În noaptea când S-a născut Pruncul Iisus într-o peșteră lângă Betleem, o ceată de îngeri cânta: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2, 14). Cântarea aceasta ne arată că Naşterea Domnului Iisus Hristos uneşte cerul şi pământul, îngerii şi păstorii, slava lui Dumnezeu şi smerenia Copilului nevinovat, darurile scumpe ale magilor şi sărăcia Mamei-Fecioare.
Părintele Marius Zamfir (1965-2021), biruitor prin suferință
Am aflat cu întristare de trecerea din această viaţă, în dimineața zilei de vineri, 18 iunie 2021, la vârsta de numai 55 de ani, după o luptă îndelungată cu suferința, a părintelui Marius Zamfir, preot paroh la Parohia Uniunea Voluntarilor, din orașul Voluntari, Protoieria Ilfov Nord.
Părintele Marius Zamfir s-a născut la data de 15 noiembrie 1965, în familia preotului Vasile și a preotesei Elena Zamfir. Încă din copilărie a fost atras de slujirea liturgică a tatălui său, urmând calea pregătirii pentru preoție.
A absolvit cursurile Seminarului Teologic Ortodox din București (1981-1986) și ulterior cursurile de licență (1999-2003) și masterat (2008-2010) ale Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității din Pitești.
A fost căsătorit cu doamna Florența Zamfir, de profesie economist.
În data de 6 decembrie 1989, la prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, a fost hirotonit diacon, iar cinci zile mai târziu, preot de către vrednicul de pomenire Preasfințitul Părinte Roman Ialomițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, primind cu bucurie ascultarea de preot paroh la Parohia Tămădăul Mare din Protopopiatul Oltenița.
În timpul parohiatului său la această parohie au fost executate numeroase lucrări de reparații, consolidare și înfrumusețare a lăcașului de cult: a fost înlocuită învelitoarea bisericii, a fost împrejmuită curtea bisericii și a cimitirului, au fost refăcute tencuielile interioare și exterioare ale bisericii, au fost construite o nouă clopotniță și o nouă casă parohială și a fost efectuată pictură nouă în biserică. A consolidat și restaurat lăcaşul din filia Dârvari a parohiei. În anul 1997 a împodobit și această biserică cu pictură nouă.
Întreaga sa activitate administrativă, pastorală și misionară rodnică la această parohie a fost apreciată prin conferirea, în anul 1994, a rangului preoțesc de sachelar.
Datorită experienței pastorale acumulate în Parohia Tămădăul Mare din Protopopiatul Oltenița, părintele Marius Zamfir a fost transferat, în anul 2003, la Parohia Uniunea Voluntarilor din Protoieria Ilfov Nord, unde a slujit alături de tatăl său, preotul Vasile Zamfir. Începând cu anul 2007 a deținut și oficiul de paroh.
La această parohie a realizat timp de optsprezece ani o frumoasă lucrare de zidire sufletească și edilitară. A construit un așezământ social-pastoral și o nouă clopotniță, întocmind în același timp documentația pentru ridicarea unei noi biserici parohiale, care să corespundă necesităților pastorale ale credincioșilor. Între anii 1991 și 1998 a predat disciplina Religie ortodoxă la Școala Gimnazială nr. 1 din Voluntari, județul Ilfov.
Părintele Marius Zamfir a fost un preot și un duhovnic înzestrat cu darul înțelepciunii și al blândeții, apropiat de credincioșii săi, pe care i-a păstorit cu multă credință și bucurie duhovnicească.
În aceste momente de grea încercare pentru familia sa și pentru credincioșii pe care i-a păstorit, ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Arhiereul Veșnic, să aşeze sufletul părintelui Marius Zamfir în ceata drepților, în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
*Mesaj de condoleanțe transmis la slujba de înmormântare a preotului Marius Zamfir, săvârșită în biserica Parohiei Uniunea Voluntarilor, Protoieria Ilfov Nord, luni, 21 iunie 2021, în ziua praznicului Preasfintei Treimi.