În noaptea când S‑a născut Pruncul Iisus într‑o peșteră lângă Betleem, o ceată de îngeri cânta: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2, 14). Cântarea aceasta ne arată că Naşterea Domnului Iisus Hristos uneşte cerul şi pământul, îngerii şi păstorii, slava lui Dumnezeu şi smerenia Copilului nevinovat, darurile scumpe ale magilor şi sărăcia Mamei‑Fecioare.
Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române - 16 ani de vestire mediatică a mesajului creștin ortodox
La 27 octombrie 2007 a fost înființat Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, un ansamblu mediatic absolut necesar Bisericii ca instrument multiplu de comunicare și de înnoire a misiunii sale pastoral-educative într-o societate pluralistă şi în rapidă schimbare în care mesajul creștin formator moral și cultural să fie transmis mai eficient.
Fondarea Centrului de Presă BASILICA a fost o inițiativă nouă, dar nu o inovație deplină în activitatea recentă a Bisericii. Cea mai veche componentă mediatică a Patriarhiei, Biroul de presă și relații publice, a apărut curând după 1990, în urma unei propuneri venite din zona de reflecție socială a Bisericii aflate atunci la momentul căderii regimului comunist.
În anul 2007, Radio TRINITAS avea aproape zece ani de experiență, iar cotidianul Ziarul Lumina, doi ani de apariție neîntreruptă. Lor li s-au adăugat firesc, dar cu mult efort și largă implicare solidar bisericească, Televiziunea TRINITAS TV și Agenția de știri BASILICA.
Anul acesta, 2023, s-au împlinit deja 25 de ani de la prima transmisiune a Radioului TRINITAS (1998) şi 15 ani de la postarea primei știri online a Agenţiei de ştiri BASILICA (2008).
A fost și există în continuare o justificată nevoie ca Biserica să folosească inspirat și responsabil noile mijloace mediatice de vestire a mesajului Evangheliei pe care s-a edificat cea mai importantă parte din cultura europeană: civilizația creștină.
Cele cinci componente ale Centrului de Presă BASILICA au ca scop principal prezentarea credinţei creştine şi viaţa Bisericii Ortodoxe Române.
Centrul de Presă BASILICA, născut și dezvoltat în Biserică, purtând chiar numele latin al acesteia, se adresează prin variatele sale mijloace de comunicare tuturor celor ce simt prezența lui Dumnezeu sau caută iubirea și ajutorul Preasfintei Treimi.
Domnul Iisus Hristos, Cel ce este „Calea, Adevărul şi Viaţa” (Ioan 14, 6), constituie centrul vital în jurul căruia gravitează activitatea mediatică a Bisericii, împreună cu lucrarea ei liturgică, pastorală, filantropică, culturală și socială.
În „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”, Centrul de Presă BASILICA contribuie deja substanțial la promovarea și facilitarea desfășurării activităților și evenimentelor consacrate celor două mari teme. Pastoraţia persoanelor vârstnice este realizată astăzi inclusiv prin transmiterea radiofonică și televizată a Sfintei Liturghii de la Catedrala Patriarhală, dar și a cuvintelor de învățătură, întărire duhovnicească și încurajare rostite în cadrul liturgic.
Activitatea mediatică a Patriarhiei Române, desfășurată prin Centrul de Presă BASILICA, este din ce în ce mai cunoscută și firesc apreciată inclusiv de românii care trăiesc în afara României. Noile emisiuni și rubrici (de radio, televiziune și ziar), știrile și mesajele adecvate realității sociale în care evoluează Biserica Ortodoxă Română, atât în țară, cât și în străinătate, contribuie benefic la informarea, păstrarea identității spirituale și a solidarității creștin-ortodoxe în jurul valorilor morale permanente, verificate și confirmate în istoria umanității și a creștinismului ca fiind esențiale pentru viața comunitară.
În cei 16 ani de activitate mediatică a Bisericii noastre, Centrul de Presă BASILICA a devenit un important promotor al comuniunii eclesiale în ţară şi în diaspora română. Cultivarea colaborării între cler și credincioșii mireni, între Biserică și societate, promovarea în spațiul public a instituțiilor, activităților și reacțiilor oficiale ale Bisericii, mediatizarea campaniilor social-filantropice și cultural-misionare, prezentarea dialogului actual dintre credință și cultură, toate acestea conturează activitatea Bisericii Ortodoxe Române în prezent.
În această zi de sărbătoare a Preasfintei Treimi, adresăm calde mulțumiri pentru conlucrare misionară tuturor celor ce susțin cu fidelitate activitatea Centrului de Presă BASILICA: ierarhi, clerici, monahi și credincioși mireni ai Bisericii.
Îi felicităm cu bucurie pe cei ce lucrează cu pasiune și dăruire în Centrul de Presă BASILICA și le mulțumim pentru activitatea lor bogată și responsabilă de comunicare în societate a mesajului credinţei și lucrării sociale a Bisericii noastre.
Ne rugăm Preasfintei Treimi să-i binecuvânteze pe toți ostenitorii şi susţinătorii Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, dăruindu-le tuturor sănătate şi pace, bucurie şi mult ajutor!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Cuvânt rostit la Ziua Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, București, 5 iunie 2023.