Scriitorul Arșavir Acterian (1907-1997), intelectual din valoroasa generație interbelică, a fost nu doar un bun portretist literar, ci și un om credincios, convertit la vremea maturității la Ortodoxie. Face parte
Părintele profesor Ioan Ică, o viaţă dedicată teologiei
În urmă cu 90 de ani, la Sibiu, se năştea unul dintre cei mai importanţi profesori de teologie din Ardeal, părintele Ioan Ică senior, cunoscut şi cu acest apelativ pentru a face distincţia între el şi fiul său, arhidiaconul Ioan Ică jr, de asemenea, un reputat profesor de teologie.
Din 9 septembrie 1932 şi până la mutarea sa la Domnul, la 12 aprilie 2021, părintele profesor Ioan Ică senior a trăit în Sibiu, oraşul în care şi-a dedicat întreaga viaţă teologiei, adică vorbirii despre Dumnezeu şi cu Dumnezeu.
Încă din copilărie, părinţii săi, Ioan (originar din zona vetrei monahale vâlcene a Mănăstirii Dintr-un Lemn) şi Susana (de loc din Ocna Sibiului), au sădit în inima lui credinţa în Dumnezeu şi dragostea faţă de Biserică, el fiind cel mai mic dintre cei patru copii ai familiei.
Un rol important în alegerea vocaţiei sale teologice l-a avut sora sa mai mare, monahia Fevronia, care l-a determinat să urmeze cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu. A absolvit cu rezultate remarcabile în anul 1955, redactând teza de licenţă sub îndrumarea viitorului Mitropolit al Ardealului Nicolae Mladin, cu titlul „Eros şi Agape. O încercare de ontologie şi sinteză morală”. În urma susţinerii, teza a fost notată cu 10 și calificativul „excepţional”.
A continuat să studieze limbile clasice, dar şi limbile moderne: franceză, engleză, germană și neogreacă. Toate acestea l-au ajutat mai târziu în aprofundarea teologiei prin accesarea textelor patristice, dar şi a studiilor contemporane de teologie din spaţiul occidental şi cel grecesc.
Între anii 1956 şi 1957 a urmat cursurile Institutului Protestant Unic de Grad Universitar, secţia Evanghelică din Sibiu, iar în perioada 1958-1961 pe cele de doctorat, specializarea Teologie dogmatică și simbolică, din cadrul Institutului Teologic Universitar din București.
În această perioadă, „tânărul doctorand Ioan Ică a abordat subiecte teologice noi, de mare complexitate teologică, cum ar fi: trăsăturile esenţiale ale teologiei lui Emil Bruner, axate pe concepţia sa despre punctul de legătură între cuvântul lui Dumnezeu și omul modern; specificul creștinismului după școala de teologie comparată de la Lund; teologia protestantă despre har și teologia energiilor necreate; concepţii teologice eronate despre natură și har; triadologia Fericitului Augustin; probleme dogmatice în dialogul Sfântului Maxim Mărturisitorul cu ex-patriarhul monotelit Pyrrus; importanţa dogmatică a dialogului dintre Patriarhul Ecumenic Ieremia al II-lea și teologii protestanți de la Tübingen (1573-1581). Continuând preocupările legate de primul contact oficial între Ortodoxie și Protestantism, în timpul Patriarhului Ieremia al II-lea, a propus ca subiect de cercetare în cadrul programului de studii doctorale, sub îndrumarea profesorului Nicolae Chiţescu: Mărturisirea de credinţă a lui Mitrofan Kritopoulos. Teza a fost susţinută în anul 1974 și a fost notată de toți membrii comisiei cu nota 10 și calificativul «excepţional»”, se arată într-un comunicat al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, publicat în ziua trecerii la Domnul a marelui teolog român.
Din anul 1961 şi până în 1968 a ocupat un post administrativ în cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu, iar în 1968 a fost numit lector al acestei instituţii academice. În anul 1974 a fost promovat conferenţiar, iar în 1976 profesor universitar. În 1984 a devenit îndrumător de doctorat şi sub coordonarea sa au fost susţinute 20 de teze de doctorat, până în anul 2011.
Din anul 1994, a activat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, ocupând şi funcţia de decan în perioada 1996-2000. A avut un rol important în consolidarea învăţământului teologic ortodox din cadrul universităţii clujene, contribuind şi la înfiinţarea şcolii doctorale de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
În timpul activităţii sale didactice, părintele profesor Ioan Ică senior a pus accentul pe rigoarea academică, pe aprofundarea textelor patristice, pe cercetare interdisciplinară şi, în mod special, pe cunoaşterea minuţioasă a textelor liturgice, care sunt sinteze dogmatice ale teologiei noastre ortodoxe. El a fost „unul dintre cei mai de seamă dascăli de Teologie sistematică ai Bisericii Ortodoxe Române, profesor pentru aproape 40 de generaţii de absolvenţi ai Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din Sibiu, Cluj-Napoca şi Alba Iulia”, menţiona Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în mesajul de condoleanţe la înmormântarea părintelui profesor Ioan Ică senior, 14 aprilie 2021.
Pe lângă slujirea academică pe tărâmul Teologiei sistematice, părintele profesor şi-a asumat pe deplin şi slujirea sacerdotală. În anul 1971 a fost hirotonit diacon, iar în 1972 preot, treaptă clericală în care a slujit lui Hristos vreme de cinci decenii. Pentru bogata sa activitate teologică, în anul 2017, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a conferit „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române. De asemenea, în anul 2002 a fost decorat de Preşedintele României cu Ordinul Naţional, Serviciul Credincios în grad de cavaler.
Părintele profesor Ioan Ică senior este pentru cei care l-am cunoscut un exemplu de mărturisire a Teologiei ortodoxe, plin de entuziasmul credinţei asumate şi trăite în duh filocalic.