Pornind de la cuvintele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că „fiecare om poate deveni mâinile iubirii milostive a lui Dumnezeu prin care lucrează în lume ca să ridice și să vindece pe cei răniți
Prinos de laudă Sfântului Ierarh Neofit Cretanul
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Grupul psaltic „Potirul” al Mănăstirii Radu Vodă din București a imprimat de curând, pe CD, Slujba Sfântului Ierarh Neofit Cretanul. Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești, va avea loc duminică, 21 mai, la sărbătoarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale.
Albumul muzical apărut sub sigla Radio TRINITAS și TRINITAS TV conține înregistrarea slujbei Vecerniei și a Utreniei sfântului, însumând 33 de cântări, fiecare dintre cele două slujbe fiind imprimată pe câte un disc. Compoziția muzicală a Slujbei Sfântului Ierarh Neofit Cretanul i-a revenit psaltului Sebastian Nicolae Buhnă, cântarea fiind interpretată de Grupul psaltic „Potirul”, dirijat de protopsaltul Florin Petru Șerban.
În urma deciziei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 28 octombrie 2022, s-a hotărât trecerea în rândul sfinților a Sfântului Ierarh Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești, data sa de prăznuire fiind 16 iunie.
Născut în insula Creta în jurul anului 1690, Sfântul Neofit și-a îndreptat pașii din tinerețe spre viața monahală. Studiind tainele teologiei și științele vremii, a ajuns un călugăr învățat și virtuos, fiind hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah. A fost chemat în Țara Românească de domnitorul Constantin Mavrocordat pentru a fi dascălul copiilor săi. În ianuarie 1737 a fost hirotonit Mitropolit titular (onorific) al Mirelor Lichiei, iar după un an a fost ales Mitropolit al Țării Românești.
Deși era de alt neam și de altă limbă decât păstoriții săi, Mitropolitul Neofit a lucrat neobosit pentru propășirea duhovnicească și materială a poporului român, asemănându-se înaintașului său, Sfântul Antim Ivireanul. Ierarhul a susținut introducerea deplină a limbii române în cult prin reînființarea tipografiei mitropoliei, la București. A înființat și înzestrat Biblioteca Mitropoliei, a sprijinit renașterea isihastă, inițiată de Sfântul Vasile de la Poiana Mărului, și a susținut învățământul, sprijinind financiar toate școlile care funcționau în numeroase orașe în vremea sa. Mitropolitul Neofit Cretanul a fost principalul susținător al desființării „rumâniei” sau „șerbiei”, prin care țăranii erau dependenți de boierii pe moșia cărora locuiau, și a susținut cerințele poporului asuprit de domnitorul fanariot Matei Ghica. Mâniat de purtarea sfântului, Matei Ghica a poruncit în ascuns ca acesta să fie otrăvit, Mitropolitul Neofit mutându-se la Domnul în data de 16 iunie 1753.
Adresând o Scrisoare pastorală clericilor și credincioșilor cu prilejul începutului Postului Mare din anul 1739, Sfântul Neofit îi îndemna să se spovedească mai des și să primească Sfânta Împărtășanie, arătând că din neglijarea acestor Sfinte Taine „vin atâtea bătăi și nevoi și moarte grabnică în toată vremea în pământul acesta; iar de ar fi ascultători poruncilor și învățăturilor dumnezeiești și de ar avea frica de Domnul pururea în inimile lor, ferindu-se de tot lucrul rău, stricător de suflet, atunci toate neputințele și certările ce ne vin de la Dumnezeu s-ar ridica de deasupra noastră și am fi în liniște pururea”.