În noaptea când S-a născut Pruncul Iisus într-o peșteră lângă Betleem, o ceată de îngeri cânta: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2, 14). Cântarea aceasta ne arată că Naşterea Domnului Iisus Hristos uneşte cerul şi pământul, îngerii şi păstorii, slava lui Dumnezeu şi smerenia Copilului nevinovat, darurile scumpe ale magilor şi sărăcia Mamei-Fecioare.
ASCOR la vârsta maturității și a responsabilității
Consfătuirea Națională a Asociației Studenților Creştin-Ortodocşi Români (ASCOR), organizată în contextul anului 2020, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca An omagial al pastorației părinților și copiilor, reprezintă un moment deosebit, întrucât în acest an ASCOR împlinește 30 de ani de existență.
La această vârstă a maturității, membrii asociației din toată țara au ocazia să trăiască emoțiile unui moment aniversar și să evalueze, cu bucurie şi responsabilitate, activitatea desfășurată până în prezent și impactul acesteia.
Întâlnirea din acest an poate constitui un bun prilej pentru consolidarea relațiilor dintre filialele ASCOR și pentru contextualizarea activităților dedicate tinerilor.
În vederea intensificării activităților și pentru ca mesajul ASCOR să fie adresat cât mai multor tineri, indiferent de domeniul sau mediul din care provin, este important ca aceștia să urmeze îndemnul Sfântului Apostol Pavel, care ne spune: „Umblaţi cu vrednicie, după chemarea cu care aţi fost chemaţi, cu toată smerenia şi blândeţea, cu îndelungă-răbdare, îngăduindu-vă unii pe alţii în iubire, silindu-vă să păziţi unitatea Duhului, întru legătura păcii” (Efeseni 4, 1-3).
Tinerii au nevoie să fie ascultaţi şi încurajaţi, ajutaţi şi îndrumaţi, mai ales când idealul lor sincer se întâlneşte cu realitatea cotidiană, când creşterea şi maturizarea lor înseamnă efort intelectual şi fizic, speranţă şi perseverenţă.
Într-o lume marcată profund de individualism şi secularizare, Familia, Biserica şi Şcoala sunt chemate astăzi să ofere tinerilor ajutorul necesar dezvoltării lor atât în plan personal, cât şi comunitar, să cultive libertatea, responsabilitatea şi demnitatea, deoarece tinerii sunt daruri ale lui Dumnezeu pentru familie şi umanitate.
În perioada de pandemie, pe care am traversat-o cu toții, am înțeles mai bine cât de necesară este comunicarea dintre oameni, posibilitatea de a ne întâlni față către față, de a ne împărtăși bucuriile și necazurile, reușitele sau eșecurile, așteptările și aspirațiile. Doar în comuniune de credință și de cooperare putem crește spiritual și activa social ca oameni liberi și responsabili.
Tinerii mărturisitori ai credinței, prin cuvânt și faptă, iubitori de rugăciune și de acţiune, sunt misionari ai Bisericii în societatea de azi, reprezentând nu doar viitorul, ci și prezentul activ și creativ al Bisericii. De aceea, Biserica vă cheamă pe voi, tinerii ei, să fiți mărturisitori ai iubirii lui Hristos şi misionari în lumea în care trăim.
Activitățile pe care le desfășurați sunt insuflate de dragostea de a participa la viața liturgică a Paracliselor universitare, în cadrul cărora vă formați pentru viață, prin participarea la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, precum și la alte slujbe și rugăciuni săptămânale, prin organizarea catehezelor și conferințelor duhovnicești, a atelierelor educațional-recreative, a activităților social-filantropice, a pelerinajelor sau taberelor de vară la mănăstirile ortodoxe din țară, precum și a excursiilor tematice la obiectivele culturale.
Ne rugăm lui Dumnezeu să vă ocrotească și să vă dăruiască sănătate și mult ajutor, pace şi bucurie, spre a fi o binecuvântare pentru Biserică şi pentru poporul român!
Cu părintești binecuvântări şi multă preţuire,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj rostit la Consfătuirea Națională a Asociaţiei Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români (ASCOR), Bucureşti, 17-19 iulie 2020.