Anul acesta, în data de 24 decembrie 2024, se împlinesc 160 de ani de la ridicarea la rang de Mitropolie a Episcopiei românilor ortodocși din Transilvania, act realizat prin decret imperial în anul 1864, în urma eforturilor depuse de Episcopul de atunci, Sfântul Andrei Șaguna, care, între anii 1848 și 1873, i-a păstorit pe dreptcredincioşii ortodocşi români din Transilvania.
Sfintele Femei Mironosițe împreună cu Maica Domnului sunt rugătoare pentru femeile creștine
Hristos a înviat!
Biserica Ortodoxă a consacrat o duminică specială Sfintelor Femei Mironosițe, Duminica a treia după Sfintele Paști, prin aceasta recunoscând și prețuind rolul lor de mărturisitoare și vestitoare ale Învierii lui Hristos. În contrast cu teama manifestată de ucenicii Lui, care s-au încuiat în casa unde a avut loc Cina cea de Taină, femeile mironosițe au manifestat curaj și fidelitate și au mers la mormântul Domnului Iisus Hristos, învrednicindu-se să-L vadă cele dintâi înviat din morți. Viețuind lângă Maica Domnului, femeile mironosițe au învățat de la ea, în vremea propovăduirii Evangheliei de către Hristos Domnul, să împlinească „tot ceea ce spune (El)” (Ioan 2, 5).
Prin virtuțile lor alese, Sfintele Femei Mironosițe au devenit modele de urmat pentru toate femeile credincioase care, peste veacuri, au purtat în suflete cu sfințenie lumina lui Hristos, dovedind aceeași putere de jertfire și slujire, de împlinire a legii iubirii milostive, făcătoare de comuniune și bucurie. Femeile creștine din viața Bisericii au urmat voinței lui Hristos, așa cum i-au urmat Maica Domnului, femeile mironosițe, sfintele mucenițe, sfintele cuvioase și întregul șir al tuturor sfintelor femei, înscrise în calendarul Bisericii și cinstite de Biserică.
Pe acest temei binecuvântat, în urmă cu doi ani (2020), Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat a treia duminică după Paști ca fiind Duminica Femeilor creștine (Hot. nr. 4014/22 iulie 2020). Această inițiativă de prețuire a credinței și a curajului femeilor creștine evidențiază importanța lucrării misionare a femeilor în viața Bisericii și a societății românești.
În contextul anului 2022, proclamat în Patriarhia Română ca An omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, ne aducem aminte cu recunoștință de mamele și bunicile noastre, care ne-au învățat primele rugăciuni și care ne-au îndreptat pașii spre Sfânta Biserică, de educatoarele, învățătoarele și profesoarele de religie, care au insuflat copiilor şi tinerilor credința în Domnul Hristos, Cel răstignit și înviat, formându-i ca fii dreptcredincioși ai Bisericii Ortodoxe Române şi ai poporului român.
Rugăciunea către Dumnezeu și către sfinții Săi a încălzit inimile și a luminat mințile femeilor creștine, încurajându-le în vremuri de restriște și umplându-le sufletele de bucurie și speranță în vremuri de pace, dăruindu-le duh de iubire smerită și jertfelnică în calitate de soții și mame, întărind familia creștină. Rugându-se cu multă încredere și în orice împrejurare a vieții în mod special Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, femeile creștine s-au asemănat ei în iubirea lor smerită pentru Hristos Domnul și pentru Biserica Sa.
Tot în această lună mai, Biserica Ortodoxă Română sărbătorește Ziua Națională a Familiei, în ziua de duminică, 15 mai 2022, pentru a prețui și ajuta familiile care odrăslesc, cresc și educă pe toți copiii lor cu multă credință, nădejde și iubire creștină.
În societatea românească de astăzi, femeile credincioase se străduiesc, în familie sau în mănăstire, în școli, spitale și în alte instituții, să-și împlinească vocația sau misiunea lor „ca pentru Domnul” (Coloseni 3, 17), având timp pentru rugăciune și pentru fapte generoase de milostenie, împărtășind celor din jurul lor bunătate și bucurie creștină, fiind în familie, în Biserică și în societate adevărate lumini, aprinse din lumina lui Hristos Cel înviat.
Cu prilejul Duminicii Mironosițelor și al celorlalte două sărbători închinate femeilor creștine și familiei, adresăm felicitări și binecuvântări tuturor femeilor care cultivă și mărturisesc, prin rugăciune, prin cuvânt şi faptă, credința în Hristos Cel răstignit și înviat, oferind multă lumină şi bucurie în viața Bisericii, a familiei și a societății. Ne rugăm lui Dumnezeu să dăruiască tuturor femeilor și familiilor dreptmăritoare, precum le-a dăruit mai întâi Sfintelor Femei Mironosițe, bucurie și binecuvântare în a-L mărturisi pe Domnul Iisus Hristos Cel înviat și a participa activ la viața Bisericii Lui.
Le dorim tuturor sănătate și fericire, pace și bucurie sfântă întru mulţi și binecuvântați ani!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
*Mesaj la Duminica Mironosițelor (8 mai 2022).