În noaptea când S-a născut Pruncul Iisus într-o peșteră lângă Betleem, o ceată de îngeri cânta: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!” (Luca 2, 14). Cântarea aceasta ne arată că Naşterea Domnului Iisus Hristos uneşte cerul şi pământul, îngerii şi păstorii, slava lui Dumnezeu şi smerenia Copilului nevinovat, darurile scumpe ale magilor şi sărăcia Mamei-Fecioare.
Profesorul Ovidiu Băjenaru (1957-2020) - un medic renumit și un om credincios
Am aflat cu întristare despre pierderea grea, cu neputință de exprimat în cuvinte, pentru familie, prieteni, colegi, pacienți și pentru toți cei care l-au cunoscut, cauzată de trecerea din această viaţă, în data de 3 septembrie 2020, a profesorului, medicului și omului credincios Ovidiu Băjenaru. Profesorul Ovidiu Băjenaru și-a închinat viața cu multă dăruire și jertfelnicie slujirii oamenilor, vindecării sufletești și trupești a acestora. I-a iubit enorm pe oameni și a făcut mult bine, tratându-i deopotrivă cu o competență profesională desăvârșită și cu o dragoste fraternă pe toți, indiferent de condiția lor socială. A trăit profund și consecvent în duhul Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos, unind ştiinţa cu smerenia, adică excelența sa academică şi integritatea sa profesională erau dublate de o modestie deosebită.
Rar se întâlnește la un om aflat într-o asemenea poziție, în mediul academic şi medical, marcat adesea de competitivitate, o capacitate de a se ridica deasupra orgoliilor, de a coagula și de a concilia caractere puternice și diferite, într-o stare de spirit constructivă, valorificând ceea ce are mai bun fiecare într-un efort comun și edificator pentru binele semenilor. Cu adevărat dânsul a împlinit cuvântul Domnului Iisus Hristos, potrivit căruia cel care se află într-o poziție mai înaltă trebuie să slujească mai mult celor din jur.
Profesorul Ovidiu Băjenaru rămâne în conștiința tuturor un exemplu luminos de bunătate și mărinimie sufletească, de profesionalism însoțit de altruism, întărindu-se spiritual din bucuria sprijinului oferit cu generozitate și discreție oamenilor care-i cereau ajutorul. De asemenea, profesorul Ovidiu Băjenaru a unit cercetarea științifică și slujirea medicală cu evlavia. L-a iubit pe Dumnezeu, a fost un prieten al sfinților, îndrăgind în mod special Filocalia, căutând să se lumineze nu doar din textele Sfinților Părinți, ci și din duhul de viață al acestora. A fost un iubitor al Sfântului Munte Athos, trăind concret în viața lui profunzimea, frumusețea și finețea Tradiției duhovnicești ortodoxe. A unit spiritualitatea cu medicina, fiind o conștiință mărturisitoare a credinţei creştine, inclusiv în mediul academic. El va rămâne viu în conștiința celor care l-au ascultat la emisiunile Radio TRINITAS şi l-au văzut la emisiunile TV TRINITAS sau la Conferințele Naționale dedicate dialogului dintre teologie, filosofie și știință, prin puterea sa de a mărturisi convingător despre luminarea rațiunii prin credință.
Ţinând seama de bogata activitate a domnului profesor Ovidiu Băjenaru, i-am conferit Ordinul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, în data de 13 octombrie 2015.
Ne rugăm milostivului Dumnezeu să odihnească sufletul profesorului Ovidiu Băjenaru împreună cu drepţii în Împărăția Sa cerească și să-i consoleze pe cei dragi din familie, precum și pe toți cei care l-au cunoscut şi l-au preţuit, ca fiind un dar de la Dumnezeu pentru oameni.
Veşnica lui pomenire din neam în neam!
Cu părinteşti condoleanţe şi binecuvântări pentru familia îndoliată,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj de condoleanţe la slujba de înmormântare a domnului profesor Ovidiu Băjenaru, membru corespondent al Academiei Române, şeful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi preşedinte de onoare al Societății Române de Neurologie, 7 septembrie 2020.