PREACUVIOSULUI CIN MONAHAL, PREACUCERNICULUI CLER ŞI PREAIUBIŢILOR CREDINCIOŞI DIN ARHIEPISCOPIA BUCUREŞTILOR HAR, BUCURIE ŞI PACE DE LA DOMNUL NOSTRU IISUS
Protosinghelul Damaschin Ştefan (1960-2012) de la Căldăruşani*
"Eu sunt Învierea şi Viaţa, cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi." (Ioan 11, 25)
Cu tristeţe am aflat de mutarea la cele veşnice a Părintelui Protosinghel Damaschin Ştefan, vieţuitor harnic şi statornic al Mănăstirii Căldăruşani, fost profesor al Seminarului Teologic care a funcţionat în această mănăstire, secretar şi eclesiarh al mănăstirii.
Monah smerit, părintele Damaschin a ştiut să trăiască timpul scurtei sale vieţi ca dar al lui Dumnezeu şi ca o cale către mântuire. Deodată cu lupta sa duhovnicească în obştea chinoviei domneşti de la Căldăruşani, părintele Damaschin a trudit şi pentru împlinirea sa cărturărească. Preţuind îndemnurile pline de înţelepciune ale Sfântului Apostol Pavel - ia aminte la tine însuţi şi la învăţătură; stăruie în acestea, căci, făcând aceasta, şi pe tine te vei mântui şi pe cei care te ascultă (1 Timotei 4, 16) -, a absolvit studiile Seminarului Teologic din Bucureşti şi apoi pe cele ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Capitală în 1987, după care a fost rânduit să slujească Liturghia în Sfântul Altar, dar şi "Liturghia cuvântului rostit" la catedra şcolii. Profesor de Dogmatică, de Istorie a Bisericii Universale şi Drept bisericesc, fiind pentru un timp şi îndrumătorul spiritual (duhovnic) al elevilor din cadrul Seminarului Teologic de la Căldăruşani, pe toată durata funcţionării (1995-2002), monahul profesor le-a inspirat discipolilor nu doar pasiunea pentru dogme şi istorie, ci mai ales iubirea şi râvna pentru cele duhovniceşti, netrecătoare. Părintele Damaschin a împlinit şi ascultarea de eclesiarh, şi pe aceea de secretar al mănăstirii, începând cu anul 1990. În toate responsabilităţile încredinţate a dovedit pricepere, dăruire, supunere şi dragoste pentru slujirea lui Hristos. Liturghisitor atent, bun duhovnic şi monah smerit, părintele Damaschin a fost apreciat nu doar de fraţii călugări, de preoţi şi elevii seminarişti, ci şi de mulţi credincioşi.
Fericitul întru pomenire Patriarh Teoctist i-a recunoscut statornicia, credincioşia şi slujirea pentru cele sfinte, calităţi pe care le-a răsplătit cu acordarea, în anul 2004, a rangului de protosinghel.
Fire sensibilă, părintele Damaschin Ştefan a încercat să-şi exprime credinţa şi vizual, pictând icoane pe sticlă, ca expresie a unei trăiri adânci pe care o purta în suflet, fiind pildă tuturor, cu vorbirea, cu purtarea, cu dragostea, cu credinţa, aşa după cum îndeamnă Sfântul Apostol Pavel pe cei care doresc să fie slujitori ai lui Hristos (cf. 1 Timotei 4, 12).
Când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât trecerea în rândul sfinţilor a Mitropolitului Grigorie Dascălu al Ţării Româneşti, Protosinghelul Damaschin Ştefan a făcut parte din Comisia Arhiepiscopiei Bucureştilor care a desfăcut mormântul aflat în latura dreaptă a pridvorului bisericii mari de la Căldăruşani şi a aşezat, în racla nouă, sfintele sale moaşte.
A făcut parte din Consistoriul Monahal al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi a fost un bun cunoscător al istoriei de altădată a Căldăruşanilor, al frumuseţii tezaurului artistic şi al memoriei tăcute a zidirilor, despre care a vorbit tuturor pelerinilor şi oaspeţilor acestei mănăstiri.
În aceste momente de tristeţe prin care trece obştea Mănăstirii Căldăruşani, ne amintim de cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care ne întăreşte speranţa când zice: "Cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi" (Ioan 11, 25). Credinţa în viaţa veşnică devine o certitudine pentru noi, mai ales în aceste zile premergătoare Învierii Domnului, pentru că Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel răstignit şi înviat, ne-a trecut pe noi din moarte la viaţă, iar celor adormiţi în credinţă le dăruieşte odihna, pacea şi lumina Sa.
Ne rugăm Mântuitorului Hristos, Biruitorul morţii şi Izvorul vieţii veşnice, să aşeze sufletul părintelui Damaschin împreună cu drepţii, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit.
Veşnica lui pomenire din neam în neam!
† Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
* Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la înmormântarea Protosinghelului Damaschin Ştefan de la Mănăstirea Căldăruşani, miercuri, 4 aprilie 2012.