se bazează societatea omenească, dar și comunitatea bisericească, lărgind, cum spun ele, „hotarele Împărăției lui Dumnezeu”. Cu cât familia va fi mai consolidată spiritual, cu cât legătura dintre părinți, copii și Biserică se va adânci, cu atât ea își va reveni mai repede din derută și își va regăsi echilibrul material și spiritual. Familii nevoiașe, sărăcie extremă, părinți bolnavi sau căzuți în patima alcoolului, copii mulți și pe deasupra suferinzi de boli grele sau abandonați, bătrâni singuri și neputincioși, toate constituie o imagine dureroasă în fața celor care au ochi de văzut și care caută și cercetează spre a oferi ajutor. Intervenția în nevoile imediate ale acestor oameni a fost și rămâne o cale de a le îmblânzi existența.
Ca mame și bunici, femeile din ligă nu pot rămâne indiferente la suferință. De aceea o înfruntă dăruind din puținul lor pentru pâinea cea de toate zilele, medicamente, lemne, haine, dar atrăgându-i în această luptă și pe cei care ar putea ajuta și nu știu cum să o facă în mod concret.
Liga femeilor creștin-ortodoxe din Arhiepiscopia Râmnicului a fost înființată în anul 1992, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, pe vremea aceea Episcop-vicar al Episcopiei Râmnicului. Astăzi, aceasta funcționează cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Obiectivele principale ale ligii sunt reactivarea misionarismului creștin-ortodox, educația morală și religioasă a tinerilor și adulților, cercetarea și valorificarea bogăției spirituale a învățăturii creștin-ortodoxe a Bisericii străbune și nu în ultimul rând activitatea social- filantropică. Toate acțiunile ligii se desfășoară în parteneriat cu Arhiepiscopia Râmnicului.
Voluntariat, implicare și credință
Delia Zamfirescu este președinta Ligii femeilor creștin-ortodoxe din Arhiepiscopia Râmnicului din 2014. „Nu ne place să vorbim noi despre noi, ci faptele să vorbească. Toate femeile din asociație sunt voluntare, iar ca îndrumător spiritual îl avem pe părintele Victor Barbu, parohul de la Biserica «Sfântul Dumitru» din Râmnicu Vâlcea. El a fost îndrumătorul ligii din 1992 până în 2006. Pentru mine, care sunt inginer în domeniul energetic, activitatea de voluntariat este o mare bucurie. Nu noi facem faptele, ci Dumnezeu le înfăptuiește. De aceea suntem fericite și bucuroase că ne-a ales să fim mâinile lucrătoare ale Maicii Domnului. Activitatea noastră este un mod de viață, o trăire a învățăturii creștine, așa cum am primit-o de la Sfinții Părinți. Protectoarea noastră este Maica Domnului și de aceea ne bucurăm de grija pe care ea ne-o poartă. De altfel, noul nostru antet și ștampila asociației o au ca icoană pe Maica Domnului de la Mănăstirea Dintr-un Lemn. Nu noi am ales-o, ci, în mod tainic, Maica Domnului ne-a ales pe noi. Am crescut cu liga și ne identificăm cu ea. În această asociație, nimic nu se face fără rugăciune. Nu noi împlinim, ci Maica Domnului ajută. Noi doar ne punem în gând să facem ceva și, când vedem cum se derulează lucrurile, ne retragem în mod smerit cu un pas înapoi și așteptăm împlinirea lor. Și toate chiar iau formă. Este peste puterea noastră de a înțelege toate acestea! Atunci când au fost și momente grele, nu am bătut în retragere, am pus de rugăciune, cerând Maicii Domnului să ne ajute, și ea a făcut-o”, ne spune Delia Zamfirescu.
În acest moment, asociația are în jur de 120 de membre cotizante, dintre care 30-40 sunt active, vin la întâlniri și participă la activități. „Ca mame, nu putem să rămânem indiferente la ceea ce se întâmplă astăzi cu familia creștină, cu copiii nevoiași, cu bătrânii bolnavi, singuri sau abandonați, cu tinerii. Dacă noi, femeile din ligă, nu rezonăm cu suferința și cu nevoile celor din jur, nu o va face nimeni. Când întâlnim asemenea situații, ne mobilizăm și facem tot ce depinde de noi ca problemele respective să se rezolve. Această implicare este una dintre formele de filantropie caracteristice Bisericii, pentru că, până la urmă, noi suntem Biserica. Ne bucurăm în acest sens de binecuvântarea și sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie în tot ceea ce facem”, ne mai spune Delia Zamfirescu.
Parteneriate funcționale, eficiente
Liga femeilor creștin-ortodoxe din Arhiepiscopia Râmnicului dezvoltă un parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vâlcea, în baza căruia derulează proiecte în toate centrele sociale din județ. Un alt parteneriat este încheiat cu Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” din Vâlcea, care găzduiește mare parte din activitățile ligii. „Ne îndreptăm în primul rând către copii, pentru că avem susținerea și parteneriatul Asociației «Sfântul Hristofor» pentru copii și bătrâni din București, al cărei președinte este teologul ortodox Marius Keller, care a viețuit în centrele de plasament din Râmnicu Vâlcea. Asociația pe care o conduce s-a alăturat activităților noastre. Am descoperit din această experiență faptul că nevoia principală a copiilor instituționalizați o reprezintă iubirea. Așa a apărut și proiectul «Inimă de mamă», la inițiativa ierarhului nostru. Activitățile pe care le întreprindem pentru acești copii se desfășoară săptămânal, în fiecare centru, prin rotație. Avem evidența datelor de naștere ale copiilor și cu acele prilejuri le oferim torturile aniversare, îi sărbătorim, le cântăm «La mulți ani!», participăm împreună la Sfânta Liturghie, spovedindu-ne și împărtășindu-ne, în comuniune, noi, mamele, cu ei, copiii. Așa au apărut apoi pelerinajele, taberele pentru ei și ieșirile în natură. Când au nevoie de ceva, ne sună, ca pe mămicile lor!”, ne mai mărturisește Delia Zamfirescu.
Din 2014, asociația derulează un alt proiect împreună cu Biblioteca Județeană, intitulat „Iubirea de aproapele meu”. Cu sprijinul Zenoviei Zamfir, bibliotecară în această instituție, centrele sociale din județ sunt vizitate de oameni de cultură, artiști, muzicieni, scriitori de la Asociația „Anton Pann”, care susțin spectacole ce colorează și luminează puțin viața copiilor instituționalizați.
Milostenie, rugăciune și comuniune
De Crăciun și de Paști, asociația derulează un proiect mai mare, numit „De sărbători nu suntem singuri”, când sunt pregătite pachete cu alimente pentru cele peste 200 de familii aflate în evidența ligii. Alimentele provin de la sponsori și din donații de la oameni de bine. În cadrul proiectului „Sărbătoarea mamei creștine”, care se derulează de Buna Vestire, membrele ligii donează alimente pentru masa de prânz din centrele sociale de la Mănăstirea Bistrița. „Este o milostenie însoțită de rugăciune, pentru că femeile din ligă participă mai întâi la slujba din biserică, apoi ajută la servirea mesei celor instituționalizați aici. Dacă suntem creștini rugători, trebuie să fim și în comuniune cu cei pe care îi sprijinim”, ne mai spune președinta Ligii femeilor creștin-ortodoxe din Arhiepiscopia Râmnicului.
Un alt proiect este „Primăvară în suflet, speranța în inimi”, care se desfășoară în preajma zilei de 1 martie, în cadrul căruia reprezentanți din aproape toate centrele sociale ale DGASPC Vâlcea se reunesc la Biblioteca Județeană și-și prezintă realizările: cusături populare, lucrări de grafică, origami, spectacole de muzică și poezie. După acțiune, participanții vizitează o mănăstire, unde iau parte și la o agapă frățească. Anul acesta a fost a treia ediție.
O altă activitate este „Drumul Doamnei”, sau „Pe urmele Doamnei Maria Brâncoveanu”, un pelerinaj desfășurat în Postul Adormirii Maicii Domnului la sfânta Mănăstire Surpatele, unde, după Sfânta Liturghie, membrele asociației, îmbrăcate în frumoase costume populare, coboară, în cântec de pricesne, pe o potecă spre Mănăstirea Dintr-un Lemn, pe unde, odinioară, a călcat și Doamna Marica, plângându-și suferința după martiriul Sfinților Brâncoveni.
Misiune, chemare și dragoste
„Copilăria, bucuria tuturor” este un alt proiect prin care se organizează pelerinaje și tabere pentru copii din centre de plasament, drumeții, activități educative și moral-religioase. Copiii participanți au fost duși cu aceste prilejuri și la instituții economice sau de prestări servicii (saloane de înfrumusețare, hidrocentrale etc.) pentru a afla cum se produc cele necesare vieții de zi cu zi, posibile locuri viitoare de muncă pentru ei.
În vasta paletă de activități desfășurate de această asociație de femei creștine se înscrie și „Sărbătoarea iei românești”, care, din 2019, se organizează în incinta Muzeului Satului Vâlcean, împreună cu copii din centrele de plasament, pentru ca ei să intre în atmosfera satului de odinioară, cu obiceiurile și tradițiile lui. Se mai desfășoară, de asemenea, activități și cu prilejul praznicului asociației, care este „Acoperământul Maicii Domnului”: conferința „Femei creștine despre femei creștine”, în cadrul căreia doamne deosebite, trăitoare ale vieții creștine, evocă personalități feminine de excepție, mărturisitoare ale credinţei ortodoxe, a căror viață poate constitui un model pentru orice femeie de astăzi. „În ceea ce mă privește, consider o chemare tot ce fac în cadrul ligii. O iau ca pe o misiune. Am dragoste față de aproapele, pe care așa mi-o exprim. O iubesc pe Maica Domnului și, ca atare, trebuie să fac ceva practic, care să concretizeze această iubire, această bucurie. Nu avem voie să spunem că nu știm ce trebuie să facem. Suntem chemate să facem misiune. Luptăm cu puterea exemplului, ajutăm după priceperea noastră, dar, mai mult, încercăm să îndrumăm oamenii spre ajutor îndreptățit la preoții Bisericii, la duhovnici”, ne mărturisește în final Delia Zamfirescu.