Cu prilejul comemorării a 35 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989, în zilele de 20, 21 și 22 decembrie 2024 vor fi oficiate mai multe slujbe de pomenire pentru eroii care s-au jertfit pentru demnitatea, libertatea și credința poporului român.
Senzaţional produs de ignoranţă liturgică
În legătură cu materialele din presă scrise de unii jurnalişti fără cunoştinţe liturgice, în ziua de 17 iunie 2014, referitoare la sfinţirea cu „trafaletul îmbibat în apă sfinţită” (sic) a noilor studiouri ale posturilor de radio şi televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Române, precizăm:
În Biserica Ortodoxă Română, la slujbele de sfinţire a caselor sau a unor edificii se foloseşte busuiocul pentru stropirea cu agheasmă (apă sfinţită) şi miruitorul pentru ungerea cu untdelemn sfinţit a pereţilor casei.
Din raţiuni practice, pentru sfinţirea pereţilor edificiilor mai înalte, miruitorul este unul extensibil, fiind confecţionat dintr-o tijă telescopică de aproximativ 2,5-3 metri lungime, având la partea superioară un burete care se îmbibă în untdelemnul sfinţit, pentru a face semnul Sfintei Cruci pe zidul sau peretele clădirii.
Prin urmare, după ce este stropit cu agheasmă, folosind un buchet din ramuri de busuioc, numit sfeştoc, peretele este însemnat cu untdelemn sfinţit. La sfinţirea unei biserici înalte se foloseşte tot miruitorul extensibil, dar îmbibat cu Sfântul şi Marele Mir. Începând cu anul 2010, când a fost sfinţit Marele Mir, toţi ierarhii ortodocşi români folosesc miruitorul extensibil pentru sfinţirea bisericilor sau a unor edificii bisericeşti, acesta fiind practic şi uşor de transportat.
În concluzie, recomandăm jurnaliştilor aflaţi în căutare de senzaţional sau scandal ca în viitor să se documenteze mai temeinic privitor la evenimente liturgice pentru a nu deruta opinia publică.
Biroul de presă al Patriarhiei Române