Anul 2024, dedicat în Patriarhia Română pastorației și îngrijirii bolnavilor și Sfinților tămăduitori fără de arginți, ne-a oferit prilejul redescoperirii importanței unei lucrări mari și sfinte, aceea
Truda zidirii unui sfânt locaş
Locuitorii cartierului bucureştean Berceni, sectorul 4, văd crescând la intersecția șoselei Emil Racoviță cu strada Moldovița un sfânt locaş în care se pot închina, se pot cununa, îşi pot boteza copiii şi prohodi pe cei care s-au mutat în veşnicele locaşuri. Biserica în construcție, având hramul îNaşterea Maicii Domnului”, impresionează prin zvelteţea arhitecturală, dar şi prin atmosfera familiară cu care îi întâmpină pe toţi cei care-i trec pragul să se închine. Aici îşi află locul credincioşi de toate vârstele, pentru toţi găsindu-se activităţi pe măsură. Parohul acestei biserici este părintele Ion Armași, protopop al Protoieriei Sector 4 Capitală, și coslujitori sunt părintele Gheorghe Şupeală şi diaconul Ionuţ Simion.
Parohia "Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan” din Protoieria Sector 4 Capitală este una din cele mai tinere din această zonă. După ce în anii 1960 aici au apărut multe blocuri în noul pe atunci cartier Berceni, zona Spitalului îDr. Alexandru Obregia”, unde locuiau mulţi oameni, nu avea nici o biserică. Pentru construirea unui sfânt locaş atât de necesar acolo, în luna ianuarie 1999 a fost semnat un protocol între Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” şi Arhiepiscopia Bucureştilor, ce prevedea darea în folosinţă gratuită a 2.500 mp care constituiau un teren viran.
După ce terenul a fost pus la dispoziţie, părintele Gheorghe Şupeală a condus lucrările de construcţie a unei bisericuţe cu hramul „Sfântul Evanghelist Ioan”, care a fost sfinţită în noiembrie 2001 de către Preasfinţitul Părinte Ambrozie, în vremea aceea Episcop-vicar patriarhal. Această biserică, lungă de 20 de metri şi lată de 7 metri, cu schelet de lemn, servește pentru slujbe până când noua biserică va fi construită. Bisericuţa a fost pictată în interior de pictorul Gabriela Ştefăniţă, în 2001, în stil neo-bizantin, iar catapeteasma, zugrăvită sub îndrumarea profesorului Ion Stendel de la Academia de Arte Plastice din Bucureşti.
Biserica mare, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, aflată încă în construcţie, dar unde se slujeşte la demisol, a început să fie construită în 2004. Paraclisul de jos, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, a fost sfinţit în 2011 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În paraclis se află un baldachin din lemn în care se păstrează spre închinare părticele din moaştele Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion. Cu o suprafaţă de 550 mp, biserica are lungimea de 36 de metri şi lăţimea de 17 metri. Noul sfânt locaş are trei turle, una mare şi două mici, cea mare ajungând la înălţimea de 30 de metri deasupra nivelului solului. Acoperişul noii biserici este acum în stadiul final de execuţie, muncitorii lucrând la învelirea cu tablă de cupru, iar apoi la tencuirea în exterior a sfântului locaş.
Filantropie, educaţie religioasă şi restaurare digitală
Parohia îSfântul Apostol şi Evanghelist Ioan” are în construcţie un centru social, din care acum sunt funcţionale bucătăria şi sala de mese. Acestea sunt momentan folosite cu ocazia hramurilor şi a sărbătorilor mai importante, când se oferă hrană caldă nevoiaşilor care vin la biserică. În acest spaţiu îşi va desfăşura activitatea în viitor cantina socială a protoieriei din sectorul 4.
Credincioşii, vârstnici, tineri şi copii sunt aşteptaţi în fiecare zi de vineri după-amiază la catehezele organizate de parohie. De catehezele adresate tinerilor şi copiilor se ocupă părintele diacon Ionuţ Simion, iar de cele adresate adulţilor, teologul Florin Luţescu. Copiii mai au posibilitatea să picteze, îndrumaţi de o persoană adultă, în timpul slujbelor, la „Clubul copiilor”, organizat la demisolul bisericii noi. Pentru că acest spaţiu special amenajat este în continuarea bisericii, copiii pot asculta cântările liturgice în timp ce pictează, petrecându-şi timpul la biserică într-un mod atractiv pentru ei. Aceasta este una din cele mai frumoase lucrări ale parohiei, pentru că „cei mici sunt atraşi de pictarea icoanelor şi, în acelaşi timp, se obişnuiesc şi cu frumuseţea slujbelor ortodoxe, a Sfintei Liturghii, fără a fi îngreunaţi de doar şederea în biserică, dificilă la vârsta lor”, ne-a declarat părintele paroh Ion Armaşi. Slujbele sunt înfrumuseţate de o corală mixtă condusă de prof. Vasile Tudose.
În biserica de la demisol, lângă baldachinul care adăposteşte moaştele Sfinţilor Epictet şi Astion se găseşte o icoană restaurată digital de către domnul George Dumitru. Aceasta este un model a ceea ce se poate face prin intermediul calculatorului, pentru ca imaginile sfinte care au multe secole şi care sunt parţial deteriorate să poată fi expuse şi venerate. Icoana restaurată digital îl reprezintă pe Mântuitorul Iisus Hristos, originalul este la Mănăstirea Hilandar şi datează din secolul al XIII-lea.
Educaţie religioasă şi informare
Duminica, în clădirea centrului social de lângă biserică, se organizează cursuri gratuite de limba engleză pentru copiii claselor primare. Părinţii care doresc îşi pot înscrie copiii la aceste cursuri, predate de un voluntar.
Parohia „Sfântul Ioan Evanghelistul” a încheiat parteneriate educaţionale cu şcolile şi grădiniţele din zonă şi menţine o relaţie continuă cu scopul informării reciproce privind acţiunile care interesează ambele părţi. Copiii de la şcolile şi grădiniţele vecine vin, însoţiţi de profesorul de religie, la Spovedanie şi Împărtăşanie, mai ales în timpul Postului Mare.