În noaptea când S‑a născut Pruncul Iisus într‑o peșteră lângă Betleem, o ceată de îngeri cânta: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2, 14). Cântarea aceasta ne arată că Naşterea Domnului Iisus Hristos uneşte cerul şi pământul, îngerii şi păstorii, slava lui Dumnezeu şi smerenia Copilului nevinovat, darurile scumpe ale magilor şi sărăcia Mamei‑Fecioare.
Binecuvântare la ceas aniversar
Fondarea în urmă cu trei decenii, sub egida Academiei Române, a Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului a răspuns unor exigențe deopotrivă științifice și etice. Redobândirea libertății a deschis larg posibilitățile de cercetare a multor domenii, între care cel al istoriei din timpul regimului totalitar comunist se impunea atât în planul cunoașterii obiective, cât și al conștiinței și al demnității morale.
Personalitatea luminoasă și dârză a regretatului profesor Radu Ciuceanu a făcut astfel încât recuperarea memoriei suferințelor din vremea dictaturii și studierea atentă și imparțială a documentelor să fie reunite ca obiective ale Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului, a cărui activitate de-a lungul anilor a susținut-o și a promovat-o cu un devotament exemplar, însoțit de o nobilă mărturie spirituală. Pentru cinstirea acestei dimensiuni mărturisitoare, am conferit profesorului Radu Ciuceanu, în anul 2017, Crucea Patriarhală, cel mai înalt ordin al Bisericii Ortodoxe Române.
Numeroasele publicații ale Institutului - studiile, colecțiile de documente, periodicul științific „Arhivele Totalitarismului”, sintezele istoriografice, care au abordat și diferite aspecte ale istoriei Bisericii Ortodoxe Române din timpul regimurilor totalitare - sunt dovada deplină a unei munci asidue, tenace și competente a întregului colectiv constituit în jurul fondatorului și al principalilor săi colaboratori. Continuitatea activității și rezultatele bogate ale acesteia, apreciate în mediile academice și în societate, reprezintă în sine o reușită demnă de prețuire și de susținere în viitor.
Adresăm felicitările noastre actualilor membri ai Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului pentru activitatea rodnică de cercetare a arhivelor, de restituire a memoriei și de analiză și reflexie științifică asupra unei perioade din istoria noastră marcată de represiune, suferință și încălcare a demnității umane.
Fie ca forța morală și inspiratoare a fondatorului să rămână și în anii următori un model pentru cercetătorii Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului. Lucrarea dedicată și onestă a tuturor va ajuta ca rănile memoriei să poată fi vindecate și ca discernământul să fie cultivat în societate pentru a răspunde în fața provocărilor viitorului.
Felicităm și binecuvântăm pe organizatorii, oratorii și pe toți participanții la această sesiune aniversară, exprimându-ne speranța că lucrările acesteia vor fi un prilej potrivit pentru o mai profundă cunoaștere și înțelegere a istoriei poporului român din perioada regimului totalitar comunist.
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj transmis la sesiunea aniversară organizată în Aula Academiei Române, marţi, 10 octombrie 2023, cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la înfiinţarea Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului.