Pornind de la cuvintele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că „fiecare om poate deveni mâinile iubirii milostive a lui Dumnezeu prin care lucrează în lume ca să ridice și să vindece pe cei răniți
O româncă în administrația Vienei
Patriarhia Română a declarat 2021 „Anul omagial al pastorației românilor din afara României”. Cifra acestora depășește 5 milioane, conform, de pildă, Wikipedia, care i-a însumat din 69 de țări, până în Oman, Singapore sau Iordania. Cea mai mare parte dintre ei sunt adevărați ambasadori ai țării, făcându-ne cinste, fiecare în profesia lui, iar unii au ajuns chiar în poziții administrative înalte, cum ar fi viceprimar al unui sector al metropolei care, de un deceniu, ocupă prima poziție în clasamentul oraşelor care oferă cea mai bună calitate a vieţii din lume, Viena.
Ramona Miletic s-a născut în 25 iulie 1982 în Pitești. În 2005 a absolvit Facultatea de Contabilitate și Informatică de Gestiune din acest oraș, iar în 2007 un master în Sisteme Bancare Internaționale. A lucrat în domeniul construcțiilor, ca director de achiziţii într-o firmă piteșteană. Și-a cunoscut soțul când acesta a venit cu contract de muncă din Viena în Pitești. După terminarea contractului, s-au decis să se stabilească împreună în Viena, ceea ce s-a petrecut în noiembrie 2009. Părinții și fratele Ramonei Miletic locuiesc în Pitești.
La început a fost destul de greu, în primul rând din cauza barierei lingvistice. Adaptarea a durat aproximativ doi ani, tânăra româncă urmând mai multe cursuri de limba germană și nu numai. Astăzi e acolo ca acasă. Are prieteni de mai multe naționalități, inclusiv români și austrieci.
Lucrează și la Viena într-o firmă de construcții. N-ar fi fost oare suficient pentru o carieră? „Într-adevăr, aș fi putut să lucrez doar în construcții, dar, din dorința de a mă implica activ în viața locală din Simmering, sectorul 11, care a devenit o a doua casă pentru mine, m-am înscris în urmă cu 7 ani în SPÖ (Sozialdemokratische Partei Österreichs, Partidul Social Democrat Austriac). Am făcut și voluntariat în două asociații, cu scopul de a sprijini în mod direct oamenii care au nevoie de ajutor într-un fel sau altul. Pentru mine a fost întotdeauna important să lucrez pentru o societate social justă, în care toți oamenii au aceleași oportunități. Proiectarea activă a orașului și a cartierului în care trăiesc este o chestiune apropiată inimii mele”, spune cea care este prima româncă aleasă în această funcție, ca o continuare a muncii depuse în ultimii ani în acest sector, reușind realizarea mai multor proiecte.
Deși anul trecut a candidat pentru un mandat de parlamentar, dar pe un loc neeligibil, îi place mai mult politica pe plan local, deoarece aici contactul cu cetățenii se face în mod direct. Viena este împărțită în 23 de sectoare, fiecare sector având o primărie și un consiliu. Primarul general al Capitalei este în prezent Michael Ludwig, iar primarul sectorului 11 (Simmering) este Thomas Steinhart. Ramona Miletic a fost întâi aleasă consilier local (într-un consiliu de 60 de persoane), apoi viceprimar. Am întrebat-o dacă socotește că originea română a jucat vreun rol și ne-a răspuns cu simplitate că implicarea, seriozitatea, munca și perseverența au condus la acest rezultat.
Ca și în România, viceprimarul este subordonat primarului și, în situațiile prevăzute de lege, înlocuitorul de drept al acestuia, situație în care exercită, în numele primarului, atribuțiile ce îi revin lui. În plus, primarul poate delega o parte din atribuțiile sale viceprimarului.
Mirosul cozonacilor de Crăciun
Credința în Dumnezeu joacă un rol important în viața viceprimăriței române: „Biserica a fost mereu prezentă în viața mea, încă din copilărie. A fost și este locul unde îmi găsesc liniștea”. Între altele, a vizitat biserica românească din Prater: „M-a bucurat foarte mult această vizită. Împreună, am văzut cum au fost puse temeliile și cum se derulează lucrările acestei noi biserici ortodoxe din sectorul 20. O muncă enormă depusă de părintele Emanuel Nuțu împreună cu enoriașii, și nu numai, de a înfăptui acest lucru. Este un proiect frumos, cu care ne vom putea mândri. Biserica va fi pictată pe dinafară ca aceea de la Mănăstirea Voroneț. Biserica este un lucru foarte important pentru comunitatea noastră din Viena.”
Ramona Miletic vine de 5-6 ori pe an în România. Își vizitează părinții, prietenii și locurile copilăriei: „Îmi amintesc cu plăcere de copilăria mea alături de bunici, mirosul proaspăt de cozonaci din ajunul Crăciunului, colindele copiilor, dar și verile lipsite de griji pe ulițele satului”.
Am întrebat-o, firește, și cum fac față Viena şi Austria, în general, pandemiei și în ce stadiu sunt cu vaccinările. „Orașul Viena va primi în jur de 20.000 de doze pe săptămână, cu care vor fi vaccinate în faza 1 persoanele cu vârsta de 80 de ani și peste, în instituțiile pentru îngrijire a bătrânilor, lucrători din domeniul sănătății în zone foarte expuse, cu servicii de urgență, medici de familie și dentiști. Faza 2 include grupul de risc extins (persoanele cu vârsta peste 70 de ani), faza 3 grupul de risc general (cei de peste 60 de ani) și companiile. În cele din urmă, restul persoanelor cu vârsta peste 16 ani”.
Cum reușește Viena să fie, de atâția ani, pe prima poziţie a oraşelor care oferă cea mai bună calitate a vieţii din lume? „Viena punctează prin servicii de îngrijire medicală foarte bune şi o ofertă variată în ceea ce priveşte cultura şi petrecerea timpului liber, transportul în comun, cât și calitatea apei.” În ceea ce o privește, în vremuri normale, fără pandemie, Ramona Miletic își petrece timpul liber în plimbări cu bicicleta pe malul Dunării, citind, întâlnindu-se cu prietenii și călătorind.
Să mai precizăm că, alături de ea, îi mai avem în Germania pe Octavian Ursu primar în Görlitz și pe Ramona Pop viceprimar în Berlin. Diaspora română e la înălțime!