Pornind de la cuvintele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că „fiecare om poate deveni mâinile iubirii milostive a lui Dumnezeu prin care lucrează în lume ca să ridice și să vindece pe cei răniți
Monumentul Eroilor din Siriu, o lecție continuă de istorie
În partea de nord-est a județului Buzău, unde Muntenia se înfrățește cu Ardealul, străjuiește de peste 80 de ani, în poziție de atac, statuia „Ostașului Erou” din cadrul cimitirului „Monumentul Eroilor” din comuna Siriu. Este un punct de atracție turistică deosebit, iar valențele patriotice și culturale sunt pe deplin valorificate atât de oficialitățile locale, cât și de cele județene, desfășurându-se ocazional manifestări culturale specifice. Aici, în mica localitate de munte, bunicii încă le spun copiilor povești nemuritoare despre vitejia strămoșilor, păstrate neschimbate din generație în generație.
Drumul Național 10, care leagă două municipii renumite în Evul Mediu pentru importanța lor strategică, dar și pentru iscusința negustorilor, Buzău și Brașov, își croiește calea prin văi și dealuri cu peisaje pitorești, șerpuindu-se lin alături de râul Buzău prin locuri cu frumuseți nepieritoare. Ajungi în comuna Siriu, ultima localitate ca poziție nordică din Buzău, la granița cu județul Covasna, și vei fi purtat în vremuri imemoriale, unde o ramă de păduri dese și sănătoase îți cuprind privirea. Căutătura însetată de frumos se oprește și asupra unui munte ce nu seamănă cu toți ceilalți. Din anul 1972, aici a început construirea unui baraj, finalizat în 1994, înalt de 122 de metri și cu o lungime de 570 de metri, care a schimbat cu totul structura și amplasarea satului tradițional de munte.
În plină perioadă comunistă, în localitatea Siriu au fost repartizați muncitori din toate zonele țării, pentru ei construindu-se locuințe provizorii, transformând satul într-un mic orășel pentru o vreme, cu seri de cinema și baluri dansante. Mulți dintre ei au rămas aici, întemeindu-și familii. Construcția a fost un rod al spiritului inovator al inginerilor și tehnicienilor, nefolosindu-se ciment, ci doar pământ, piatră, pământ steril și miez din argilă. Totuși, această inovație avea să schimbe cu totul fața localității. În locul în care acum se întinde lacul Siriu, format în urma acestei construcții grandioase, se afla vatra satului. În urma construcției, aproximativ 300 de gospodării au fost strămutate, biserica, cimitirul satului, Cimitirul Eroilor și Monumentul Eroilor.
Istoria localității nu a fost marcată doar de ridicarea acestei construcții, ci și de luptele de întregire a neamului românesc ce s-au desfășurat în această zonă în Primul Război Mondial. În cinstea eroilor neamului de pe aceste meleaguri s-a ridicat în comuna Siriu un monument dedicat lor. Prima conflagraţie mondială a rămas în conștiința globală cu denumirea de „Marele Război”, atât prin amploarea acțiunilor militare, a resurselor umane și materiale implicate, dar mai ales prin efectele sale ce au pătruns în toate compartimentele societății și au produs modificări profunde, în special în ceea ce privește mentalitățile. Astfel, în perioada imediat următoare războiului, s-a acordat o atenție deosebită cinstirii memoriei celor care și-au jertfit viața pentru întregirea țării. În acest sens, Societatea „Cultul Eroilor” a înălțat numeroase monumente pe locurile încărcate de glorie, unde ostașii români au luptat cu vitejie pentru unitatea neamului. Totodată, Biserica a considerat că este necesar să îndeplinească îndatoririle față de țară, atât prin sprijinul și binecuvântarea ei în realizarea îndeplinirii dorințelor de apărare, cât și după terminarea războiului, prin recunoștință.
„Marea încleștare”
Din inițiativa confesorului Regimentului 3 Vânători, preotul Dumitru Nicolaescu din Nehoiașu, s-a ridicat în anul 1936, în apropierea fostei granițe dintre Regatul României și Austro-Ungaria, pe Valea Siriului, pe prima terasă de pe malul stâng al pârâului Siriu, un monument în cinstea eroilor Regimentului 3 Vânători, care intra în compunerea Diviziei a 6-a, aflată sub comanda generalului Traian Epure.
În anul 1938 era dezvelită de Societatea „Cultul Eroilor” și statuia „Ostașului Erou”. Aici au fost îngropate într-o nișă de sub soclul statuii osemintele celor căzuți pe câmpul de luptă, risipite pe creste de munți, văi de izvoare, tranșee și prăpăstii.
Monumentul a străjuit pe amplasamentul inițial până în anul 1975, când, pentru a permite construcția barajului și inundarea văii, a fost mutat pe un alt amplasament, deasupra șoselei care leagă județele Buzău și Covasna, pe malul stâng al barajului, ocolind lacul Siriu pe linia sa de contur. Pe noul amplasament, care îl pune în valoare, monumentul poate fi remarcat cu ușurință de către cei care pătrund din Covasna pe Valea Buzăului.
Încă de la intrarea în incinta Cimitirului Eroilor, ne întâmpină, ca o rugăminte duioasă, mesajul pilduitor al lui Nichita Stănescu, ce ne sensibilizează sufletele: „Nu-l uitați pe cel căzut în război,/ Lăsați-i din când în când un loc liber la masă,/ Ca și cum ar fi viu între noi,/ Ca și cum s-ar fi întors acasă” (Nichita Stănescu, „Nu-l uitați!”).
Statuia ostașului erou, executată în stil ronde- bosse, cu o înălțime totală de 6 metri, împiedică uitarea jertfei înaintașilor noștri. Confecționat din bronz și așezat pe un soclu din piatră cu fața spre Ardeal, soldatul este reprezentat în poziție de atac, cu o pușcă în mâna stângă și o grenadă în mâna dreaptă, „simbolizând marea încleștare care a avut loc aici pentru oprirea înaintării armatelor germane în 1916 pe dealul Șoimul Siriului”, scrie dr. Mircea Tănase în lucrarea „Monumentul Eroilor de la Siriu, județul Buzău”.
După mutarea cimitirului, a fost construit un osuar în stânga monumentului, unde se află scris: „Pentru proslăvirea eroilor morți din Regimentul 3 Vânători și Divizia 6 și a celor care au luptat în 1916-1918 pe aceste meleaguri, barând pătrunderea armatelor dușmane în spatele frontului Armatei Române” (Cultul Eroilor).
Pe noul amplasament s-au construit două cruci de dimensiuni mari din piatră, cu frumoase împletituri, împreună cu alte 32 de cruci tot din piatră, ridicate în cinstea eroilor căzuți pe front. Au fost construite alei pe marginea cărora s-au plantat puieți de brad, iar întregul cimitir a fost împrejmuit cu gard din beton și fier forjat.
Anul acesta, în data de 20 aprilie 2021, în cadrul unor manifestări și ceremonii militare dedicate sărbătoririi Zilei Forțelor Terestre și a Veteranilor de Război, au fost plantați în incinta monumentului 105 puieți de molid. Numărul 105 reprezintă și împlinirea a 105 ani (18 august) de la înființarea Armatei a 2-a, tradiții preluate de Divizia 2 Infanterie „Getica”. Fiecare molid are în dreptul său o plăcuță pe care scrie numele eroului soldat din localitate căzut la datorie în Primul Război Mondial. În cadrul acțiunii s-au implicat voluntari din unitățile militare buzoiene, elevi ai Școlii Gimnaziale Siriu, precum și autorități locale și județene.
Ostașul erou, apărătorul Văii Buzăului, străjuiește și astăzi, dar în așteptarea turiștilor și iubitorilor de istorie, pentru a le povesti cum a luptat alături de camarazii săi pentru libertatea neamului și a credinței strămoșești. După lecția de istorie, puteți vizita Cascada Cașoca, Lacul Vulturilor situat în Masivul Siriu și lacul Siriu - format în urma construcției barajului, care poate fi admirat din numeroase belvederi.