Pornind de la cuvintele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel că „fiecare om poate deveni mâinile iubirii milostive a lui Dumnezeu prin care lucrează în lume ca să ridice și să vindece pe cei răniți
Sprijin frăţesc pentru parohiile de sat cu venituri reduse
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a făcut de multe ori apel de ajutorare a comunităților parohiale cu venituri reduse, în special a celor din mediul rural, îndemnând, de asemenea, și la identificarea unor noi modalități și mijloace de sprijin frățesc. Pentru că trăim vremuri în care multe comunități de la sat se află în situații deosebit de dificile, în Arhiepiscopia Bucureștilor există mai multe proiecte de întrajutorare, care s-au concretizat de-a lungul timpului. Evidenţiem proiectele la nivel general, eforturile depuse de unele parohii din Capitală, precum și proiectele concrete realizate prin sprijin comunitar și bunăvoință frățească în mai multe parohii din zone rurale.
Parohiile din mediul rural se confruntă cu foarte multe probleme. Comunitățile nu mai reușesc să întrețină locașul de cult dacă lucrările necesită investiții foarte mari. De multe ori lipsesc mijloacele pentru desfășurarea activităților administrativ-gospodărești, social-filantropice, educativ-culturale și misionar-pastorale. Pentru orice activitate pe care preoții doresc să o inițieze au nevoie și de susținere financiară.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat în cuvântul Satul românesc trebuie ajutat mai mult de către locuitorii oraşelor faptul că, „din nefericire, în ultimele șapte decenii, satul românesc tradițional a traversat o gravă criză spirituală și materială, iar în zilele noastre, criza se acutizează (…). În faţa acestor realităţi pe care nu le poate ignora, Biserica Ortodoxă Română militează cu responsabilitate pentru dezvoltarea rurală şi pentru salvarea satului românesc, deoarece majoritatea populaţiei sărace din mediul rural aparţine Bisericii noastre, iar preoţii de la sate se confruntă cu multe probleme de ordin economic, social și pastoral. Preotul ortodox trebuie să fie profund implicat în viaţa comunităţii”.
Patriarhul României a evidențiat faptul că între măsurile concrete se recomandă „Înfrăţirea parohiilor mai darnice din mediul urban cu parohii mai sărace din mediul rural, pentru a oferi sprijin frăţesc spiritual (încurajare) şi material (financiar, alimentar, haine, materiale de construcții pentru biserică, pentru casa parohială şi pentru activităţi social-pastorale)”.
Există parohii din mediul urban și din mediul rural care și-au exprimat concret disponibilitatea de a ajuta parohiile care trec prin dificultăți.
Fonduri de susținere a parohiilor sărace la nivelul protoieriilor
„Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a îndemnat ca, mai ales în acest an 2019, dedicat satului românesc, fiii satului să nu uite locul de unde au plecat și să fie recunoscători față de acele comunități, oferind ajutorul lor concret de care comunitatea are nevoie. În Arhiepiscopia Bucureștilor există mai multe proiecte de întrajutorare care s-au concretizat: înfrățiri punctuale între parohii prin ajutoare financiare pentru desfășurarea unor proiecte; ajutorarea în mod direct de către Arhiepiscopia Bucureștilor, care a sprijinit unele parohii misionare ce au avut dificultăți în continuarea sau terminarea unor proiecte sociale sau administrative; activități în comun de tip pelerinaje și tabere. O parte dintre preoții care au ajutat unele parohii modeste fie sunt fii ai satului, fie au slujit pentru câțiva ani în acele comunități. Amintesc acum înfrățirea dintre Parohia Manu Cavafu din Capitală și Parohia Dărăști Filipescu din Protoieria Ilfov Sud”, ne-a spus părintele Dumitru Ștefănescu, consilier în cadrul Sectorului administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
La nivelul protoieriilor s-au înființat fonduri de susținere a parohiilor sărace. Astfel, Protoieria Câmpina a înființat Fondul „Frăția Câmpineană”, Protoieria Ilfov Sud a înființat „Fondul Înfrățirea”, iar în Protoieria Ilfov Nord s-au făcut mai multe înfrățiri între parohii din mediul rural cu un nivel scăzut de populație cu parohii din mediul urban mai înstărite (Parohia Sitaru s-a înfrățit cu Parohia Otopeni, Parohia Surlari s-a înfrățit cu Parohia Otopenii de Jos). S-au realizat înfrățiri și între parohii din mediul rural mai înstărite cu parohii mai modeste de la sate, care au nevoie de ajutor concret (Parohia Merii Petchii cu Parohia Uniunea Voluntarilor; Parohia Nuci cu Parohia Nicolae Bălcescu).
Înfrăţiri între parohii
Apelul la frățietate și la întrajutorarea parohiilor cu posibilități mici s-a concretizat prin înfrățiri între parohii. „Biserica «Sfântul Spiridon-Nou», Paraclis Patriarhal, ajută Parohia Lacul Turcului, Protoieria Ploiești Sud. Unul din foștii cântăreți de la strana Catedralei Mitropolitane slujește acum în această mică comunitate care are doar 100 de familii. Sprijinul este exprimat direct prin susținerea salarizării preotului, precum și a altor proiecte”, ne-a spus părintele consilier eparhial Dumitru Ștefănescu.
Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche, Paraclis Patriarhal, din București, prin deschiderea și bunăvoința părintelui paroh Gheorghe Zaharia, a îmbrățișat încă din anul 2009 ideea acestor înfrățiri pentru a sprijini activitatea unor parohii de sat cu posibilități financiare reduse. „De fiecare dată, proiectele au fost concrete, pe o perioadă determinată, pentru a fi sprijinite mai multe comunități. Noi i-am ajutat din punct de vedere financiar, iar părinţii slujitori din aceste sate ne ajută de fiecare dată când îi solicităm, mai ales în ziua de marţi, când la biserica noastră există un program liturgic special. Avem şi am avut întotdeauna o colaborare foarte frumoasă, prin care ne-am dorit să fim de folos fraţilor noştri care au nevoie de sprijin”, ne-a declarat părinte paroh Gheorghe Zaharia.
Prima înfrățire, între Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche și Parohia „Buna Vestire” din satul Moara Nouă, județul Prahova, a avut loc în anul 2009. Cu ajutorul preoților și credincioșilor de la biserica bucureșteană s-au realizat următoarele lucrări: termoizolație, montat pardoseală în toată biserica; procurarea de sfinte vase și alte obiecte de cult; recondiționarea stranelor și a mobilierului bisericesc; montat masa altarului cu placă de marmură, geamuri, tâmplărie nouă și ușă metalică.
De asemenea, în satul Dâmbu din Protoieria Ploiești Nord, care are 151 de familii, colaborarea și parteneriatul frățesc cu Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche s-a desfășurat în perioada octombrie 2009 - iunie 2019. Cu sprijinul venit de la frații din Capitală, părintele Cătălin Iordăchescu împreună cu Consiliul parohial și cu credincioșii din Dâmbu au reușit să plătească o parte din documentația pentru noua biserică, s-au făcut anumite plăți către constructorul care a desfășurat lucrări pentru biserică și sediul administrativ al parohiei, precum și alte plăți lunare, deoarece timp de șapte ani aici nu a existat buget de la stat. Tot cu sprijinul venit prin bunăvoința slujitorilor de la locașul închinat Sfântului Cuvios Antonie cel Mare din Bucureşti, 12 familii din această localitate rurală s-au bucurat cu titlu gratuit de abonamente la cotidianul Patriarhiei Române, Ziarul Lumina. „Visul de a construi o biserică în cartierul din vecinătatea Ploieștiului, Dâmbu, părea greu de îndeplinit pentru un preot tânăr într-o parohie modestă. Acest deziderat s-a putut îndeplini prin perseverență și dăruire, dar mai ales prin sprijinul primăriei, al comunității locale și al colaborării avute cu Biserica «Sfântul Antonie cel Mare» din București, ai căror preoți și credincioși, cu care m-am întâlnit de multe ori, mi-au fost sprijin profesional, moral și chiar financiar. Mi-au oferit siguranță și stabilitate și m-au determinat să continui în momentele de nesiguranță”, ne-a declarat părintele Cătălin Iordăchescu.
În localitatea Podu Vălenii, Protoieria Ploiești Sud, care are 130 de familii, s-au realizat în perioada 2013-2015, cu sprijinul venit de la Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche, mai multe lucrări: gard de 25 de metri liniari, la intrarea în curtea bisericii, mochetarea bisericii, mobilier nou în Sfântul Altar, un nou pangar, ușă din stejar sculptat la intrare, vopsirea și restaurarea învelitorii acoperișului, precum și plata unor datorii administrative mai vechi.
În prezent, Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche este înfrățită cu Parohia Varnița din Protoieria Ploiești Sud. În această localitate, care numără 240 de familii, se realizează încă din noiembrie 2015 mai multe proiecte administrative și misionar-pastorale: înfrumusețarea bisericii și a Sfântului Altar cu noi obiecte liturgice (veșminte, evanghelie, sfinte cruci), mochetarea bisericii, racordarea bisericii la rețeaua de apă curentă, racordarea la gaze (procedură în curs de realizare).
„După ce am început aceste colaborări şi proiecte frăţeşti ne-am dat seama cu adevărat câtă nevoie au preoţii şi credincioşii din anumite zone rurale de susţinere sufletească şi materială. Ne-am cunoscut îndeaproape şi cred că ei au plecat de la noi şi cu un bagaj important de informaţii şi metode pastorale actuale, folositoare în parohiile lor. Suntem într-un dialog permanent, sfătuitori şi binevoitori în toate proiectele şi gândurile preoţilor tineri de a realiza ceva frumos şi trainic pentru comunitățile în care păstoresc”, ne-a mai spus părintele Gheorghe Zaharia.
O altă latură importantă a susținerii comunităților rurale sunt activitățile de tip tabere de vară sau pelerinaje desfășurate de parohiile de la oraș în satul românesc. „În zona Urlați, în localitatea Apostolache, unde s-a refăcut fostul ansamblu al Mănăstirii Apostolache, o construcție foarte frumoasă și interesantă, se organizează mai multe tabere de către protoierii și unele parohii care au putut susține financiar această inițiativă, în așa fel încât tineri din mediul urban să poată petrece câteva zile într-un cadru natural foarte frumos”, ne-a mai spus părinte Dumitru Ștefănescu, consilier în cadrul Sectorului administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.