Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au liturghisit, duminică, 15 decembrie, la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Padova, Italia, păstorită de pr. Gheorghe Verzea, protopop de Triveneto IV.
Slujire românească pe Muntele „Sfântul Gheorghe” din Ungaria
Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, a săvârșit duminică, 26 iulie, Sfânta Liturghie la schitul cu viață după model athonit, cu hramul „Buna Vestire”, din localitatea Kisapáti, de pe Muntele „Sfântul Gheorghe” (Hegy Szent György) din Ungaria.
Ierarhul român a slujit la acest schit cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arsenie Kardamakis, Exarhul pentru Austria și Ungaria al Patriarhiei Ecumenice, de care aparține așezământul monahal, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Din soborul care s-a rugat împreună cu ierarhul român au mai făcut parte părintele ieromonah Martin Halász și părintele protosinghel Visarion Tuderici, secretarul eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, iar la slujbă au participat credincioși ortodocși maghiari din satul apropiat Kisapáti și împrejurimi, dar și din Budapesta și alte localități (Szombathely, Várvölgy, Kaposvár etc.), oameni apropiați de acest locaș monahal, care constituie un nucleu ortodox în zonă.
Răspunsurile liturgice au fost date de psaltul schitului, dar și de alți tineri talentați, care au învățat muzica psaltică, pe care o cântă atât în limba maghiară, cât și în greacă. La Sfânta Liturghie au fost date răspunsuri și în limba română.
În cuvântul de învățătură rostit la final, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și-a exprimat bucuria de a putea vizita și sluji pentru prima dată în acest schit cu specific athonit al Exarhatului Patriarhiei Ecumenice pentru Austria și Ungaria și a subliniat valoarea deosebită a Ortodoxiei, care îi adună pe oameni în duh de comuniune frățească, ce depășește granițele și limitările atât de frecvent întâlnite în lumea în care trăim.
La final, cei prezenți la slujbă au fost invitați de părintele Martin să ia parte și la o agapă comună, care a perpetuat spiritul de comuniune frățească interortodoxă și dincolo de zidurile bisericii.