- prezentare succintă - În istoria poporului român credința în Dumnezeu și manifestările ei, adică viața bisericească sub toate aspectele ei, a generat cea mai mare parte a tezaurului cultural
Părintele Vasile Streață (1953-2023), păstor misionar și bun chivernisitor al Bisericii
Am aflat cu întristare de trecerea din această viață, în ziua de miercuri, 22 noiembrie 2023, a părintelui Vasile Streață, fost preot paroh la Parohia Giulești Sârbi, Protoieria Sector 6 Capitală, timp de 28 de ani, apoi, după pensionarea sa, în anul 2020, preot îmbisericit la aceeași parohie.
Părintele Vasile Streață s-a născut acum șapte decenii, la 1 noiembrie 1953, în localitatea Melinești, județul Dolj, în familia binecredincioșilor Ilie și Frusina Streață. După absolvirea cursurilor primare și gimnaziale, a continuat studiile la Seminarul Teologic din București (1969-1974), apoi la Institutul Teologic din București (1975-1979), obținând titlul de licențiat în teologie în luna iunie a anului 1980, cu teza „Islamismul în opera lui Dimitrie Cantemir”.
S-a cununat, în ziua de 10 ianuarie 1981, cu domnișoara Cristina Delia Lazăr, Dumnezeu binecuvântând familia lor cu doi copii, Ioana-Isabela și Alina-Maria.
A fost hirotonit diacon la 19 iulie 1981, în Biserica Sfântul Mina din București, de către Preasfințitul Părinte Roman Ialomițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și, a doua zi, preot pe seama Parohiei Sărindaru, comuna Dridu, Protoieria Urziceni, unde s-a remarcat printr-o bogată activitate administrativ-gospodărească și pastoral-misionară. Zelul pastoral-misionar și gospodăresc al părintelui Vasile a făcut ca acesta să fie transferat în Capitală, fiind, între anii 1992 și 2020, preot paroh al Parohiei Giulești Sârbi, Protoieria Sector 6 Capitală. Aici activitatea preacucerniciei sale a început în condiții destul de grele, întrucât consecințele regimului comunist se resimțeau din plin: enoriașii parohiei au fost îndemnați să-și părăsească locuințele, rămânând doar populația îmbătrânită a parohiei, care se confrunta cu grave dificultăți financiare. În aceste condiții vitrege a reușit, printr-o pastorație plină de credință și iubire, să păstreze unitatea parohiei, atât din punct de vedere duhovnicesc, cât și din punct de vedere social. Și la această parohie, părintele Vasile Streață s-a dovedit a fi același slujitor, bun chivernisitor al Bisericii și apropiat de cei aflați în suferință, susținând material o serie de proiecte ale Asociației Diaconia - filiala sector 6. În anul 2009, cu prilejul resfințirii bisericii Parohiei Giulești Sârbi, în urma restaurării acestui lăcaș de cult, preacucernicul părinte Vasile Streață a fost ridicat la rangul de iconom-stavrofor, iar în anul 2020 a primit Diploma cu medalie a anului comemorativ „2020 - Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”, pentru activitatea sa misionară deosebită.
În aceste momente grele, transmitem familiei părintelui Vasile Streață, îndeosebi celor două fiice ale sale, și tuturor celor care l-au cunoscut, un gând părintesc de mângâiere, rugându-ne Preamilostivului Dumnezeu să dăruiască odihnă veșnică sufletului său și să îl așeze în ceata slujitorilor Săi, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părintești condoleanțe și binecuvântări pentru cei îndoliați,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj transmis la slujba de înmormântare a părintelui Vasile Streață, preot îmbisericit la Parohia „Giulești Sârbi”, Protoieria Sector 6 Capitală, oficiată vineri, 24 noiembrie 2023, ora 12:00, la Biserica „Giulești Sârbi”.