Scriitorul Arșavir Acterian (1907-1997), intelectual din valoroasa generație interbelică, a fost nu doar un bun portretist literar, ci și un om credincios, convertit la vremea maturității la Ortodoxie. Face parte
Părintele Jean Boboc, un om dăruit Ortodoxiei
Au trecut deja 40 de zile de la trecerea la Domnul a părintelui profesor Jean Boboc, cel dintâi decan al Centrului Ortodox de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae” din Paris (CDS). Trecut la cele veșnice în seara zilei de 4 aprilie 2019, la vârsta de 76 de ani, și înmormântat în 8 aprilie la Paris, părintele Jean Boboc rămâne un reper luminos în istoria contemporană a învățământului teologic românesc.
Nepot al marelui George Enescu și discipol al lui Mircea Eliade, medic devenit preot la vârsta senectuții, veritabil luptător împotriva avortului și „avocat” pledant pentru demnitatea și statutul embrionului uman, părintele Jean Boboc a avut un parcurs atipic, dar și-a legat întreaga existență de Catedrala ortodoxă română „Sfinții Arhangheli” din Paris, unde a fost botezat, cununat și mai apoi chiar hirotonit, la 10 mai 2009, fiind după aceea până la moarte unul dintre slujitorii acestui locaș de închinare al diasporei românești.
Teolog pasionat de antropologie și bioetician de renume, atașat de duhul teologiei părintelui Dumitru Stăniloae și traducător al unor lucrări fundamentale din opera marelui teolog român, părintele Jean Boboc și-a dorit în tinerețe să fie scriitor și pictor, considerând expresia artistică un real apofatism al oricărei exprimări orale. A urmat apoi însă o carieră medicală, după exemplul tatălui său, medic român pe teritoriul francez, pentru ca să fie în final câștig și al teologiei.
În diversele interviuri pe care le-a acordat în ultima perioadă a vieții sale jurnaliștilor din media francofonă, părintele Jean Boboc punea evoluția sa intelectuală pe seama întâlnirii de-a lungul vieții a mari scriitori, filosofi, artiști și mari oameni de cultură. Mărturisea că a fost marcat de opera lui Mircea Eliade, a lui Emil Cioran, de cea a fenomenologului religiilor Gerard van der Leeuw, dar mai ales de cea a părintelui Dumitru Stăniloae, pe care l-a cunoscut doar prin intermediul imensei sale opere teologice.
Deși nu este cunoscut multora, părintele Jean Boboc a fost și unul dintre cei care s-au zbătut să-l elibereze pe părintele Gheorghe Calciu din chinurile detenției comuniste din România, trimițând diferite adrese scrise către Guvernul francez, către Vatican și către cardinalul François Marty, arhiepiscop romano-catolic al Parisului din acea vreme, toate solicitările rămânând însă fără un răspuns satisfăcător, după cum chiar el mărturisește într-un interviu.
Centrul Ortodox de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae” fondat în capitala Franței era un vis mai vechi al părintelui, împlinit acum, și în continuă dezvoltare, multe dintre cursurile de teologie ținându-se chiar în sala Bibliotecii Catedralei „Sfinții Arhangheli” din Paris, unde părintele Jean Boboc, acum aproximativ 30 de ani, fondase Biblioteca Română din Paris (BRP).
Mărturia unui vechi prieten și coleg
Printre cei care ne-au trimis mărturii în memoria părintelui Jean Boboc se numără protopresbiterul Marc-Antoine Costa de Beauregard, paroh al bisericii ortodoxe „Saint-Germain-et-saint-Cloud” (Louveciennes) din proximitatea Parisului, consilier în comunicare și media al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale și profesor de teologie liturgică și dogmatică al Centrului „Dumitru Stăniloae” din Paris. Adresându-se direct părintelui trecut deja la Domnul, el afirmă: „Dragă mult iubit Părinte Jean, îți mulțumim cu lacrimi de doliu și de recunoștință pentru extraordinara mărturie de credință pe care ne-ați dat-o nouă și întregii lumi. Vă mulțumim, Părinte Jean, pentru înflăcărarea, intransigența, sinceritatea și lupta disperată a Sfinției Voastre pentru adevărul Credinței. În memoria mea rănită de plecarea dumneavoastră regăsesc amintiri luminoase legate de autoritatea cu care ne-ați vorbit despre mizele adevăratei credințe în fața provocărilor epocii noastre. Cu competență și profesionalism ne-ați învățat, ați dat alarma, pentru ca societatea să nu fie învinsă, aflându-se fără nici o apărare în fața amenințării dezumanizării. Traduceam împreună, amintiți-vă, paginile admirabile ale părintelui Dumitru Stăniloae, în care găseați fundamentul propriilor voastre convingeri și ale iubirii față de Hristos și de Biserica Sa. Sunteți medic, teolog, polemist, apologet ortodox, însă înainte de toate sunteți preot, și în această calitate, părinte duhovnicesc. Nenumărate persoane, și mai ales studenții Centrului «Dumitru Stăniloae» vă datorează viața sufletului, a minții și a inimii. Permiteți-mi, părinte Jean, să evoc aici, cu un surâs plin de lacrimi, cu durere și nostalgie, și cu o bucurie care nu va face decât să crească pe parcursul doliului meu zâmbetul Sfinției Voastre! Frumosul și inteligentul dumneavoastră chip de român, luminat de umor, de bunătate. Chipul dumneavoastră, icoană a frumosului vostru suflet ortodox, surâde plin de o lumină serenă”. Cunoscându-i mai îndeaproape lunga-i suferință îndurată cu îndelungă răbdare și diferitele persecuții la care a fost supus de-a lungul vieții pentru afirmațiile tranșante pe care le făcea în domeniul bioeticii și al dogmaticii ortodoxe, părintele Marc-Antoine Costa de Beauregard nu ezită în finalul mărturiei sale să-l numere pe părintele Jean Boboc chiar printre martirii și mărturisitorii acestui veac.
Cuvintele unui academician
O altă mărturie valoroasă despre personalitatea părintelui Jean Boboc, deja prezentă în spațiul online, este aceea a academicianului Basarab Nicolescu. În omagiul său adus părintelui trecut la Domnul, acesta afirmă printre altele: „Părintele Jean Boboc era una dintre figurile cele mai eminente ale dialogului dintre știință și religie din Franța. El a demonstrat într-o lucrare substanțială, pasionantă și bine argumentată că transumanismul pune în pericol religiile existente, eliminând orice urmă de transcendență. Îndrăzneala sa teologică a constat în legarea perspectivei apofatice de cea transdisciplinară, demostrând pertinența pe plan teologic a logicii terțului inclus al lui Stéphane Lupasco și a noțiunii de niveluri de realitate. Cheia de boltă a antropologiei sale este prezența permanentă a terțului ascuns, care permite stabilirea relației dintre rațiune și taină. Catastrofa dualistă, care amenință însăși existența speciei umane, poate fi evitată prin adoptarea antropologiei tripartite, duhovnicești și escatologice. Părintele Jean Boboc era consilier în «Science and Orthodoxy around the World» (SOW) (Știință și Ortodoxie în întreaga lume). A prezentat o puternică și strălucită conferință pe subiectul care îl pasiona, pericolul transumanismului, în cadrul Congresului «Creștinismul Ortodox și Reevaluarea Cunoașterii Științifice», ținut la Atena în 9-10 februarie 2018. Cu câteva luni înaintea morții sale a susţinut o altă conferință importantă în cadrul Colocviului «Teologie ortodoxă și știință», care a avut loc în 8 octombrie 2018 la catedrala ortodoxă românească din Paris, după puțin timp fiind spitalizat și trecând la Domnul, după o lungă suferință, la 4 aprilie 2019. Personalitate puternică, amestec de rigoare, umor și căldură umană, părintele Jean Boboc va rămâne viu pentru totdeauna în inimile noastre.”