- prezentare succintă - În istoria poporului român credința în Dumnezeu și manifestările ei, adică viața bisericească sub toate aspectele ei, a generat cea mai mare parte a tezaurului cultural
Mesaj de condoleanţe transmis la înmormântarea ieromonahului Iacob Savin de la Mănăstirea Sihăstria
Marţi, 21 iulie 2020
Preacuviosului Arhim. Arsenie Popa,
Stareţul Mănăstirii Sihăstria,
Judeţul Neamţ
Preacuvioase Părinte Stareţ,
Preacuvioși Părinţi,
Îndoliată familie,
Întristată adunare,
Cu profundă durere am primit vestea trecerii la cele veşnice a Părintelui Ieromonah Iacob Savin, venerabil şi îmbunătățit călugăr al Mănăstirii Sihăstria.
Plecarea sa dintre noi înseamnă o pierdere pentru obştea mănăstirii, pentru familia sa, dar şi pentru Biserica lui Hristos în care s-a ostenit, viaţa sa fiind o adevărată pildă în smerenie, ascultare şi dragoste faţă de Biserică.
Blând, pașnic şi doritor de liniște, Părintele Iacob, ferindu-se de slava lumească, se gândea tot timpul la Dumnezeu viețuind în rugăciune, osteneli şi nevoințe, pe care cu smerenie le păstra tăinuite asemenea părinţilor din Pateric.
Ca ucenic, păstrând ascultarea smerită, după moartea Părintelui Protosinghel Varsanufie Lipan (1997), ieromonahul Iacob Savin a fost ultimul duhovnic al Părintelui Arhimandrit Cleopa Ilie.
În aceste momente, când sufletul Părintelui Iacob Savin se află în lumina cea neapusă a Împărăţiei cerurilor, ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel înviat din morţi, să odihnească sufletul său în corturile drepților, în ceata sfinţilor cuvioși şi să-i dăruiască odihnă în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.
Veşnica lui pomenire, din neam în neam!
În comuniune de rugăciune cu obştea îndoliată a Mănăstirii Sihăstria,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române