- prezentare succintă - În istoria poporului român credința în Dumnezeu și manifestările ei, adică viața bisericească sub toate aspectele ei, a generat cea mai mare parte a tezaurului cultural
Arhimandritul Irineu Dogaru - slujitor harnic al Bisericii (1961-2024)
Am aflat cu tristețe despre trecerea din această viață a părintelui arhimandrit Irineu Dogaru, în vârstă de 62 de ani, dintre care 39 de ani petrecuți în viața monahală.
Părintele arhimandrit Irineu Dogaru s-a născut în localitatea Mărunței din județul Olt, în data de 15 noiembrie 1961, din părinții binecredincioși Alexandru și Alexandrina.
Și-a îndreptat pașii la o vârstă fragedă către Mănăstirea Lainici din județul Gorj, unde a fost tuns în monahism, tot aici primind și harul preoției, fiind hirotonit de vrednicul de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu.
În anul 1983 a absolvit cursurile Seminarului Teologic Sfântul Grigorie Teologul din Mofleni, Craiova, iar între anii 1983 şi 1988 a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din București.
Între anii 1990 şi 1992 a urmat cursurile de doctorat la Institutul Catolic din cadrul Universității Sorbona din Paris.
În data de 20 iulie 1989 a fost hirotesit protosinghel de către Mitropolitul Nestor Vornicescu, iar la 1 aprilie 1990 a fost transferat la Mănăstirea Sinaia din județul Prahova, unde a îndeplinit ascultarea de econom și muzeograf.
Din motive misionare, în anul 1994 a fost transferat în postul de slujitor la Catedrala Patriarhală din București. Pe lângă slujirea de la Catedrala Patriarhală, în anul 1997 i-a fost încredințată asistența religioasă în cadrul Serviciului de Protecție și Pază.
În calitate de slujitor la capela Jandarmeriei, s-a implicat activ în construcția și pictarea Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil din incinta Direcției Generale de Jandarmerie a Municipiului București. Aceasta a fost sfințită în data de 28 august 2006 de către vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist Arăpașu împreună cu Mitropolitul Kiril de Thessaliotida și Fanariofersala din Grecia.
După rezidirea bisericii din incinta Palatului Cotroceni, ctitorie a Domnitorului Șerban Cantacuzino, în ziua târnosirii, 11 octombrie 2009, părintele Irineu Dogaru a fost numit aici preot slujitor, unde a liturghisit cu multă evlavie până la trecerea sa la cele veșnice.
Atât la Catedrala Patriarhală, cât și la biserica Palatului Cotroceni, părintele arhimandrit Irineu Dogaru a împodobit sfintele slujbe cu vocea sa deosebită, fiind un bun cunoscător al muzicii psaltice.
De-a lungul anilor, părintele Irineu Dogaru a slujit cu responsabilitate și iubire în folosul Bisericii, iar meritele sale nu au fost trecute cu vederea. Astfel, la propunerea noastră, a primit rangul de arhimandrit în anul 2008.
În aceste momente de întristare, ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel înviat din morți, să așeze sufletul părintelui arhimandrit Irineu în ceata cuvioșilor Săi din Împărăţia cerurilor, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părintești condoleanțe și binecuvântări,
† Daniel
Patriarhul Biserici Ortodoxe Române
Mesaj de condoleanțe transmis la slujba de înmormântare a părintelui arhim. Irineu Dogaru, fost preot slujitor la biserica Palatului Cotroceni, săvârșită în ziua de marţi, 23 aprilie 2024, la Mănăstirea Cernica din județul Ilfov.