Cu prilejul comemorării a 35 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989, în zilele de 20, 21 și 22 decembrie 2024 vor fi oficiate mai multe slujbe de pomenire pentru eroii care s-au jertfit pentru demnitatea, libertatea și credința poporului român.
Drept la replică: E mai bine să fii tu invidiat, decât să invidiezi pe alţii
În legătură cu opiniile exprimate de doamna Maria Apostol în articolul "Patriarhul Daniel poartă cruci de 14.000 de lei", publicat online în cotidianul Adevărul din data de 14 aprilie 2010, precizăm:
Suntem convinşi că respectivul articol se înscrie în campania maliţioasă şi tendenţioasă din presa centrală ce se referă la viaţa şi activitatea Bisericii şi a slujitorilor ei, iar insinuările calomnioase ale autorului său dovedesc superficialitatea în privinţa cunoaşterii rânduielilor bisericeşti.
Dacă ar fi avut o minimă decenţă profesională, jurnalistul ar fi putut lua în considerare faptul că cele două engolpioane şi crucea pectorală la care face referire în articolul său sunt de fapt distincţii bisericeşti şi nu reprezintă un capriciu sau proprietatea personală a ierarhului care le poartă. Aceste distincţii bisericeşti – care prin calitatea, frumuseţea şi strălucirea lor reflectă demnitatea treptei arhiereşti, ca simbol al lucrării lui Hristos, "Arhiereul veşnic" (Evrei 6, 20) şi "Domnul slavei" (I Corinteni 2, 8) – sunt obiecte cu valoare liturgică care aparţin patrimoniului Bisericii Ortodoxe Române. Toate crucile şi engolpioanele respective au fost oferite în dar şi nu devin proprietate personală a patriarhului, ci sunt ale instituţiei, aşa cum, de altfel, şi casa de la Dobreşti despre care se aminteşte în acelaşi articol nu este folosită în mod personal, ci de mănăstire.
Considerăm dezonorantă pentru doamna Maria Apostol lipsa de bun simţ cu care - contrar normelor legale (Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor, art. 13, alin. 2) - aduce o ofensă în mod public criticând folosirea de către un ierarh al Bisericii Ortodoxe Române a simbolurilor religios-liturgice.
În privinţa stavropighiei patriarhale de la Dragoslavele (jud.Argeş), reamintim că aceasta a fost întemeiată în 1929 de primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, şi este un loc de reculegere şi primire a delegaţiilor străine.
Nu în ultimul rând, pentru a demonstra reaua intenţie a semnatarului acestui articol, mai facem o ultimă precizare: autoturismul Audi A8 nu este proprietatea personală a Patriarhului Daniel, ci a fost oferit în contract de comodat de firma Porsche România, contract care a expirat deja.
În concluzie, considerăm că trebuie urmat sfatul Sfântului Ioan Gură de Aur care spune: "E mai bine să fii tu invidiat, decât să invidiezi pe alţii!".