PASTORALA SFÂNTULUI SINOD AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE LA PRIMA DUMINICĂ A POSTULUI NASTERII DOMNULUI DIN ANUL 2024 Preacuvioși și Preacucernici Părinți, Iubiți frați și
Părintele Profesor Marin Velea (1937-2020), pedagog erudit și muzicolog apreciat
Am aflat cu întristare de trecerea din această viață, la vârsta de 83 de ani, a Părintelui Profesor Marin Velea, preot îmbisericit la Parohia Manea Brutaru, Protoieria Sector I Capitală, renumit pedagog de muzică bisericească, compozitor, dirijor și muzicolog.
Părintele Profesor Marin Velea s-a născut la data de 17 august 1937, în localitatea Întorsura din județul Dolj. Pasionat de arta melosului, a început studiile muzicale în anul 1952, la Colegiul Popular Nicolae Bălcescu (astăzi Colegiul Național Carol I) din Craiova, urmând, din anul 1954, cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Mofleni - Craiova, pe care le-a absolvit în 1958. A continuat studiile teologice universitare în cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din București, obținând titlurile de licențiat (1963) și doctor în teologie (1966). În anul 1998, a dobândit și titlul academic de doctor în muzicologie cu teza „Preoți și învățători folcloriști și contribuția lor la dezvoltarea folcloristicii românești”.
Înzestrat cu o chemare deosebită pentru slujirea lui Dumnezeu, îndeosebi prin cântarea corală și cu un real talent muzical, Părintele Profesor Marin Velea a fost dirijorul unor prestigioase coruri bisericești, de la parohiile bucureștene Sfântul Ilie-Gorgani (1965), Precupeții Noi (1966), Sfântul Ioan-Piață (1971-1978) și Sfântul Elefterie (1978-1993).
În anul 1970 fost hirotonit diacon și a fost numit profesor de muzică psaltică și liniară la Seminarul Teologic Ortodox din București, unde a format, vreme de aproape trei decenii, voci și caractere alese de viitori slujitori ai Bisericii lui Hristos.
Pe lângă slujirea lui Dumnezeu din amvonul sau cafasul bisericii, a activat ca profesor suplinitor de educație muzicală la școlile gimnaziale din localitățile Borănești, județul Ilfov (1966-1968) și Gridu, județul Ialomița (1974-1975).
Între anii 1994-1997, a suplinit și postul de asistent universitar la catedra de Muzică bisericească a Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București, iar în perioada 1998-2004 a activat în treptele didactice universitare de conferențiar (din 1998) și profesor (2004) la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sfânta Muceniță Filoteia din Pitești.
În anul 1991, a fost hirotesit arhidiacon, iar la 1 octombrie 1995 a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, la acea vreme, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, fiind numit preot paroh la Parohia Manea Brutaru din cuprinsul Protoieriei Sector 1 Capitală. A deținut această funcție vreme de 15 ani, până la pensionare (2010), fiind îmbisericit ulterior pe seama aceleiași parohii.
În decursul celor cinci decenii de slujire, din spaţiul liturgic al bisericii și de la catedră, Părintele Profesor Marin Velea a desfășurat o deosebită activitate pastoral-misionară și pedagogică, formând generații întregi de ucenici sau fii duhovnicești.
Ca preot și profesor, a publicat numeroase studii muzicale, articole și recenzii în reviste de specialitate, bisericești și laice. A susținut conferințe, prelegeri și comunicări științifice. A întreprins, în calitate de dirijor de cor, mai multe turnee artistice, în țară și străinătate.
În semn de recunoaștere a meritelor sale didactice și pastorale, în anul 2003, vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist i-a oferit Crucea patriarhală. Din anul 2006, Părintele profesor și compozitor Marin Velea a devenit membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.
Viața sa este caracterizată de lucrarea neobosită în slujirea Bisericii, mărturisită de colaboratorii și ucenicii săi. S-a remarcat prin activitatea sacerdotală și învățătorească, fiind un model de slujire jertfelnică pentru toți cei care i-au fost elevi, studenți, sau alături de care a slujit ori a cântat. Iubitor al muzicii și al rânduielilor bisericești, s-a îngrijit de înfrumusețarea slujbelor săvârșite, mai ales prin cântarea corală.
Renumit muzicolog, compozitor și dirijor, Părintele Profesor Marin Velea a fost și va rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut, un dascăl și un păstor luminos care a slujit Biserica vreme de peste jumătate de veac, părinte înzestrat cu armonia cântării heruvimice și profesor apreciat de multe generații.
În urma lui rămâne un chip luminos și răsunător, care poate inspira orice slujitor al lui Hristos în purtarea unei ținute demne, în slujirea lui Dumnezeu prin melodia cântărilor și lumina faptelor bune.
Sunt mulți preoți și fii duhovnicești ai părintelui care mărturisesc faptul că au învățat de la el să prețuiască darurile artistice și pastorale, prin care au dobândit starea de liniște și de armonie pe care o căutau.
În aceste momente grele, adresăm familiei Părintelui Profesor Marin Velea, ucenicilor și tuturor celor care l-au cunoscut, un gând părintesc de mângâiere, rugându-ne Preasfintei Treimi să dăruiască odihnă veșnică sufletului său și să îl așeze în rândul drepților, care-L laudă pe Dumnezeu, cântându-I și preaînălțându-L întru toți vecii.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj de condoleanțe transmis la slujba de înmormântare a Părintelui Profesor Marin Velea, oficiată marți, 29 decembrie 2020, la biserica Parohiei Sf. Gheorghe Plevna, Protoieria Sector 6 Capitală.