Pornind de la cuvintele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că „fiecare om poate deveni mâinile iubirii milostive a lui Dumnezeu prin care lucrează în lume ca să ridice și să vindece pe cei răniți
S-au împlinit 40 de ani de la demolarea Bisericii Ienii
Zilele trecute s-au împlinit 40 de ani de la demolarea Bisericii Ienii (sau Enei, cum le mai este cunoscută bucureștenilor). Pentru a readuce în memoria colectivă imaginea acestui important locaș din centrul istoric al Capitalei, Parohia Boteanu-Ienii și Parohia „Sfântul Nicolae”-Dintr-o Zi au inițiat organizarea unei serii de evenimente în perioada 11-14 mai 2017. Evenimentul este realizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și se bucură de susținerea Secretariatului de Stat pentru Culte și a Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”.
Acest monument istoric din Capitală fusese ctitorit de jupâneasa Iana (de unde și numele bisericii), pe la 1611. În 1724, fratele Mariei Brâncoveanu, Pană Negoescu, și soția sa Safta au ridicat pe locul ei biserica de zid în stil brâncovenesc, care a rezistat până în 1977.
Demersul celor două parohii se înscrie și în tematica Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română, pentru că scoate în evidență una dintre marile suferințe ale Bisericii Ortodoxe Române, trăită deopotrivă de slujitorii și credincioșii ei: demolarea sfintelor locașuri. În acest sens, părintele Constantin Galeriu spunea că „prin demolarea bisericilor a fost rănit un popor în sufletul lui, în adânc. [...] A lovi într-un asemenea locaș înseamnă a lovi în cel mai sfânt loc al ființei neamului, înseamnă a lovi în puterile lui spirituale, în credința care este stânca de rezistență, în nădejdea care-l înaripează, în iubirea divină care-i dă viață, care-i susține viața. [...] Odată cu demolarea bisericilor se uneltea demolarea conștiințelor, a neamului, demolarea istoriei, a rădăcinilor”.
Prilejul pentru demolarea acestei biserici a fost devastatorul cutremur din 4 martie 1977. Biserica Ienii a rezistat cutremurului fără nici o avariere. Dovadă sunt imaginile păstrate, mărturiile celor care au fost contemporani acestor evenimente, dar și faptul că în noaptea de 10 aprilie 1977 s-a oficiat – pentru ultima oară – slujba de Înviere în această biserică.
În urma cutremurului, o parte din blocul „Dunărea”, aflat în vecinătatea bisericii, se prăbușește. Se trece imediat la demolarea lui integrală. Folosindu-se de acest pretext, în noaptea de 22 aprilie 1977, biserica este lovită de utilajele care interveneau la ruinele blocului. Într-o notă a IGSIC, păstrată în arhiva INP, momentul este relatat astfel: „În ziua de 22 aprilie 1977 orele 2, ca urmare [a] lucrărilor de demolare a blocului «Dunărea», s-a produs un accident tehnic prin căderea unui volum important de elemente de construcții peste clădirea bisericii. Ca urmare, fațada dinspre sud a fost în mare parte distrusă. Această parte făcea corp comun cu bolta de susținere a turlei dinspre vest. S-a mai constatat că și celelalte bolți ale turlei principale dinspre est sunt puternic avariate, fie crăpate, fie fisurate. De asemenea, și fațada dinspre nord a bisericii prezintă crăpături între cele două turle. Ținând seama de cele arătate, precum și de faptul că biserica se află într-o zonă dens locuită, pe o arteră principală de circulație, se impune demolarea acesteia”. Această notă transmite ideea că lovirea bisericii a fost un simplu „accident tehnic”, însă numeroase mărturii, precum cea a preotului paroh de atunci, Stan Dimancea, arată clar că avarierea a făcut cumva parte din noul plan de sistematizare pe care conjunctura dramatică a cutremurului din 4 martie l-a făcut posibil.
Astfel, în pofida opoziției Comisiei Centrale de Stat a Patrimoniului Cultural Național, a specialiștilor și iubitorilor de istorie și artă, a clericilor şi credincioşilor parohiei, locașul a fost totuși dărâmat complet până la sfârșitul lunii aprilie. Etapele demolării rapide a bisericii au fost surprinse în fotografii impresionante de Radu Ștefănescu, pe atunci student la Institutul de Arhitectură.
Cele patru decenii care se împlinesc în acest an de la demolarea Bisericii Ienii sunt prilej de readucere în memoria colectivă a imaginii acestui locaș, prilej de reflecție și cercetare obiectivă a adevărului istoric despre acest trist eveniment petrecut în plin regim comunist. Biserica Ienii a fost una dintre primele biserici dărâmate într-o conjunctură învăluită în neclaritate. Intenție sau coincidență? Ce a însemnat pentru spațiul bucureștean dispariția Bisericii Ienii? Cum ne amintim astăzi această biserică? Răspunsuri la astfel de întrebări vor fi oferite în cadrul evenimentelor organizate în perioada 11-14 mai 2017 de cele două parohii bucureștene.
„Biserica Ienii - 40 de ani de la demolare”
Joi, 11 mai
- ora 19:00, Biserica Parohiei Boteanu-Ienii: seară de evocări și mărturii despre Biserica Ienii. Vor lua cuvântul: prof. univ. Adrian Cioroianu și alți invitați ai parohiei. În debutul prezentărilor va avea loc și un scurt concert de muzică sacră al Corului Accoustic, condus de Daniel Jinga.
Vineri, 12 mai
- ora 19:00, Biserica Parohiei „Sf. Nicolae”-Dintr-o Zi: seară de mărturii despre Biserica Ienii și despre relațiile acesteia cu diversele personalități bisericești și culturale de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Invitat: prof. univ. Dan Mohanu. În deschidere, un concert de muzică psaltică al Corului Tronos, condus de protopsalt arhidiacon Mihail Bucă.
Sâmbătă, 13 mai
- ora 16:00, Biserica Parohiei Boteanu-Ienii: Vecernia mare și Litia.
- ora 18:00, foaierul Bibliotecii Centrale Universitare `Carol I~: vernisajul expoziției de fotografie „Ultimele zile ale Bisericii Ienii”. Autor: arh. Radu Ștefănescu. Intrarea se face pe bază de invitație.
- ora 18:30, Aula Bibliotecii: sesiune de comunicări despre demo- larea Bisericii Ienii. Vor vorbi: pr. dr. Costel Hăbelea, paroh al Bisericii Boteanu-Ienii; pr. dr. Florin Șerbănescu, consilier patriarhal; Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte; acad. dr. Răzvan Theodorescu. Accesul se face pe bază de invitație.
Duminică, 14 mai
- ora 9:30: Sfânta Liturghie arhierească în biserica Parohiei Boteanu-Ienii;
- ora 12:00: procesiune spre locul unde s-a aflat Biserica Ienii:
l traseul cu pornire de la actuala Biserică Boteanu-Ienii: str. Boteanu – str. C.A. Rosetti – bd. Nicolae Bălcescu (pe trotuar) – blocul `Dunărea~ (zona Universitate).
l traseul cu pornire de la Biserica „Sf. Nicolae”-Dintr-o Zi: str. Academiei – str. Biserica Enei – blocul `Dunărea~.
- ora 12:30: slujbă de pomenire și dezvelirea unei plăci comemorative.
- ora 18.00, foaierul Ateneului Român: expoziția de fotografie „Ultimele zile ale Bisericii Ienii”, semnată de arh. Radu Ștefănescu. Accesul se face pe bază de invitație.
- ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român: concert vocal-simfonic „Requiem Aeternam”, susținut de Orchestra Metropolitană București, Corul Accoustic, Corul de copii Bravissimo condus de Elena Radu, și de soliștii: Ruxandra Urdăreanu-Hăbelea (soprană), Maria Jinga (mezzosoprană), Ionuț Popescu (tenor), Iustinian Zetea (bas), sub bagheta maestrului Daniel Jinga. Accesul se face pe bază de invitație.