- prezentare succintă - În istoria poporului român credința în Dumnezeu și manifestările ei, adică viața bisericească sub toate aspectele ei, a generat cea mai mare parte a tezaurului cultural
Inginerul Ştefan Darabană (1935-2023), un om credincios şi harnic
Cu profundă întristare am aflat despre trecerea din această viaţă a domnului inginer Ștefan Darabană, specialist în domeniul construcțiilor, om de aleasă calitate sufletească și fiu vrednic al Bisericii noastre Ortodoxe, care a înmulțit cu pricepere și hărnicie talanții primiți de la Dumnezeu în anii vieții pământești.
Născut în anul 1935, în localitatea Grajduri de lângă Iași, a purtat cu demnitate educația primită în familie și, fiind pasionat de domeniul construcțiilor, a urmat mai întâi o școală tehnică de construcții, canalizare și alimentare cu apă, iar după efectuarea stagiului militar a lucrat ca desenator tehnic și apoi tehnician constructor la IAS Copou, Iași.
S-a îndreptat apoi către învățământul superior tehnic, absolvind Facultatea de Construcții din cadrul Politehnicii ieșene. Anii de tinerețe și i-a dedicat activității ca diriginte de șantier la Sfatul Popular Iași, la extinderea clădirilor Teatrului Național Iași, la lucrările de restaurare a Casei Vasile Pogor, a Casei Dosoftei, la construirea Cinematografului Copou.
Din anul 1970 a lucrat ca șef de șantier la Vaslui. Între anii 1973-1980 a fost inginer șef la Oficiul de Proiectări Agricole Iași. Între anii 1980-1983 a lucrat ca șef de șantier în Republica Mozambic. Între anii 1983-2000 a fost inginer șef la ISCIP Tomești - Iași, perioadă în care a proiectat și a executat primul său lăcaș de cult, biserica din localitatea Tomești, județul Iași, cu hramul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”.
În anul 2000, în timpul păstoririi noastre la Iași, ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, domnul Ștefan Darabană a fost angajat la Sectorul construcții și monumente bisericești, din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, participând cu mult profesionalism și seriozitate la lucrări de construire, reparații și urmărire a lucrărilor de construire pentru mai multe biserici, case parohiale, centre sociale ori culturale.
Prin tot ceea ce a făcut pentru oameni și pentru biserici, domnul inginer Ștefan Darabană și-a pregătit haina de lumină, pentru mutarea către lăcașurile veșnice, acolo unde „nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit”.
În aceste momente de tristă, dar vremelnică despărțire, până la învierea de obşte, transmitem întreaga noastră compasiune familiei şi tuturor celor îndoliați, rugându-ne Mântuitorului Iisus Hristos, Cel înviat din morți, să odihnească sufletul credinciosului inginer Ștefan Darabană în lumina, iubirea și pacea Preasfintei Treimi, iar celor îndurerați să le dăruiască mângâiere și întărire sufletească.
Veşnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru familia îndoliată,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj de condoleanțe transmis la slujba de înmormântare a domnului inginer Ştefan Darabană, Iași, 6 decembrie 2023.