Cu prilejul comemorării a 35 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989, în zilele de 20, 21 și 22 decembrie 2024 vor fi oficiate mai multe slujbe de pomenire pentru eroii care s-au jertfit pentru demnitatea, libertatea și credința poporului român.
Răutate şi invidie fără margini
Domnule redactor-şef,
Ne aflăm în situaţia deloc plăcută de a constata că săptămânalul pe care îl coordonaţi din punct de vedere editorial îşi continuă, nestingherit, seria atacurilor la adresa Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, a persoanei Episcopului şi, implicit, la adresa Bisericii Ortodoxe Române.
Aflat la momentul bilanţului activităţilor din anul 2010, în şedinţă ordinară de lucru, Consiliul Eparhial al Episcopiei Oradiei, organismul executiv Eparhial, a constatat cu amărăciune că singurul organ de presă local care a reflectat în mod total negativ vizita Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Episcopia Oradiei, în perioada 17-20 septembrie 2010, cu prilejul aniversării a 90 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Oradiei, a fost săptămânalul "Bihoreanul". Cinismul, răutatea şi veninul ce au caracterizat titlurile şi conţinutul articolelor şi pamfletelor apărute cu această ocazie în săptămânalul menţionat mai sus ne îndreptăţesc să considerăm că redacţia acestuia este împotriva Bisericii Ortodoxe Române, din moment ce însuşi Întâistătătorul Bisericii a fost ţinta atacurilor şi josniciilor. Titluri precum "Secretul Patriarhului", "Patriarhul Daniel a sosit la Oradea cu un avion de pasageri", "Patriarhul fuse şi se duse" frizează diabolicul, iar cu privire la conţinutul materialelor nu dorim să facem referire, deoarece simpla amintire a ceea ce s-a publicat atunci, în mod tendenţios, ni se pare o impietate. Numai persoane fără frică de Dumnezeu, stăpânite de răutate şi pline de duşmănie pot să publice astfel de cuvinte la adresa unei personalităţi arhicunoscute în ţară şi străinătate, respectată în toate mediile şi structurile bisericeşti, academice, culturale, diplomatice şi sociale.
În privinţa Părintelui Adrian Gheorghe Fofiu, fost consilier social al Episcopiei Oradiei, numit în această funcţie de către vrednicul de pomenire Episcop Dr. Ioan Mihălţan al Oradiei, reamintim că acesta a fost transferat, în mod statutar, legal şi regulamentar, de la Paraclisul Episcopal "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" din Oradea la Parohia "Înălţarea Domnului" din Oradea. A-i aduce culpa de hoţ şi a i se imputa că a "dijmuit banii pentru construirea lăcaşului", fără vreo dovadă concretă în acest sens, le catalogăm drept minciuni sfruntate. Unde este, totuşi, prezumţia de nevinovăţie, căci rezultatele anchetei ce s-a demarat în cazul Părintelui Adrian Gheorghe Fofiu nu s-au făcut încă publice?
Pe de altă parte, ţinem să vă aducem la cunoştinţă faptul că am considerat adresarea la persoana a III-a singular a redactorilor săptămânalului "Bihoreanul", atunci când vorbesc despre persoana Episcopului, drept o jignire adusă demnităţii episcopale. Arhiereul este o persoană publică, cu rang de demnitar, ceea ce obligă toate instituţiile publice să i se adreseze în mod corespunzător, cu un minim de eleganţă şi bun-simţ. Sau "Bihoreanul" nu este o instituţie publică? Luarea la "per tu" a unui episcop, înseamnă, cel puţin, lipsă crasă de educaţie elementară.
Biroul de presă al Episcopiei Oradiei s-a adresat întotdeauna redacţiei pe care o conduceţi în mod respectuos, folosind pronumele personal de politeţe, în ciuda atacurilor murdare, iar dumneavoastră vorbiţi la singular, în mod jignitor, intenţionând să târâţi persoana Episcopului în mocirla în care se zbat materialele denigratoare din publicaţia de pe urma căreia vă câştigaţi "pâinea cea de toate zilele".
În acelaşi timp, este cu totul incredibil faptul că în materialul intitulat "Premiul Doctorat la pătrat", din 23 ianuarie 2011, este atacată, în mod subtil şi pervers, o personalitate arhicunoscută a mediului teologic de nivel academic universitar, Preacucernicul Părinte Arhidiacon Prof. Univ. Dr. Constantin Voicu, cel care a fost coordonatorul de doctorat al unei întregi pleiade de ierarhi, preoţi şi profesori. Rector al vestitului Institut Teologic de grad universitar din Sibiu (între anii 1979 şi 1992), decan al Facultăţilor de Teologie de la Alba-Iulia (1994-2000) şi Oradea (2000-2004), Părintele Profesor Constantin Voicu este unul dintre cei mai mari specialişti în Patrologie ai Bisericii Ortodoxe din întreaga lume. Episcopul de vie memorie Dr. Ioan Mihălţan al Oradiei a fost duhovnic al Institutului Teologic de grad universitar din Sibiu în perioada când Părintele Profesor Constantin Voicu era rector al instituţiei, fiind subaltern direct al Preacucerniciei Sale. Din această calitate a fost ales, în 1990, arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, iar mai apoi, după ce a fost întronizat ca episcop eparhiot al Episcopiei Oradiei (1992), a dat binecuvântarea Părintelui Profesor Constantin Voicu de a conduce, ca decan, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea (între anii 2000 şi 2004), unde Preasfinţia Sa era cadru didactic.
De aceea, materialul amintit este şi un atac la adresa Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Episcop Dr. Vasile Coman" din Oradea, care aniversează anul acesta 20 de ani de la reînfiinţare, prin binecuvântarea Episcopului al cărui nume îl poartă, începând cu anul 2008. Amintim că actualul decan al Facultăţii, Părintele Prof. Univ. Dr. Nicu Dumitraşcu, a avut ca şi coordonator la doctorat pe Părintele Profesor Constantin Voicu, pe care l-a şi urmat la disciplina de Patrologie, Misiologie şi Ecumenism a Facultăţii, fiind fiu duhovnicesc al Înalt Preasfinţitului Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Bartolomeu al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, cu binecuvântarea căruia activează ca şi cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea. De altfel, Părintele Nicu Dumitraşcu este originar din judeţul Vâlcea, la fel ca şi Părintele Mitropolit Bartolomeu, iar soţia Părintelui Nicu Dumitraşcu lucrează ca şi contabil la Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.
Având în vedere toate acestea, se pare că, deşi aţi citit dreptul la replică al Biroului de presă al Episcopiei Oradiei, cu numărul 95 din 20 ianuarie 2011, redacţia nu face decât să rămână în aceiaşi parametri răutăcioşi, în afara oricăror limite ale bunului-simţ, bunei-credinţe şi decenţei, având foarte puţine în comun cu ceea ce se numeşte deontologie profesională, fapt demonstrat prin ceea ce, sub masca pamfletului, "Bihoreanul" furnizează ca şi grosolănie a simulacrului de premiu, arătând prin aceasta care este motorul unor "instanţe" care, la apelul de seară, şi-au descoperit veleităţi teologice: invidia.
Vedem acum că, dintr-o dată, o întreagă redacţie poate deveni savantă şi expertă, peste noapte, în teologie, înzestrată cu autoritate în materie de a judeca şi cataloga un demers eminamente teologic, profesional şi academic. Este evident că invidia macină oarece suflete mărunte şi neliniştite, minţi bolnave şi diabolice, indivizi care ar trebui, în mod serios, să consulte specialişti în combaterea maladiilor sufletului, fie din registrul mental, fie din cel duhovnicesc. Răutate şi invidie fără margini când, nu cu multă vreme în urmă, aceeaşi redacţie ataca în paginile "Bihoreanului" Reşedinţa episcopală şi, implicit, biblioteca personală a Episcopului, care, trebuie să recunoaştem, are un număr impresionant de volume, iar Chiriarhul are libertatea să-şi consulte biblioteca, precum şi alte biblioteci, fără a cere permisiunea specialiştilor de ocazie, care, desigur, nu au timp să studieze, atâta vreme cât preocuparea lor exclusivă şi excesivă este grija pentru soarta altuia.
Este mai mult decât adevărat că din partea redacţiei pe care o conduceţi ne-am aşteptat la impoliteţe, lipsă de educaţie, lipsă de maniere elegante, trunchiere speculativă, rea intenţie şi atacuri grosolan-nedemne. Toate acestea se adeveresc şi sunt dovedite, încă o dată, pe deplin, în cele două materiale apărute în săptămânalul "Bihoreanul" din 23 ianuarie 2011.
Încredinţaţi fiind că veţi ajunge, într-o bună zi, la ceea ce scrieţi şi propovăduiţi, adică la dreptate şi morală, ne vom ruga în continuare Bunului şi Milostivului Dumnezeu, ca pe cei răi săi îi facă buni, cu bunătatea Sa.
Consiliul Eparhial
al Episcopiei Oradiei, întrunit în şedinţă ordinară
de lucru în 27 ianuarie 2011