- prezentare succintă - În istoria poporului român credința în Dumnezeu și manifestările ei, adică viața bisericească sub toate aspectele ei, a generat cea mai mare parte a tezaurului cultural
Profesorul Ioan-Alexandru Oproiu, mare medic şi bun credincios român
Am aflat cu tristețe vestea trecerii din această viață, în ziua de luni, 16 noiembrie 2020, cu numai două săptămâni înainte de împlinirea venerabilei vârste de 90 de ani, a distinsului medic și profesor universitar doctor Ioan-Alexandru Oproiu, Președinte de onoare al Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie.
Spirit dinamic și optimist, caracterizat, deopotrivă, de credință și pricepere, Domnul profesor doctor Ioan-Alexandru Oproiu s-a născut la data de 1 decembrie 1930, în comuna Glăvile-Piteșteana, județul Vâlcea. A absolvit în anul 1956, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, dobândind competențe în endoscopie digestivă superioară, inferioară și videocapsulă endoscopică.
După finalizarea studiilor universitare, în anul 1957 a fost angajat, prin concurs, preparator la catedrele de Fiziologie și Semiologie din cadrul Spitalului Brâncovenesc din București, unde a activat vreme de trei ani (1957-1960).
A fost șef de lucrări la Catedra de Medicină Internă a Spitalului Grivița (1968-1974) și la Catedra de Gastroenterologie a Institutului Clinic Fundeni (1974-1976), înființând prima catedră de specialitate gastroenterologică din România. Între anii 1976 și 1990 a fost conferențiar, prin concurs, la catedra de Gastroenterologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni, iar din anul 1990 a obținut, tot prin concurs, postul de profesor universitar și șef de catedră de Gastroenterologie și Hepatologie, la același prestigios institut.
A fost membru în Societatea Americană de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Gastroenterologie, Societatea Franceză de Endoscopie Digestivă și în Societatea Italiană de Endoscopie digestivă și Președinte de onoare al Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie.
Personalitate emblematică a medicinei românești, Domnul profesor Ioan-Alexandru Oproiu a fost formatorul școlii moderne de gastroenterologie și hepatologie din România. S-a remarcat în rândul celor mai buni specialiști în domeniul medical, primind responsabilități de frunte la nivelul conducerii instituționale și de stat. A condus timp de peste două decenii Institutul Clinic Fundeni și a ocupat în două mandate funcția de Secretar de stat în Ministerul Sănătății.
În completarea vocației de medic și profesor, a avut o permanentă preocupare pentru cercetare și documentare. A participat la sute de congrese în țară și străinătate și a publicat peste 200 de articole de specialitate, în literatura medicală română și străină.
În calitate de fiu dreptcredincios al Bisericii Ortodoxe Române, a fost, în perioada 2006-2010 membru în Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Bucureștilor, organism deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice și patrimoniale ale eparhiei.
În cele aproape nouă decenii de viață binecuvântată de Dumnezeu, profesorul doctor Ioan-Alexandru Oproiu a scris o pagină de istorie în medicina românească. A adunat peste 60 de ani de carieră medicală, dintre care 50 și la catedră, precum și aproape 4.000 de zile sau nopți de gardă.
Înzestrat de Dumnezeu cu mulți talanți, pe care i-a făcut să rodească, profesorul doctor Ioan-Alexandru Oproiu rămâne un model de performanță profesională și credință unită cu fapta și cu știința medicală, care ne-a lăsat, drept moștenire inestimabilă, vasta sa operă și activitate științifică.
Am amintit doar câteva dintre meritele unui om de știință creștin, care s-a dedicat cu toată zestrea sa morală și intelectuală societății românești și care a format multe generații de specialiști în domeniul atât de important al medicinei.
Dar mai presus de toate aceste merite și fapte de vrednicie, Ioan-Alexandru Oproiu a fost un om foarte bun, un creștin evlavios, bun la suflet și mereu vesel.
La ceas de vremelnică despărțire, întru așteptarea învierii de obşte, ne aducem aminte, cu profundă recunoștință, de cuvintele sale memorabile, care sintetizează o viață trăită în duhul iubirii de Biserică și neam și care conturează chipul său luminos și purtător de speranță: „Rămân însă optimist pentru că neamului nostru i-au rămas credința și Biserica, valorile care în decursul veacurilor ne-au binecuvântat și ne-au mântuit”1.
Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel ce este Învierea și Viața (cf. Ioan 11, 25), să odihnească sufletul robului Său, Ioan-Alexandru, împreună cu drepții, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi, să mângâie familia îndurerată, ucenicii îndoliați și pe toți care, astăzi, sunt întristați de această plecare dintre noi a distinsului medic și profesor universitar doctor Ioan-Alexandru Oproiu.
Veșnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părintești binecuvântări și condoleanțe pentru cei îndoliați,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
* Mesaj de condoleanțe transmis la slujba de înmormântare a domnului profesor doctor Ioan-Alexandru Oproiu, Președinte de onoare al Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie, miercuri, 18 noiembrie 2020.
Notă:
- Ramona Vintilă, „Astăzi e ziua ta: Alexandru Oproiu”, cotidianul Jurnalul Național, ediția online din 30 noiembrie 2010, https://jurnalul.ro/calendar/astazi-e-ziua-ta-alexandru-oproiu-561265.html (accesat în 17.11.2020).