- prezentare succintă - În istoria poporului român credința în Dumnezeu și manifestările ei, adică viața bisericească sub toate aspectele ei, a generat cea mai mare parte a tezaurului cultural
Mesaj de condoleanţe la înmormântarea părintelui Iulian Şchiopu: Un harnic lucrător în via Domnului
Preacucernicul Părinte Preot Iulian Şchiopu
În ziua de 2 iunie 2011 s-a mutat la cele veşnice vrednicul de pomenire preot Iulian Șchiopu de la parohia Parc Rahova I, Protoieria I Capitală, Sfânta Arhiepiscopie a Bucureştilor.
S-a născut în anul 1942, luna iulie, ziua 6, în comuna Ciolăeştii din Deal, judeţul Teleorman, din părinţii Alexandru şi Elena. A urmat şcoala generală în comuna natală, după care s-a înscris la Seminarul Teologic din Bucureşti, pe care l-a absolvit în anul 1962. În acelaşi an s-a înscris la Institutul Teologic din Bucureşti pe care l-a absolvit în anul 1966, cu lucrarea de licenţă "Pilde pastorale pentru preoţimea ortodoxă română de azi, din activitatea şi opera scrisă a Patriarhului Justinian".
S-a căsătorit la 4 septembrie 1966 cu Margareta Covaleon şi a avut doi copii – Bogdan (care acum este medic în Noua Zeelandă) şi Despina (profesor).
În octombrie 1966 s-a înscris la cursurile de doctorat în Teologie, alegându-şi specialitatea Liturgică, Pastorală şi Artă creştină. Aceste cursuri le-a absolvit în iunie 1969, iar în ianuarie 1970 a susţinut examenul de admisibilitate. În acelaşi timp a fost numit şi cântăreţ bisericesc la parohia Sf. Ilie – Rahova din Capitală, iar la Institutul Teologic din Bucureşti a funcţionat ca suplinitor al postului de bibliotecar, începând cu 01.12.1968, funcţie pe baza căreia a obţinut şi hirotonia onorifică de diacon pe seama paraclisului Institutului Teologic, în data de 05 octombrie 1969.
La data de 01 aprilie 1970, diaconul Şchiopu Iulian a fost numit în postul de preot vacant de la parohia Parc Rahova I și hirotonit la data de 17 mai 1970, în biserica Schitul Maicilor, de către mitropolitul NIFON CRIVEANU.
Din cei 40 de ani de preoţie la biserica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Parc Rahova I, 20 de ani a fost şi membru judecător şi preşedinte al Consistoriului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Între anii 1990-2000 a funcţionat şi ca profesor de Religie la Şcoala nr. 141 – I.C. Brătianu din Bucureşti.
S-a evidenţiat ca preot - bun slujitor al Sfântului Altar, mărturisind adesea că cea mai mare bucurie a sa a fost aceea "de a-L sluji pe Dumnezeu şi Biserica Sa, continuând să-mi împlinesc datoria, făcându-mă tuturor toate ca pe toţi cei ce-i slujesc să-i îndrept pe calea mântuirii".
Era iubitor de artă, literatură, pictură, muzică şi pelerinaje.
În urmă cu două săptămâni a primit o grea lovitură prin decesul soţiei sale, Margareta, care s-a stins din viaţă după o scurtă, dar grea suferinţă, ceea ce l-a afectat foarte mult, fapt pentru care iată de acum se alătură soţiei sale dragi.
A fost un exemplu de moralitate, corectitudine şi de slujire liturgică pentru toţi preoţii şi credincioşii Protoieriei I Capitală, unde a slujit la parohia Parc Rahova I timp de 40 de ani.
Cunoscând râvna duhovnicească şi zelul pastoral–misionar al Pc. Preot Iulian Șchiopu, ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să aşeze sufletul său în ceata drepţilor şi să-i dăruiască odihnă în lumina şi dragostea Preasfintei Treimi, iar familiei îndoliate transmitem condoleanţe şi părinteşti binecuvântări.
Veşnica lui pomenire, din neam în neam!
† DANIEL
Arhiepiscopul Bucureştilor,
Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei,
Locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei şi
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române