Pornind de la cuvintele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că „fiecare om poate deveni mâinile iubirii milostive a lui Dumnezeu prin care lucrează în lume ca să ridice și să vindece pe cei răniți
O parohie tânără în oraşul Sinaia
Credinţa în Dumnezeu şi nevoia de ajutor divin pentru misiunile de salvare a vieţilor omeneşti i-au determinat pe membrii Detaşamentului de Pompieri din oraşul Sinaia să ridice în incinta unităţii lor un locaş de închinare. De aproape doi ani, datorită nevoilor spirituale ale credincioşilor din zona de nord a oraşului Sinaia, această capelă militară a devenit biserică de parohie.
Dezvoltarea turistică a staţiunii montane Sinaia, mai ales în ultimele două decenii, i-a vitregit pe localnicii cartierului Cumpătul, situat în partea de nord a staţiunii montane, de un locaş de cult în mijlocul comunităţii lor, cea mai apropiată biserică de parohie fiind localizată la 5 km, iar biserica Mănăstirii Sinaia, la 3 km.
Un prim demers în acest sens l-au făcut pompierii din Sinaia care au dorit să aibă în incinta unităţii lor un locaş de cult în care să se roage pentru ca Dumnezeu să-i ocrotească în misiunile de salvare a vieţilor omeneşti şi de gestionare a situaţiilor de urgenţă, pe care aceşti „îngeri păzitori” le desfăşoară în mod firesc în fiecare zi. „Piatra de temelie a bisericii din curtea Detaşamentului de Pompieri Sinaia a fost pusă în anul 1999 de către Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Iniţial, biserica avea să deservească nevoilor spirituale ale angajaţilor Detaşamentului de Pompieri Sinaia. După punerea pietrei de temelie a sfântului locaş, colectivul detaşamentului a început colectarea de fonduri, câte 10 lei (pe atunci 100.000 lei vechi) lunar din partea fiecăruia. În paralel, s-a întocmit documentaţia necesară zidirii bisericii, iar lucrările propriu-zise s-au desfăşurat între anii 2001 şi 2007, perioadă în care s-au turnat fundaţia şi o parte de zid din beton, până la o înălţime de aproximativ 2 m, s-au ridicat zidurile din BCA, s-au turnat stâlpii şi centura de legătură, s-a realizat cupola şi s-a montat acoperişul edificiului care include turla centrală de pe naosul bisericii”, a precizat pr. Constantin George Ciocoiu, paroh al acestei biserici din anul 2014.
După acest stadiu al lucrărilor, efectuate până în anul 2008 în regie proprie, a fost contractată o firmă din Comarnic, pentru punerea unei învelitoare din tablă galvanizată, şi o altă firmă pentru montarea ferestrelor din geam termopan. Lucrările au stagnat timp de patru ani, din cauza diminuării salariilor angajaţilor. „În octombrie 2013, Permanenţa Arhiepiscopiei Bucureştilor a hotărât înfiinţarea Parohiei Sinaia III, iar printr-un protocol semnat între Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Prahova şi Arhiepiscopia Bucureştilor, s-a preluat biserica de către aceasta din urmă spre întrebuinţare pe timpul existenţei Parohiei Sinaia III, schimbându-se astfel şi destinaţia iniţială a construcţiei din capelă militară în biserică parohială, care va deservi nevoilor spirituale ale credincioşilor ortodocşi din partea de nord a oraşului Sinaia”, a mai spus preotul celei mai tinere parohii din Sinaia.
După preluarea edificiului de către Arhiepiscopia Bucureştilor, începând cu 10 martie 2014, şi numirea unui preot paroh, în data de 16 iulie a acestui an, biserica Parohiei Sinaia III a fost binecuvântată prin stropire cu apă sfinţită de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, pentru ca enoriaşii parohiei să poată participa deja la slujbele religioase. Locaşul de cult are hramurile „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş”. În curând, la biserica Parohiei Sinaia III, Protoieria Câmpina, vor fi demarate lucrări pentru realizarea picturii.