Cu prilejul comemorării a 35 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989, în zilele de 20, 21 și 22 decembrie 2024 vor fi oficiate mai multe slujbe de pomenire pentru eroii care s-au jertfit pentru demnitatea, libertatea și credința poporului român.
Sinod mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei
Membrii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au aprobat în cadrul ședinței de marți, 2 februarie, tematica pentru obținerea gradului I în preoție, au discutat unele probleme disciplinare și alte subiecte ce țin de viața bisericească din Moldova și au avizat propunerile în vederea alegerii de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a Episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
În după-amiaza zilei de 2 februarie 2021, la Reședința mitropolitană din Iași s-a întrunit, în şedinţă de lucru, sub preşedinţia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Sinodul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la care au participat: Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
În cadrul ședinței a fost aprobată tematica pentru obținerea gradului I în preoție, au fost discutate unele probleme disciplinare, precum și alte subiecte ce țin de viața bisericească din Moldova. De asemenea, au fost avizate propunerile în vederea alegerii de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a Episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Au fost propuși doi candidați: părintele arhimandrit Nichifor Horia, stareţul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași şi exarh administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor, şi părintele arhimandrit Ioan Harpa, stareţul Mănăstirii Popăuţi din Botoșani și exarhul mănăstirilor din zona Botoşanilor.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Iașilor