În noaptea când S‑a născut Pruncul Iisus într‑o peșteră lângă Betleem, o ceată de îngeri cânta: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2, 14). Cântarea aceasta ne arată că Naşterea Domnului Iisus Hristos uneşte cerul şi pământul, îngerii şi păstorii, slava lui Dumnezeu şi smerenia Copilului nevinovat, darurile scumpe ale magilor şi sărăcia Mamei‑Fecioare.
Înviere şi apostazie
În scrisoarea pastorală adresată clerului, monahilor şi credincioşilor din eparhia pe care o păstoreşte, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, vorbeşte despre atitudinea pe care trebuie să o avem faţă de Domnul nostru Iisus Hristos.
Patimile Domnului din Săptămâna Mare au stârnit în sufletele contemporanilor lui Hristos sentimente dintre cele mai diverse, ce i-au condus la fapte extreme. Astfel, dacă fariseii şi cărturarii L-au hulit, iar arhiereii poporului L-au învinuit că nu respectă Legea, regele Irod L-a ignorat, guvernatorul Pilat L-a condamnat, Iuda s-a spânzurat, iar Apostolul Petru s-a lepădat de Dânsul. Comportamentul acestora, precum se vede, a variat de la credinţa unora că protejează Legea Sfântă de un "Nelegiuit" (în cazul fariseilor şi al cărturarilor) şi convingerea că aduc "închinare lui Dumnezeu" (In. 16, 2) până la nepăsare (în cazul lui Irod), şi de la slalom politic (Pilat) şi frică până la deznădejde şi moarte (în ceea ce-l priveşte pe Iuda).
Ei bine, se pare că păcatul cel mai mic dintre toate aceste reacţii în faţa arestării Domnului a fost cel al ezitării lui Petru, de vreme ce doar acesta a supravieţuit morţii şi Învierii Sale. Căci, dacă toţi ceilalţi - fariseii, cărturarii, arhiereii, regele, romanii şi "vânzătorii" de tot felul - au rămas consecvenţi înşelării şi neputinţei lor, singur Petru reuşeşte să îşi învingă până la urmă frica. Îşi revine, se întăreşte cu har prin Învierea Domnului şi devine o adevărată "piatră a credinţei", sprijin şi model pentru noi toţi, cei care adeseori ezităm, asemenea lui.
Dreptmăritori creştini,
Atitudinile personajelor din cadrul tabloului general al Patimilor Domnului ne impresionează şi astăzi prin actualitatea lor. Acuzaţii de inoportunitate sau de inutilitate şi consideraţii de genul - creştinismul este învechit, sau este rentabil doar din punct de vedere politic, ori este, pentru societatea contemporană, periculos - nu fac decât să reitereze şi azi atitudini ca cele prezente în comportamentul celor de mai sus. Astfel, dacă fariseilor şi cărturarilor de astăzi creştinismul le poate părea pe cât de ineficient, pe atât de inofensiv, conducătorii popoarelor de acum caută fie să îl folosească, fie să îl ridiculizeze, ori să îl demonizeze, potrivit intereselor lor. Doar "arhiereii" celorlalte credinţe pândesc din umbră să vadă când va fi, în sfârşit, pronunţată sentinţa condamnării lui la moarte, în timp ce urmaşii ucenicilor Domnului se radicalizează: cei ai lui Iuda pentru pieire, iar cei ai lui Petru pentru slujire. Aşa poate fi caracterizată lumea în care trăim cu toţii astăzi: una în care între Iuda şi Petru încap şi fariseii făţarnici, şi cărturarii autosuficienţi, şi "slujitorii" perfizi, şi irozii indiferenţi, şi pilaţii interesaţi, şi vânzătorii, dar şi adevăraţii următori ai Apostolilor.
Aceste categorii denotă atitudini doar relativ diferite pentru că pe toate, cu excepţia celei de pe urmă, cred că le putem numi cu un singur cuvânt - APOSTAZIE. Într-un fel sau altul, cu excepţia lui Petru - care, paradoxal, este singurul dintre cei enumeraţi mai sus acuzat de apostazie -, cu toţii s-au lepădat, de fapt, de Domnul. Aceasta pentru că El, Hristos, nu trebuie nici mimat (ca făţarnicii, cu fariseism), nici "aproximat" (cum fac intelectualii teoreticieni, dar nepracticanţi ai credinţei), nici contra-interpretat (ca sectanţii), nici ignorat ori folosit (cum fac conducătorii), nici vândut de noile iude, ci doar slujit ca Petru, chiar dacă, uneori, cu omenească ezitare.
Priviţi Scripturile şi vedeţi cum Hristos nu S-a vrut nici lăudat de contemporani pentru puterile Sale, nici admirat pentru cuvântul Său înţelept, nici aclamat drept rege într-o societate aflată în căutare de fel de fel de mesia pământeşti, şi nici slujit din formalism ori cu viclenie. S-a dorit iubit şi urmat cu jertfelnicie (Mc. 8, 34-35). Aşa se explică faptul că, dintre toţi cei evocaţi mai sus, doar Petru Îi va promite iubire veşnică (In. 21, 15-17) şi doar el se va jertfi pentru Domnul (In. 21, 18). De aceea, singura atitudine demnă de urmat este cea a Apostolului, chiar dacă ezitantă pentru o clipă.
De fapt, Hristos a Înviat pentru ca să îi convingă pe toţi cei încurcaţi în atitudini care mai de care mai potrivnice că doar El merită cu adevărat. Că, adică, nici formalismul, nici intelectualismul, nici indiferentismul, nici politicianismul şi nici oportunismul nu duc la mântuire. Singură frica lui Petru, scuzabilă de altfel, a putut fi convertită în iubire. Pocăinţa lui cu lacrimi, de după aceea, i-a alungat slăbiciunea şi l-a transformat în corifeu al Apostolilor, pe când toate celelalte abordări ale Domnului au rămas în afara comuniunii cu El.
Dragii mei,
Noi ce atitudine avem faţă de Domnul Hristos? De exploratori, sau de următori ai învăţăturii Sale? De critici, ori de iubitori ai cuvintelor Sale sfinte? De spectatori, de concurenţi, de mimi, de prigonitori, de vânzători, sau de adevăraţi slujitori în literă şi în Duh ai Evangheliei Sale? Să luăm aminte că, dintre toţi, Domnul l-a lăudat doar pe Petru (Mt. 16, 18), şi aceasta ca să înţelegem noi că toate celelalte abordări sunt mai mult sau mai puţin apostazie. Abia acelea sunt apostazie, adică lepădare de El, refuz de a-L sluji şi a trăi potrivit poruncilor Lui. "Cine păzeşte poruncile Mele, acela este care Mă iubeşte", a spus Domnul (In. 14, 21). Nu "oricine Îmi zice Doamne, Doamne" (Mt. 7, 21), nici cel ce doar vorbeşte despre Dumnezeu, ci acela care trăieşte CU Dumnezeu, în Duhul Lui şi pentru El.
Apostolul Petru, suprimându-şi frica, a devenit căpetenie. Ce s-a ales de suspiciunile şi bâjbâielile celorlalţi?... Ce se va alege deci de ezitarea, neîncrederea, formalismul ori respingerea noastră, dacă toate acestea nu se vor converti prin pocăinţă în slujire, ca la Petru? Cum ne vom putea bucura de Învierea Domnului dacă, în locul credinţei "de piatră", ne vom lăsa ispitiţi de diferitele abordări ale celor care au apostaziat cu adevărat?
Să fim convinşi că orice formă de apostazie nu face decât să ne depărteze de darul Învierii. Or, Hristos ne doreşte prieteni (In. 15, 15), parte cu cei pe care istoria i-a reţinut ca exemple de slujire sfântă, iar nu de suspectare, ignorare ori vânzare a învăţăturii Sale. Să lepădăm, dar, de la noi atitudinile neputincioase, suspicioase ori răutăcioase şi să-I urmăm Domnului ca Petru, transformându-ne îndoiala în lacrimi, frica în demnitate creştină, iar ezitarea în credinţă puternică!
Să sărbătorim Sfintele Paşti cu Hristos, bucurându-ne de darul Învierii Lui, care este şi învierea noastră. Să-I urmăm şi să trăim potrivit poruncilor Sale, pentru că El este gata să ne învieze şi pe noi "în ziua cea de apoi" (In. 6, 39), dacă vom crede cu tărie în El!
Hristos a înviat!
Al vostru întru Domnul povăţuitor,
† Sebastian
Episcopul Slatinei şi Romanaţilor