În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Slujitorul bisericii Palatului Cotroceni, condus pe ultimul drum
În ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat slujba de prohodire după rânduiala înmormântării monahilor pentru părintele arhimandrit Irineu Dogaru, înconjurat de un sobor de clerici, preoți militari și alți slujitori.
La slujbă au participat membri ai Administrației Prezidențiale, ai structurilor militare din țara noastră, dar și credincioși care au primit la vreme de încercare sfat duhovnicesc de la fostul slujitor al bisericii din incinta Palatului Cotroceni. Cu acest prilej, consilierul prezidențial Sergiu Nistor a transmis mesajul președintelui României, Klaus Werner Iohannis, evidențiind rolul crucial al părintelui Irineu Dogaru în rezidirea bisericii fostei Mănăstiri Cotroceni și spiritul mobilizator al acestuia.
„Legendarul Meșter Manole îşi dă viața și o jertfește pe cea a celor dragi pentru a ridica un strălucitor loc de pomenire. La fel ca în acest mit românesc fondator, părintele Irineu a trudit, s-a rugat și a izbândit ca, pe locul în care fusese ea cândva, să fie ridicată din nou mândra Biserică a Mănăstirii Cotroceni. Pentru început, în anul 2003, pe locul vechii fundații a Bisericii Cotroceni a fost ridicat un memorial, prin reconstruirea pronaosului și a pridvorului. Ulterior, în anul 2008, Administrația Prezidenţială a inițiat lucrările de refacere integrală a bisericii Palatului Cotroceni, a cărei reconstrucţie a fost finalizată în anul 2009. Activitatea liturgică a bisericii Palatului Cotroceni a fost reluată oficial după sfințirea acesteia ca lăcaș de cult, în octombrie 2009. Părintele arhimandrit Irineu Dogaru a fost delegat de Preafericirea Sa, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ca preot slujitor”, a spus consilierul prezidențial.
Totodată, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a dat citire mesajului de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Arhimandritul Irineu Dogaru - slujitor harnic al Bisericii (1961-2024)”. Cuvinte de evocare au mai rostit și generalul Daniel Bălașa, locțiitorul directorului Serviciului de Protecție și Pază, și părintele arhimandrit conf. dr. Justinian Cârstoiu.
În continuare, sub o ploaie măruntă, sicriul cu trupul neînsuflețit acoperit cu mantia călugărească a fost purtat de preoţi în jurul bisericii, apoi de militari până la cimitirul lavrei cernicane, unde a fost înmormântat cu onoruri militare pe Aleea Arhimandriților.