- prezentare succintă - În istoria poporului român credința în Dumnezeu și manifestările ei, adică viața bisericească sub toate aspectele ei, a generat cea mai mare parte a tezaurului cultural
Mesaj de condoleanţe al Patriarhului României la înmormântarea Domnului Arhitect Dr. Cristian Moisescu
Familiei Domnului Arhitect
Dr. CRISTIAN MOISESCU
Îndurerată familie,
Întristată adunare,
Am primit cu multă tristeţe vestea trecerii din această viaţă a distinsului Arhitect Dr. Cristian Moisescu, eminent specialist în domeniul arhitecturii vechi româneşti şi, cu deosebire, în cel al arhitecturii ecleziastice medievale.
Venit pe lume în familia preotului Gheorghe Moisescu, profesor de istoria Bisericii Române la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, Cristian Moisescu s-a apropiat, prin profesia de arhitect, în mod firesc şi cu pasiune, de istoria, cultura şi arta bisericească, devenind un apreciat cercetător al arhitecturii vechi bisericeşti încă din tinereţe, când, după terminarea, în 1961, a studiilor universitare, conducea şantierul de restaurare al Curţii Domneşti din Târgovişte şi, mai apoi, coordona şantierele de restaurare ale Direcţiei Monumentelor Istorice din Muntenia şi Oltenia.
Ulterior, în diferitele funcţii de mare responsabilitate în cadrul unor instituţii şi organisme de specialitate naţionale şi internaţionale, precum Direcţia monumentelor Istorice, Secretariatul de Stat pentru Culte, Ministerul Culturii şi Cultelor, Muzeul Naţional de Istorie, Comitetul Naţional Român al forului internaţional pentru monumente istorice – ICOMOS, al Centrului internaţional pentru conservarea şi restaurarea bunurilor culturale – ICCROM, precum şi al Comisiei naţionale Române UNESCO, el s-a afirmat nu numai ca un competent profesionist şi conducător al restaurării monumentelor istorice din România, ci şi ca un cunoscut cercetător în domeniu.
Roadele a cinci decenii de cercetări asidue asupra mărturiilor arhitectonice inestimabile ale civilizaţiei româneşti s-au concretizat în numeroase comunicări ştiinţifice, studii, lucrări monografice şi de sinteză, în frunte cu Arhitectura românească veche şi Arhitectura epocii lui Matei Basarab, care rămân contribuţii fundamentale la cunoaşterea istoricului construcţiilor noastre medievale şi, în mod deosebit, al evoluţiei arhitecturii bisericeşti din ţările române.
Acest bogat tezaur de informaţii, analize comparative şi sinteze deschizătoare de noi perspective a fost pus în valoare de Cristian Moisescu şi ca profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti, în cadrul cursului de Istorie a civilizaţiei creştine româneşti şi universale.
El va rămâne, prin toate aceste contribuţii, un nume de referinţă în domeniul cercetării, restaurării şi punerii în valoare a monumentelor istorice şi de artă de pe pământul românesc.
Rugăm pe Hristos Domnul Cel înviat din morţi să odihnească sufletul său împreună cu drepţii, să mângâie familia îndoliată şi pe toţi cei care azi sunt întristaţi de această plecare dintre noi a distinsului Arhitect Dr. Cristian Moisescu.
Veşnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părinteşti condoleanţe şi binecuvântări pentru familia îndurerată,
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române